Alioşa ” File de Jurnal ”

30/04/2009

La Multi Ani , GENISTI !

Filed under: amintiri,Uncategorized — Aliosa @ 1:36 pm

La 31 mai 2009 se implinesc 150 de ani de la infiintarea primului BATALION DE GENIU din initiativa MINISTRULUI LUCRARILOR PUBLICE Cpt.ing.PANAIT DONICI  dar cu aprobarea Domnitorului ALEXANDRU IOAN CUZA.
LA MULTI ANI GENISTI ce activati in tara sau va riscati viata in misiunile din AFGANISTAN,IRAK sau in alta parte !  🙂
APA,elementul naturii indispensabil vietii,este cea mai mare BOGATIE A PLANETEI.Nimic nu-i mai placut auzului decat sunetul picaturilor de ploaie cazute in apele raului,nimic nu-i mai bun pe canicula decat o gura de apa limpede de izvor ce-ti racoreste fiinta si-ti limpezeste creerul potolindu-ti setea. De mic copil am iubit apa si ,uneori cu riscul de-a fi certat de bunii mei parinti ce ma voiau doar la munca,ma balaceam ore-ntregi in apa rece si murdara a paraului ce despartea satu-n doua,doar,doar oi prinde si eu cativa pestisori ce-i pregatea mama cu saramura.Atras de apa precum magnetul,in august 1972 la absolvirea SCOLII MILITARE DE OFITERI ACTIVI am CERUT SA FIU REPARTIZAT LA PONTONIERI! Dorinta mi-a fost indeplinita si astfel am ajuns la R.2 Po.EFTIMIE CROITORU in garnizoana TURNU MAGURELE
aflata la 5 km.distanta de batranul DANUBIU. DUNAREA mi-a fost cea mai buna prietena! Niciodata EA nu m-a inselat! Eu,sa-mi demonstrez profesionalismul in ale PONTONIERII de multe ori am pacalit-o!
Dar nici EA nu s-a lasat si s-a atasat de mine pana m-a trecut pe linie moarta.
LA MULTI ANI GENISTI LA IMPLINIREA A 150 DE ANI DE LA INFIINTARE! Nu va suparati pe mine . EU SUNT UN SIMPLU PONTONIER si de aceea voi spune cateva cuvinte DOAR despre PONTONIERI.
Prima cp.de po. a luat fiinta la 25 febr.1866 fiind comandata de cpt.ANTON BERINDEI care in perioada 14-31 aug.1877 a intins podul din vase la SILISTIOARA-MAGURA pe unde a trecut OASTEA ROMANA ce-a castigat prin mari jertfe de sange INDEPENDENTA DE STAT A ROMANIEI!Apoi,pontonierii s-au remarcat in campaniile din 1913,1916-1918,1941-1945,in lupta cu inundatiile pentru salvarea de vieti omenesti,in dezvoltarea s.s.m.d.prin participarea la construirea obiectivelor economico-sociale(Portile de Fier,podul de la GIURGENI VADU OII,Transfagarasanul,CDMN,campanii agricole,inlaturarea efectelor cutremurului din 1977 si construirea de locuinte,canal DUNARE -BUCURESTI,refacerea drumurilor si cailor ferate,construirea de P.Trc.sau poduri pentru turnarea unor filme,experimente si FFF MULTE APLICATII cu CP.,B.,R.Po.,si la nivel operativ cum au fost APLICATIILE din 1988 la BORDUSANI (peste bratul BORCEA)

sau la ISLAZ peste CALNOVAT in aug.-sept. 2000 cand  am condus pe linie pontoneristica,

DSCN6578

APLICATIA „BLUE DANUBE 2000” INTINZAND PENTRU ULTIMA DATA UN POD DIN PONTOANE PESTE BATRANUL „DANUBIU” dupa care asupra PONTONIERILOR s-a abatut blestemul iar R.2 Po.„EFTIMIE CROITORU”A FOST DESFIINTAT CA PESTE ANI SI ANI SA UITE TOTI CA A FOST ELITA ARMATEI ROMANE PE LINIE DE PODURI DI PONTOANE:
Despre PONTONIERI (specialitatea mea )pot scrie foarte multe dar nu vreau sa se creada altceva.
LA MULTI ANI GENISTI  ! 🙂

absolventi ai Liceului Militar ” Stefan cel Mare, promotia 1969 ,

ai Scolii Militare de Ofiteri Activi ” Nicolae Balcescu ” ,promotia 1972 SIBIU

precum si ai Scolii Militare de un an care a scos din  SERGENTI absolventi de liceu, SUBLOCOTENENTI , avansati ulterior in gradul de LOCOTENENT dar trimisi sa conduca  munca soldatilor genisti la IRIGATII si  MINE !

Aliosa.

16 comentarii »

 1. Postat pe BLOGUL PERSONAL pe 30/04/2009 articolul „LA MULTI ANI GENISTI” s-a bucurat de cea mai mare AUDIENTA pe blogul „absolventi 1969.wordpress.com” in numar de 37+1 comentarii facute de fostii mei colegi de LM si de mine ca raspuns la cele spuse de ei .Ii mentionez pe toti in ordinea postarii:FREDDYE (MIRON GHEORGHE),NELU(CHIBA IOAN),MITICA ROMAN(jurnalist la OBSERVATORUL MILITAR),ILIE MATRA,NICU(SCUTARU NICU),EUGEN LAZAR,VICTOR DORNEA.
  Cine acceseaza voit sau intamplator blogul personal si doreste sa citeasca toate COMENTARIILE poate ajunge cu usurinta tastand:
  http://absolventi1969.wordpress.com apoi,dand click pe ARHIVA
  incepand cu luna MARTIE 2009 ce este postata in partea dreapta a paginii,pe la mijloc.
  Fara a avea pretentii de jurnalist,am reusit sa sensibilizez colegii de LM si nu numai,in legatura cu ANIVERSAREA A 150 DE ANI DE LA INFIINTAREA ARMEI GENIU!
  Si,scuzata-mi fie lipsa de modestie,AM REUSIT SA FAC CEVA BUN,FIIND DE FAPT SINGURUL CARE AM POSTAT UN „LA MULTI ANI GENISTI” pe INTERNET!
  DORESC ca acest gest sa-l repet de cat mai multe ori de aici inainte
  din cinci in cinci ani de macar 5-6 ori caci asta ar fi cel mai frumos CADOU pentru mine de ZIUA GENISTULUI!
  ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU!
  ALIOSA ( ALEXANDRU POPOVICI )

  Comentariu de Aliosa — 02/06/2009 @ 5:53 pm | Răspunde

 2. Despre vizita la SILISTIOARA ( CORABIA) in 14 mai cu grupul de cadre militare venite pe DUNARE cu bacul in cadrul manifestariolr dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea ARMEI GENIU,colegul si prietenul meu genist MITICA ROMAN o viata jurnalist la ZIARUL ARMATEI,a promis in 9/6/a.c. ca va publica in revista ROMANIA EROICA articolul pe aceasta tema scris de mine atunci
  „MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA” MITICA!

  Comentariu de Aliosa — 11/06/2009 @ 6:45 am | Răspunde

 3. Astazi in timp ce serveam masa de pranz m-a sunat colegul MITICA ROMAN in legatura cu publicarea articolului in revista ROMANIA EROICA ( inainte insa de acest telefon ,eu ii trimisesem toate detaliile cerute de el despre pontonieri si croaziera pe DUNARE ).Ma rugase sa-i trimit si ceva poze de grup cu MONUMENTELE vizitate si,luandu-mi inima-n dinti AM INCERCAT PANA AM REUSIT sa-i atasez la un e-mail vreo 30 de fotografii ca sa aiba de unde alege. Mi-a promis ca va recompune tot pe scheletul initial articolul cu pricina si dupa ce-i va atasa fotografiile cele mai reprezentative il va publica iar un numar din revista ROMANIA EROICA in care va apare,mi-l va trimite prin posta sa-l am ca amintire.
  MULTUMESC MITICA si-ti voi mai trimite si alte articole de vei dori sa le publici sub modesta mea semnatura.

  Comentariu de Aliosa — 19/06/2009 @ 7:09 pm | Răspunde

 4. SUNT UN MARE NOROCOS !
  Pe blogul PROMOTIEI 1969LM am spus totul despre articolul aniversar „LA MULTI ANI GENISTI ”! Acum si aici vreau sa-mi manifest din nou recunostinta pentru DOI BUNI PRIETENI DE ARMATA:
  POPOVICI IOAN din BRAILA care in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia ANIVERSARII A 150 DE ANI de la INFIINTAREA ARMEI GENIU mi-a trimis toate fotografiile facute cu aceasta ocazie ( CROAZIERA pe DUNARE de la BRAILA la TURNU MAGURELE ) pe care la randul meu le-am trimis colegului de LM promotie cu mine ( 1969) pe numele sau oficial SCUTARU V.IOAN alias „NICU” pe site,care mi-a postat pozele la articolul scris de mine ,ARTICOL CE ARATA ACUM MULT MAI FRUMOS !
  MULTUMESC PRIETENI NELU si NICU !

  Comentariu de Aliosa — 28/06/2009 @ 12:08 pm | Răspunde

 5. Bună ziua!!!

  Cred că ar fi deosebit de interesat dacă s-ar posta şi un istoric al Regimentului 2 Pontonieri, unitate desfiinţată, din păcate, inclusiv cu nume de personaje, indiferent de capacitatea profesională şi moralitatea acestora!!!

  Comentariu de eugen — 28/08/2009 @ 9:01 pm | Răspunde

  • @ EUGEN,
   Iti multumesc pentru că te-ai oprit si pe blogul meu si mă onorează deosebit de mult propunerea ta . As vrea din toată inima dar ,din păcate, resursele mele financiare sunt prea modeste ca să mă apuc de o treabă asa de serioasă precum O CARTE despre Regimentul 2 Pontonieri„ EFTIMIE CROITOTU”. O să mă apuc insă să contactez si să-i rog să-si depene amintirile măcar pe pontonierii care au lucrat in unitatea etalon a armei geniu si care s-au stabilit după iesirea la pensie sau trecerea aproape fortata in rezerva din cauza desfiintării brutale si nemeritate a unitătii ce a făcut cinste de-a lungul anilor, Comandamentului Trupelor de Geniu. Nu sunt sigur insă dacă voi scoate sau nu O ISTORIE a R.2 Po.„Eftimie Croitoru” dar sunt convins că se vor găsi alti inimosi pontonieri care ,cu o situatie financiară mai bună, vor face ceva. As fi foarte onorat dacă s-ar găsi cineva care să inceapă demersurile pentru formarea unui colectiv de autori in care să fiu si eu coptat punându-mi la contributie toate puterile pentru a insira pe hârtie AMINTIRILE UNUI PONTONIER ! Astfel de cărti au apărut deja dar nu si despre R.2 Po.„ Eftimie Croitoru” care a fost condus de o multime de comandanti cu calităti deosebite in toate dar ,din păcate NU SI-N ALE SCRISULUI !
   Am onoarea să te salut EUGEN !

   Comentariu de ALIOSA — 03/10/2010 @ 7:42 pm | Răspunde

 6. Plecat in perioada 03-18/08 in ITALIA la copii si nepotel si-apoi in perioada 20-24 la CAMPULUNG MOLDOVENESC la ANIVERSAREA a 40 de ani de la absolvirea LM „Stefan cel Mare ” in 1969 nu am fost gasit de curierul ce urma sa-mi inmaneze DOCUMENTELE editate cu ocazia aniversarii implinirii a 150 de ani de la INFIINTAREA ARMEI GENIU ! Abia astazi am fost gasit de simpaticul curier ce se afla in C.O.si culmea,intamplator pe strada si dupa ce mi-a spus ca m-a cautat si nu m-a gasit ( era normal sa nu ma gaseasca caci eram plecat ) m-a dus la el acasa si mi-a dat o frumoasa mapa tiparita special si personalizata in care se aflau mai mult documente printre care REVISTA FORTELOR TERESTRE, redactor sef lt.col.Dragos ANGHELACHE si REVISTA ARMEI GENIU,redactor sef lt.col.Tiberiu OSOIAN ,ambele intr-o grafica deosebita si foarte bine documentate.Imi rezerv dreptul de a-i felicita pe amandoi si a le ura viata lunga si numai succese si sa le promit ca voi vizita permanent site-urile lor pentru a fi la curent cu ce se-ntampla in viata FT si-a GENISTILOR. Si nu in ultimul rand II MULTUMESC domnului COLONEL MOCAN IOAN de la SMFT artizanul CROAZIEREI PE DUNARE de la BRAILA la TURNU MAGURELE in perioada 11-14 mai a.c.in cadrul manifestarilor dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea ARMEI GENIU,pentru invitatia de a-l insoti pe dumnealui si grupul de ofiteri pe care-l conducea pana la SILISTIOARA ( CORABIA) la cele doua monumente ridicate in cinstea „ CELOR CARE NE-AU DAT INDEPENDENTA” in urma razboiului din 1877-1878 la care PONTONIERII infiintati in 1866 si-au adus contributia lor prin intinderea podului din vase peste DUNARE chiar in apropierea celor doua monumente ,ocazie cu care domnia sa mi-a promis ca-mi va trimite tot ce va apare cu ocazia aniversarii ARMEI GENIU,promisiune care a fost onorata astazi cand curierul mi-a inmanat pretioasele documente ce vor fi foarte bine pastrate in biblioteca mea unde CARTILE DESPRE ARMA GENIU sunt ASEZATE LA LOC DE CINSTE.
  MULTUMESC DOMNULE COLONEL MOCAN IOAN.
  Cu stima si respect ALIOSA pontonierul.

  Comentariu de Aliosa — 01/09/2009 @ 6:56 pm | Răspunde

 7. @ ALL !
  Omul cât trăiește invată iar eu am invătat multe in ale calculatorului in ultima perioadă asa că, pentru a afla mai multe despre GENISTUL- PONTONIER, ALIOSA, si despre ZIUA GENISTULUI, rog pe doritori să dea click pe :
  http://absolventi1969.wordpress.com/2009/05/29/la-multi-ani-genisti
  căci veti avea o surpriză plăcută insotită si de fotografii cu imagini de la marsul omagial ( 150 de ani de la infiintarea ARMEI GENIU ) pe DUNĂRE de la BRĂILA la TURNU MĂGURELE in mai 2009.
  Lectură si vizionare plăcută !

  Comentariu de Aliosa — 27/08/2010 @ 1:20 pm | Răspunde

 8. Am descoperit un om deosebit , pasionat in ale pontonieriei , Alexandru Popovici .
  Sunt la randu-mi legat sufleteste de aceasta minunata specialitate a Armei Geniu , pe care am slujit-o cu tenacitate la Arad si Alba-Iulia .
  Am absolvit L.M.din Campulung Moldovenesc in 1963 , Scoala Militara Superioara de Ofiteri , promotia 1967 si Academia Militara in 1976 .
  In anul trei al Sc. Militare am facut stagiul la Turnu Magurele .
  In Academie am fost coleg cu Emil Chirila si Ioan Nefliu , ambii comandanti ai Regimentului .
  Ma bucura orice informatie legata de pontonieri .
  Felicitari pentru gandul asternut pe net referitor la colegii de promotie si pasiunea mistuitoare a pontonieriei .

  Comentariu de Ilie — 02/10/2010 @ 2:34 pm | Răspunde

  • @ Domnule ILIE !
   Astăzi mi-ati făcut o mare bucurie !
   O bucurie pe care nu am cum s-o reproduc prin cuvinte pentru simplul fapt că sunt prea sărace in comparatie cu imensa trăire sufletească produsă de aparitia domniei tale pe modestul meu blog mai ales că avem multe in comun:
   – amândoi am absolvit LM „ Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc si-apoi Scoala Militară de Ofiteri de GENIU;
   – amândoi am absolvit si ACADEMIA MILITARĂ si-am pus umărul la ridicarea prestigiului armei noastre .
   Vă mulțumesc pentru postare si felicitări și vă mai aștept pe blogul meu.
   Am onoarea să vă salut,
   ALIOSA pontonierul.

   Comentariu de Aliosa — 02/10/2010 @ 5:42 pm | Răspunde

 9. @ ALL!
  Imi face o deosebită plăcere să aduc la cunostinta tuturor GENISTILOR si-n mod deosebit a PONTONIERILOR ( chiar dacă mai târziu ) aparitia a două cărti minunate despre cea mai trainică si folositoare dintre arme, ARMA GENIU cu fascinanta ei specialitate, PONTONIERIA .
  Prima carte apărută in Editura Pro Transilvania, Bucuresti,2007,se intitulează Amintiri despre Generalul Vasile Șlicariu fost Comandant al Trupelor de Geniu in perioada 21/01/1967-01/03/1973 ,având coordonator de lucrare pe Domnul General de brigadă in retragere Savu Constantin si autori un grup inimos de generali si colonei care-si deapănă gândurile lor sincere despre „cel mai de seamă COMANDANT AL TRUPELOR DE GENIU”.
  A doua carte,apărută in Editura academiei Fortelor Terestre „ Nicolae Bălcescu” ,Sibiu, 2009, intitulată O VIAȚĂ PENTRU O IDEE-dezrobirea pontonierilor, il are ca autor pe MIRCEA VLADU si este dedicată domnului general de brigadă in retragere CONSTANTIN SAVU proiectantul pontoanelor PR-57,PR-60,PR-71 cu care ,au fost „ dezrobiti pontonierii” in sensul că s-a renuntat la pontonul sovietic ( TMP – taie mâini si picioare ) iar constructia podurilor de pontoane peste râurile interioare si peste bătrânul fluviu DANIUBIUS a devenit din chin , o adevărată plăcere .
  Ca pontonier in R.2 Po.„ Eftimie Croitoru” din garnizoana Turnu Măgurelede la absolvirea Scolii Militare de Ofiteri Activi„ Nicolae Bălcescu” ,Sibiu in august 1972 si până la trecerea in rezervă, 15 iulie 2001,am avut onoarea să lucrez sub comanda indirectă „ celui mai de seamă COMANDANT AL TRUPELOR DE GENIU” regretatul general-locotenent VASILE ȘLICARIU si sub comanda directă a domnului general de brigadă in retragere, CONSTANTIN SAVU pe timpul testării pontoanelor PR-71 la râul OLT si fluviul DUNĂREA când indeplineam functia de comandant de companie pontonieri in unitatea unde CTG desfăsura cele mai importante teste,aplicatii,prezentări si demonstratii pe apă.
  Din respect pentru cei doi titani ai ARMEI GENIU m-am hotărât să postez pe blogul meu aparitia celor două cărti.
  Cei care vor să afle mai multe despre GENISTI si PONTONIERI pot intra pe http://absolventi1969.wordpress.com/la-multi-ani-genisti/29/05/2009
  Lectură plăcută tuturor vizitatorilor !

  Comentariu de Aliosa — 02/10/2010 @ 6:26 pm | Răspunde

  • Si eu ma numar printre ofiterii fericiti , care au avut onoarea sa-i cunoasca pe cei doi MARI OAMENI , SPECIALISTI IN ARMA GENIULUI !
   Totodata , l-am cunoscut si pe excelentul comandant al Regimentului , Col . Gheorghe Buzatu .
   De la acesti oameni-specialisti am avut foarte multe de invatat .
   V-as ramane indatorat daca mi-ati trimite contracost , ramburs , cele doua carti .
   Va multumesc , cu respect !

   Comentariu de Ilie — 03/10/2010 @ 8:48 am | Răspunde

 10. @ Domnule ILIE,
  Imi pare sincer foarte rău că nu vă pot onora rugămintea pentru simplul fapt că nu am cum să vă trimit cărtile solicitate pentru că nici eu nu le am incă.Le-am citit datorită domnului colonel(r) HÂRȘU GHEORGHE care a avut amabilitatea să mi le imprumute . Vă promit insă că mă voi interesa si in cel mai scurt timp vă voi da datele de contact de unde le puteti procura. V-am spus eu că avem multe in comun ?Amândoi i-am cunoscut pe cei mai buni GENISTI ! Despre dl.col. Buzatu Gheorghe ce a comandat R.2 Po.„ Eftimie Croitoru” in perioada 1960-1970 , chiar dacă nu am lucrat cu domnia sa,am auzit numai lucruri minunate de la fostii subordonati cu care ulterior am lucrat si eu incepând cu 14 sept.1972 si până la trecerea in rezervă in 15 iulie 2001.
  Bună seara.

  Comentariu de ALIOSA — 03/10/2010 @ 8:12 pm | Răspunde

  • Nea Sandule,
   Ce viatza activa de …blogger ai?!?!
   Las-o naiba…mai bine am da o..gheara :-)…sau nu mai dai?

   Comentariu de Dumitrescu — 05/10/2011 @ 7:51 pm | Răspunde

   • @ Dumitrescule,
    Bine ai ajuns la acest post drag mie !
    Cunosc mai mulți de DUMITRESCU , cu unul chiar am fost coleg de ACADEMIE MILITARĂ în perioada 1985-1987 , pe unul l-am învățat frumoasa specialitate de PONTONIER pe apele bătrânului fluviu DUNĂREA pe timpul cât a făcut stagiul de elev de școală militară de geniu în garnizoana PĂDURII NEBUNE, pe altul l-am onorat cu prezența la nunta sa, pe altul l-am împrumutat pe timpurile acum hulite de comuniștii din eșalonul doi și trei care din lipsa capacităților intelectuale n-au intrat la academie și erau și acum CĂPITANUL MOȘ TEACĂ dacă profitorii REVOLUȚIEI din decembrie 1989 nu ar fi făcut acel STATUT al CADRELOR MILITARE care a facilitat înaintarea în gradul următor și al locotenent-coloneilor ( și nu numai ), fără bacalaureat sau cu el luat la ordinul partidului DAR, nu am cunoscut nici un DUMITREACU cu care să fi dat vreo „ GHEARA” ( nici nu știu ce înseamnă acest cuvânt- poate se folosește de ai noștri tineri fără carte pe străzile Parisului ca un cod folosit între hoții de buzunare !

    Comentariu de Aliosa — 06/10/2011 @ 10:31 am | Răspunde

 11. @ ALL !!!
  Dumitrescu de mai sus,
  Prins cu ” mata-n sac”
  Nu a mai raspuns
  Si de-aceea, eu nu tac :
  Se vede treaba badie
  C-a facut-o de oaie
  Altfel, de ce n-a raspuns
  Comentariului de mai sus ??? 😦 😦 😦
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 27/08/2014 @ 9:28 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: