Alioşa ” File de Jurnal ”

08/08/2011

STADIONUL „ ARENA NAȚIONALĂ ” !

Filed under: jurnal — Aliosa @ 3:31 pm

Această prezentare necesită JavaScript.


Voiam să văd pentru prima dată bijuteria numită
„ ARENA NAȚIONALĂ”
pe 10 august a.c. cu ocazia inaugurării stadionului si a meciului de fotbal dintre primele reprezentative ale ROMÂNIEI si ARGENTINEI .
Aveam chiar si bilet de intrare  cumpărat online de băiatul meu , fan STEAUA ,
pe  care l-am dus pentru prima dată pe stadionul GHENCEA in primăvara anului 1986
( avea doar OPT anișori ) la meciul  din Cupa Campionilor Europeni dintre STEAUA București  -KUUSYSI LAHTI ( 0-0 ) 😦 😦 😦  pe o vreme urâtă, un teren desfundat și un mare ghinion pentru  roș-albaștri care,
deși au dominat, n-au reușit să inscrie nici un gol 😦 😦 😦 dar, au inscris UNUL in retur  prin VICTOR PIȚURCĂ spre sfârșitul meciului  🙂  🙂  🙂  chiar la finlandezi acasă  și astfel steliștii au mers mai departe.
Dar, ca un făcut, Federatia argentiniană de fotbal din motive doar de ea stiute
( oficial , demiterea vechiului antrenor care n-a calificat Argentina
in finala Cupei Americii la fotbal desfăsurată cu vreo două săptămâni in urmă ) ,
a  ANULAT unilateral intâlnirea chiar dacă presedintele FIFA , Joseph S.Blatter
anuntase  FRF  pe la sfârsitul lunii iulie printr-o scrisoare că va fi la BUCURESTI pe 10 august 2011
la inaugurarea stadionului NAȚIONAL ARENA :
„ Astfel, confirm participarea mea la eveniment ,
urându-vă deplin succes in ultimele  pregătiri pe care le intreprindeti ” .
Culmea IRONIEI, mai târziu, unul dintre vicepresedintii  FIFA, Julio Grondona,
nimeni altul decât seful Federatiei argentiniene  de fotbal,
ne-a anuntat că ARGENTINA nu mai joacă amicalul cu ROMÂNIA că, „  asa vrea muschii ei ”  !
Câtă neseriozitate si lipsă de RESPECT ca să nu spun chiar bătaie de joc  ! 😦
Ar trebui ca FRF să se adreseze TIS măcar pentru daune „ MORALE” dacă nu chiar si materiale
ca să vadă FF din ARGENTINA că totusi, UN CONTRACT incheiat legal trebuie musai ONORAT iar de nu,
vinovatii să suporte consecintele !
Ca să mai indulcească bucurestenilor gustul amar al anulării meciului de fotbal cu  argentinienii,
si cum stadionul era gata, primarul general al capitalei a dat undă verde pe 6 august si intrare liberă 🙂 🙂 🙂 pentru toti cei care voiau să vadă ce nu mai văzuseră până atunci in ROMÂNIA .
Fan FOTBAL incă de pe băncile liceului militar ( 1966 ),
inarmat cu aparatul foto si multă voință, in după masa  zilei de 6 august  impreună cu  fiul meu ,
eram deja la porțile cochetului stadion unde,
tineri amabili ne-au dat pliante cu toată documentatia de constructie si imagini superbe .
Pentru distinsii mei vizitatori care n-au avut posibilitatea să participe la evenimentul simbolic denumit
ZIUA PORTILOR DESCHISE ca să viziteze NATIONAL ARENA,
voi spicui dintr-un pliant primit gratis la intrarea in perimetrul stadionului,
cele mai semnificative si importante date  despre ARENA NAȚIONALĂ
și in final voi posta și un mic SLIDESHOW  cu imaginile cele mai semnificative in care apar eu și nu numai,
fotografii făcute de fiul meu pentru care ii mulțumesc din suflet că de nu era el,
trebuia să mă rog de unul și de altul și cum mie nu-mi place să mă rog de cineva,  singur, nu mă puteam fotografia  !

In data de 20 mai  2008 a fost emisă autorizatia de constructie a noului stadion , in 21 mai s-a dat ordinul de incepere a lucrărilor de demolare a vechiului stadion, LIA MANOLIU. Pe 13 noiembrie 2008 , delegatia UEFA condusă de chiar presedintele forului european , francezul MICHEL PLATINI, fostă glorie fotbalistică a „ COCOSULUI GALIC ” ,a făcut o primă evaluare a stadiului lucrărilor . In anul 2009 , intr-un ritm destul de alert mai ales in plină criză economico-financiară , lucrările de structură rang inferior, tribuna I, tribuna a II-a si peluza sud sunt finalizate si  gradenele montate .La peluza sud sunt finalizate lucrările de fundatii si incepute lucrările la peretii de subsol. Lucrările de rang superior , tribuna I, tribuna a II-a si peluza sud sunt executate in proportie de 70%,  montati 96 de stâlpi perimetrali  din totalul de 120 iar lucrările la instalatia electrică executate in proportie de 20 %.In anul 2010  in plină criză si scandal politic intern,  se continuă lucrările si pe la sfârsitul anului, structura de rezistenta era finalizată, structura metalică a acoperisului terminată, montate toate gradenele,scaunele de la peluza nord si  finalizată sistematizarea exterioară apă-canal . La inceputul anului 2011 se părea că  rivalitatea dintre primarul general al capitalei  si ministrul dezvoltarii regionale si turismului  va avea urmari nefaste asupra continuarii lucrarilor  din lipsa banilor , dar,  ceva a intervenit si lucrurile au reintrat pe făgasul lor normal si astfel pe la sfârsitul lunii iulie a.c. , toate lucrările erau terminate si STADIONUL gata să găzduiască meciul amical de fotbal intre ROMÂNIA si ARGENTINA .Tot din acel pliant am aflat că  pentru realizarea impunătoarei constructii s-au folosit 700 tone de cabluri metalice, 67.000 m.c.beton,7200 tone de armătură .

ARENA NATIONALĂ este unul dintre stadioanele  din EUROPA realizat la standard ELITE ,dimensiunea stadionului incadrându-se in standardele  UEFA: 105 metri lungime si 68 metri lățime, 55.000 de locuri pentru spectatori dintre care  22.000 la tribuna I ,teren de joc cu sistem de incălzire,gazon italian , ca pe San Siro, nocturnă cu 264 de reflectoare,4 ecrane gigant a câte 30 mp fiecare,  centru de presă modern, săli de conferinte, restaurante,94 căi de acces pentru public, ceea ce face ca intrarea spectatorilor pe stadion  să se poată realiza in maximum 20 de minute iar evacuarea in caz de nevoie  in 7-8 minute prin cele 40 de scări de evacuare si cele 8 scări monumentale.  parcare supraetajată cu 1200 de locuri, parcare subterană cu 192 de locuri si multe altele.

Fără TVA,mobilier, rețele,amenajări exterioare  a costat 131 de milioane de euro,  iar costul final  ajungând după unii la 150.000.000 de euro .Acoperisul retractabil face ca stadionul să poată fi folosit tot timpul anului indiferent de timp, anotimp sau stare a vremii  . Având in vedere costurile enorme de intretinere,  e normal să fie folosit nu numai pentru FOTBAL  ci si pentru SPECTACOLE de toate genurile incepând de la solisti si până la trupe de toate genurile .Din suprafata totală de 29.600 metri pătrati a acoperisului, 9650 metri pătrati reprezintă suprafata acoperisului interior retractabil .Stadionul este dotat cu : 7 puncte de prim ajutor, un  punct de interventie pompieri, 7 puncte de interventie de politie,  un  cabinet antidoping,19 pozitii pentru camerele de televiziune,364 locuri pentru jurnalisti, 62 chioscuri cu vânzare, bănci tehnice la nivelul gazonului cu sisteme ce incălzire a scaunelor pentru staffurile echipelor combatante s.a.

Accesul la NAȚIONAL ARENA se face  pentru TRIBUNA I VEST prin intrarea dinspre  strada Mr.Coravu, pentru TRIBUNA a II-a  EST prin intrarea dinspre strada Socului,pentru PELUZA I NORD, prin intrarea dinspre strada Pierre de Coubertin si pentru PELUZA Ii SUD, prin intrarea dinspre Bd.Basarabia .

La ultima sa vizită, presedintele UEFA, Michel Platini a spus :

„ Sunt incântat de ce-am văzut , ati făcut un stadion frumos. O țară precum România avea nevoie de un stadion național modern ” !

Iar eu il completez :

Nu mă asteptam să iasă asa de frumos !

Acum , putem găzdui fără probleme FINALA  LIGII EUROPA  la fotbal din vara anului 2012 !

Ce bine ar fi ca una dintre FINALISTE să fie o ECHIPĂ ROMÂNEASCĂ ( STEAUA, RAPID, DINAMO, FC VASLUI, GAZ METAN MEDIAS sau chiar OTELUL GALAȚI  ) !

Iar dacă in viitorul apropiat capacitatea stadionului ar fi mărită la 75.000 de locuri pe scaune, certamente ni s-ar incredinta si o FINALĂ de LIGA CAMPIONILOR  la fotbal !

Pe parcursul mai multor ore am ocolit stadionul dintr-o parte in alta, zăbovind mai mult pe la TRIBUNA I unde vor lua loc cei din categoria VIP , m-am uitat pe furis si la Punctul de Supraveghere cu zeci de camere de luat vedrei astfel ca  in cel mai scurt timp  Jandarmii si oamenii de ordine să poată interveni prompt pentru a inăbusi in fasă orice tentativă de tulburare a ordinii publice  de către elementele recalcitrante ale galeriilor ultras.Initial se anuntase la televizor că vom vedea chiar si vestiarele jucătorilor dar, n-a fost să fie.

Si TOTUȘI, când s-a aprins nocturna, cei peste 20.000 de vizitatori ( spectatori ) au izbucnit in urale si aplauze puternice de parcă ROMÂNIA ar fi marcat in poarta ARGENTINEI ( si dacă le-a fost teamă de jucătorii români si nu voiau să-si strice palmaresul ? ) Orice e posibil !

IMPORTANT că am intrat si NOI in rândul lumii cu un stadion modern in care Victor Piturcă si elevii  săi  se vor lupta in grupa cu OLANDA, TURCIA, UNGARIA, ESTONIA si ANDORA  să ne CALIFICE la TURNEUL FINAL al CM de FOTBAL din BRAZILIA in 2014 !

Gata, m-am lungit destul cu vorba asa că , ii rog pe distinsii mei vizitatori care au fost pe 6 aug.a.c. pe NATIONAL ARENA si nu numai domniile lor, să posteze cu incredere si alte date, amănunte, opinii, gânduri, reflectii , indemnuri  si chiar imagini sau videoclipuri !

Din toată inima , felicitări constructorilor si celor care s-au implicat
de-a lungul celor trei ani si ceva pentru realizarea stadionului
„ ARENA NAȚIONALĂ ” !

Pentru persoanele care doresc să AFLE mai multe informații despre stadionul ARENA NAȚIONALĂ dar și pentru DETRACTORII mei , invidioși și ofticoși pe mine din varii motive,sugerez accesarea link-ului

http://nationalarenabucuresti.ro

de unde, cu un click pe GALERIA FOTO ( dreapta paginii , sus ) și-apoi de 10 ori click pe SĂGEATA VERDE DREAPTĂ, vor avea surpriza SA MA VADA la FATA ( cel cu TRICOLORUL … )    🙂   🙂   🙂
alături de primarul general al Capitalei, dr.  SORIN MIRCEA OPRESCU care,
a acceptat rugămintea mea de a face o fotografie împreună  spre aducere aminte mai târziu,
iar cameramanii primăriei  surprinși  de momentul și faptul că , fusesem singurul vizitator cu DRAPELUL ROMÂNIEI  asupra sa în acel loc și-n acel moment, m-au fotografiat cu plăcere și pus în galeria lor  foto.

Când SE VREA, SE POATE ! 🙂

HAI ROMÂNIA !!!  🙂   🙂   🙂

Cu respect deosebit,

Alioșa.

Această prezentare necesită JavaScript.

96 comentarii »

 1. Domnule Aliosa,
  Buna seara!
  Post de mare interes,realizat ca, si participarea la Ziua Portilor Deschise,cu multa daruire.
  Patriot si suporter adevarat.
  Semnificativa prezenta fiului la eveniment(e doar cu un an mai mare decat primul meu baiat).
  O realizare deosebita Arena,cu adevarat bijuterie(dupa cum se vede si din poze).
  Pacat de povestea cu gazonul care a facut inconjurul lumii si de nivelul actual al fotbalului nostru,
  dar poate viitoarea tentativa de califiare va reusi!
  Multumiri si felicitari!
  Criscar’50

  Comentariu de criscar — 19/10/2011 @ 10:39 pm | Răspunde

  • @ Criscar,
   Îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului dar, mai bine mai târziu decât niciodată !
   Mă bucur că ați ajuns și pe aici, la acest post tare drag mie și care deține RECORDUL ABSOLUT în nr. de PROFILE ale distinșilor mei vizitatori și comentatori !
   Vă mulțumesc pentru vizită, comentariu și cuvintele frumoase de apreciere. Recunosc că fără de băiatul meu , DORU vizita mea n-ar fi avut nici un farmec iar slideshow_ul postat ar fi fost mult mai sărac .
   Spre marea bucurie a tuturor iubitorilior și implicaților în fotbal, GAZONUL a fost SCHIMBAT, a REZISTAT dar, spre ciuda și regretul FANILOR sportului REGE, FOTBALUL, ECHIPELE DE CLUB și NAȚIONALA ROMÂNIEI nu au obținut încă, NICI O VICTORIE pe ARENA NAȚIONALĂ !!!!
   Degeaba ai STADION de standard ELITE dacă FOTBALIȘTII sunt de standard SUBMEDIOCRU !!!
   O duminică frumoasă !
   Alex50.

   Comentariu de Aliosa — 23/10/2011 @ 10:21 am | Răspunde

 2. @ ALL !!!
  Pe 16 FEBRUARIE 2012 voi fi împreună
  cu fiul meu DORU ( căruia îi mulțumesc că mi-a cumpărat online biletul de intrare ),
  la meciul de fotbal din șaisprezecimile CUPEI EUROPA LIGUE dintre FC S T E A U A BUCUREȘTI
  și echipa olandeză TWENTE !!!
  Indiferent de REZULTATUL MECIULUI, faptul că STEAUA este SINGURA ECHIPĂ ROMÂNEASCĂ
  calificată în această fază superioară, FELICIT încă de pe acum întreaga conducere , jucătorii și stafful tehnic și,
  UREAZ din toată inima jucătorilor roș-albaștri,BAFTĂ căci ,mai au nevoie câteodată și de noroc ca să
  facă un meci bun și să câștige la o diferență de 2-3 goluri ( ideal să nu primească gol acasă ),
  pentru a se califica în OPTIMILE DE FINALĂ ale EL !!!
  ECHIPA care va merge mai departe, are toate șansele ca pe 9 MAI 2012 să dispute FINALA EL chiar pe
  ARENA NAȚIONALĂ
  unde deja am bilet cunmpărat chiar din ziua când s-au pus online în vânzare !!!
  SUCCES STEAUA !!!
  BAFTĂ STEAUA !!!!
  F O R Z Z A S T E A U A !!!!!
  DOAMNE AJUTĂ !
  Alioșa fan STEAUA !

  Comentariu de Aliosa — 11/02/2012 @ 9:41 am | Răspunde

  • Ratari…
   de la Criscar50,
   Draga Aliosa,imi pare rau ca n-am reusit sa ne intalnim,dar si timpul a fost scurt si circulatia prin oras ingrozitoare…
   Ramane pe alta data.
   Am inteles ca pe 9 mai vii din nou in Buc.;pt. finala Ligii,sau pt. Ziua Victoriei?
   In ce priveste confruntarea sportiva,pacat pt. eforturile atator zeci de mii de suporteri infocati…
   Ai nostri s-au zbatut,dar n-au reusit sa concretizeze cele cateva oportunitati,
   in timp ce olandezii,bine organizati,nu s-au sfiit de loc sa joace si cu portarul,iar cand ne-au prins ne-au ars.
   Nu sunt o echipa de netrecut,dar sunt pragmatici,in timp ce ai nostri mai au destule slabiciuni,dar cine stie!
   ?Sperante ar mai fi…
   O seara binecuvantata.
   Cu drag,Crisan

   Comentariu de Aliosa — 17/02/2012 @ 8:13 pm | Răspunde

 3. @ Crișan,
  Și mie îmi pare rău că nu am reușit să ne întîlnim !
  Sincer, voiam din toată inima să ne vedem , să stăm de vorbă la un ceai sau
  la o ciocolată fierbinte .
  Dar, n-a fost să fie !
  Rămâne pe altădată !
  Cum bine ai reținut, am deja BILET pentru FINALA UEFA EUROPA LEAGUE
  din 9 MAI !
  Da, voi veni la BUCUREȘTI pentru FINALA de pe ARENA NAȚIONALĂ care,
  putea fi și ZIUA VICTORIEI echipei de fotbal FC STEAUA BUCUREȘTI dar,
  după 0-1 din meciul tur cu FC TWENTE,
  speranțele ( chiar dacă SPERANȚA MOARE ULTIMA ) sunt foarte mici…
  Ar trebui ca STEAUA să câștige în deplasare cu 2-1 ca să poată ține trează
  SPERANȚA CALIFICĂRII în FINALA de pe 9 MAI 2012 !!!
  Ai pus bine TITLUI comentariului tău : RATĂRI…. este cuvântul potrivit dar nu și justificator .
  După cum știm, RATĂRILE în FOTBAL se RĂZBUNĂ iar meciul desfășurat la -6 grade celsius
  la care am fost și eu, a demonstrat-o din plin.
  A ratat STEAUA prin REUSĂNESCU și TATU dar, TWENTE nu a mai ratat și astfele OLA JOHN,
  „ l-a executat ” pe TĂTĂRUȘANU ieșit din poartă ca împins de blestem și,
  cu „ O SCĂRIȚĂ ” ca-n curtea școlii a deschis scorul și a redus la tăcere frumoasa galerie stelistă !
  Am văzut mașini cu numere de înmatriculare din toată ROMÂNIA ,
  am văzut fani cu STEAGURI TRICOLORE și ROȘ-ALBASRE care, își puseseră toate speranțele
  într-un meci frumos și-o mare victorie .
  Imi pare rău și pentru ei dar și pentru mine și băiatul meu care a strigat chiar mai mult
  și mai tare ca mine , Forza STEAUA, forza STEAUA ……
  Ai remarcat bine : nu sunt o echipă de netrecut dar, au fost pragmatici,
  au crezut în șansa lor, au PASAT exasperat de mult în fața porții lor invitându-i
  pe steliști să-i atace descoperindu-se în același timp cum s-a întâmplat și la golul
  lui OLA JOHN care , profitând de slăbiciunea lui A. Prepeliță și ieșirea lui Tătărușanu din poartă,
  a făcut diferența pe teren și „ înghețând ” speranțele steliștilor.
  Ca o concluzie finală, FC TWENTE a jucat mai bine, a meritat VICTORIA iar
  STEAUA atâta poate acum !
  Sincer, NU MAI CRED în nici o minune !
  Totuși, felicit STEAUA pentru că ajuns până în această fază a competiției !
  Becali dacă vrea PERFORMANȚĂ ar trebui să FACĂ ACHIZIȚII de FOTBALIȘTI de marcă ,
  nu să-i ia doar pe cei liberi de contract refuzați de unii și, nu în ultimul rând, ar trebui
  nu să iasă în evidență prin aruncarea cu bani pentru imaginea și campania electorală a minusculului său partid…
  Mulțumesc pentru comentariu, înțelegere și încurajări !
  E mai frumos și bărbătesc să-i SPUI OMULUI în față ce ai de spus decât să-i spui vrute și nevrute
  prin intermediul substituirii de personalitate cum fac alții !
  O seară binecuvântată și ție prietene !
  Cu stimă și respect,
  aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 17/02/2012 @ 8:45 pm | Răspunde

 4. @ ALL !!!
  A trecut mult timp de la postarea articolului de fond iar eu n-am mai trecut pe aici …………..
  o fac acum cu mare bucurie pentru a insera si aici performanta echipei mele de suflet,
  STEAUA Bucuresti,
  care este pentru a 9 ( noua ) oara in LUPTA pentru promovarea in
  Grupele UEFA Champions League !!! 🙂 🙂 🙂
  dupa ce a invins in meciul retur de pe
  ARENA NATIONALA
  in fata a peste 30.000 de spectatori,
  pe campioana Kazahstanului, FC AKTOBE, cu scorul de 2-1 !!! 🙂 🙂 🙂


  Forza STEAUA !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 10/08/2014 @ 10:11 am | Răspunde

 5. @ ALLL !!!
  Din păcate, din 2014 și până în ziua de AZI ,
  din motive nejustificate,
  NU am mai trecut pe AICI ! 😦
  Ultima NOUTATE despre STEAUA zilelor noastre,
  le GĂSIȚI de doriți pe
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2017/11/01/la-noi-ca-la-nimeni-p-a-25-a/#comments
  Hai FSCB !!! 🙂 🙂 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Comentariu de Aliosa — 02/11/2017 @ 9:17 am | Răspunde

 6. @ ALLL !!!
  La 11 ani și și trei luni de la INAUGURAREA stadionului Arena Națională ,
  la care am PARTICIPAT și EU după cum se poate constata din articolul de fond 🙂 🙂 🙂
  astă seară, începând cu ora 21.45 de minute, va începe meciul de fotbal din Preliminariile CE 2020 dintre
  ROMÂNIA și SUEDIA !!! 🙂 🙂 🙂
  Din păcate, din motive de sănătate 😦
  nu voi mai putea fi alături de FIUL meu ca în 2011 ,
  NU voi mai putea FLUTURA Drapelul ROMÂNIEI ,
  nu voi mai putea STRIGA din toată INIMA,
  România, România, România 🙂 🙂 🙂
  Voi fi însă cu GÂNDUL și INIMA alături de TRICOLORII fotbaliști 🙂
  și de FIUL meu care la ora aceasta este DEJA pe stadion !!! 🙂 🙂 🙂
  Hai ROMÂNIA !!! 🙂 🙂 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Comentariu de Aliosa — 15/11/2019 @ 8:20 pm | Răspunde

 7. @ ALLL !!! 🙂 🙂 🙂
  După mai bine de 11 ani de la INAUGURAREA stadionului numit ARENA NAȚIONALĂ ,
  aveam ocazia să PARTICIP în vara anului 2021 la TURNEUL FINAL al EURO 2020 AMÂNAT pentru 2021 din cauza
  ” PANDEMIEI” de CORONAVIRUS

  dar ” n-a fost să fie” ………………………..
  Naționala de fotbal a României a PIERDUT cu 1-2 meciul cu ISLANDA iar DRUMUL pentru EURO-2021 s-a OPRIT BRUSC 😦 și RUȘINOS !!! 😦 😦 😦
  Și uite așa , de când la conducerea Federației de Fotbal a României ( FRF) a fost NUMIT POLITIC
  un NIMENI 😦 😦 😦
  naționala de fotbal seniori a ROMÂNIE care în urmă cu vreo 5-6 ani era în TOP 10 în LUME ,
  a COBORÂT ” pas cu pas” !!! 😦 😦 😦
  -” O tempora” !
  -” O mores ” !!! 😦 😦 😦
  Alioșa !!! 😦 😦 😦

  Comentariu de Aliosa — 11/10/2020 @ 8:47 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: