Alioşa ” File de Jurnal ”

03/12/2011

Mai vine Moș NICOLAE ?

Filed under: generale — Aliosa @ 6:46 pm

Doar două zile ne mai despart de prima mare sărbătoare  creștinească de iarnă : Moș NICOLAE , aducătorul de daruri multe și frumoase mai ales copiilor cuminți și iubitori de carte și părinți  și, de nuielușe pe spate pentru copiii obraznici , leneși și neascultători. De-a lungul anilor, românii au așteptat  prin post și evlavie sosirea lui Moș NICOLAE cu fel de fel de daruri și povețe care mai de care mai îndrăznețe. De vreo doi ani încoace însă, Moș NICOLAE  este din ce în ce mai  zgârcit și supărat  pe români pentru că au fost neascultători și lipsiți de logica lucrurilor firești și predispuși mai mult la pomeni de la forțele malefice trimise de aiurea pentru a păcăli, manipula și atrage în ispită pe cei leneși și mai puțin știutori de carte dar foarte buni la chefuri, paranghelii și ciordeli de peste tot și-n orice fel de timp dar mai ales noaptea la adăpostul întunericului și al informațiilor sigure că  îmbogățiții peste noapte sunt plecați pe banii lor furați de la alții sau chiar pe banii statului ( adică a contribuabilului ) în locuri exotice ca să pună ȚARA la cale pentru viitoarele alegeri locale și parlamentare. Anul acesta  se pare că Moș NICOLAE este  și mai zgârcit și supărat pe toți românii indiferent de cum au gândit și făcut în urmă cu doi  ani  chiar pe 6 decembrie   căci , în loc de TOLBA cu DARURI le-a trimis  ca pedeapsă PLANUL de AUSTERITATE  impus de FMI, UE și BM contra împrumuturilor în bani pentru plata PENSIILOR și  SALARIILOR dar și pentru suflețelul celor ce-i împart între ei cu dedicație pe ritmuri de geamparale, manele și horă moldovenească ! Și de aici , întrebarea din titlu : „ Mai vine Moș NICOLAE ” ? Dar cine-i Moș NICOLAE și de unde vine el ?  De veți avea răbdarea să citiți totul până la capăt, veți afla cu siguranță căci mai jos, postez  :

Legenda lui Moș NICOLAE !

 „ Este o  legendă populară și foarte frumoasă,  care spune că  Nicolae  a existat în realitate, fiind cunoscut în lumea creștina ca Sfântul Nicolae, arhiereu de Myra, Turcia.

Sfântul Nicolae s-a nascut  în Patara, Lichia, in sudul Turciei de astazi, intr-o familie de crestini bogati si credinciosi. Parintii sai (tatal Teofan si mama Nona) au murit intr-o epidemie când el era înca un copil. Nicolae si-a folosit de atunci intreaga avuție ajutorarii oamenilor saraci, bolnavi si suferinzi. Intreaga sa viata sta sub semnul facerii de minuni: a salvat de la inec un credincios care i-a cerut ajutorul prin rugaciuni, a salvat o corabie de la scufundare prin oprirea unei furtuni pe mare, a scos oameni nevinovati din temnite, a vindecat oameni de boli incurabile, le-a redat vederea, auzul sau graiul.

În perioada Imperiului Roman, crestinii erau persecutati, asa că Sfântul Nicolae a fost întemnitat din cauza credintei lui, murind pe 6 decembrie la Myra, Turcia.

Ziua mortii lui a devenit ziua Sfântului Nicolae, moment în care sunt sarbatorite atât faptele lui de sfânt, cat si povestile ce au dus la nasterea legendei lui Mos Nicolae.

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai si când a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Când i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinalul care lasa saculetul cu aur. Se spune ca Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, într-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agațarii sosetelor de semineu și al punerii ghetuțelor frumos lustruite la ușa casei pentru a fi umplute cu daruri.

Dupa ce tatal fetelor a vazut cele întamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, însa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat îi multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (in iconografia apuseana).

In secolul al XII-lea, calugaritele franceze, inspirate de fapta de milostenie a Sfântului Nicolae cu cele trei fete  ajutate să se mărite, în ajunul praznuirii lui au început sa faca cadouri familiilor nevoiase în ciorapi. Aș s-a născut „MosșNicolae”.

O alta legenda spune ca Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfântul ierarh Nicolae si pe Sfântul Casian Roman. Cei doi sfinti s-au

îmbracat in vesminte stralucitoare si au pornit la întalnirea cu Domnul. Pe drum, cei doi au zarit un carutas a carui caruta se înfundase în noroi. La vederea omului aflat in necaz, Sfântul Casian, în loc sa dea o mana de ajutor, a plecat pentru a nu întarzia la intalnirea cu Dumnezeu. În schimb, Sfântul Nicolae l-a ajutat pe țăan, si-a murdarit hainele si nu a ajuns la timp. Ajuns primul, Sfantul Casian a fost întampinat de Dumnezeu cu o politete rece. Dumnezeu i-a spus: „Esti punctual, impecabil în tinuta, dar îti lipseste ceea ce lui Nicolae îi prisoseste: dragostea față de aproape“. Asa se explica ca numele Sfântului Nicolae este purtat de atatia oameni, este praznuit si proslavit în fiecare an, pe când numele Sfântului Casian este mai rar iar praznuirea lui se face o dată la patru ani, pe 29 februarie ” .

 Sursa: Yahoo ! Mail .

Tu dragă cititorule, ce zici ?

Mai vine Moș NICOLAE ?

Din toată inima un sincer LA MULȚI ANI  vizitatorilor și comentatorilor mei ce poartă numele  Sfântului  NICOLAE !

Cu stimă și respect,

Alioșa.

42 comentarii »

 1. LA MULŢI ANI NICULAI şi NICULINE !!!
  SĂ VĂ FIE INIMA CURATĂ şi MASA BOGATĂ ce MUSAFIRI AŞTEAPTĂ !!!
  Alioşa,felicitări pentru iniţiativa minunată de a ne reaminti legendele despre Moş Nicolae şi pentru punctarea seacă şi la obiect a motivelor care l-au supărat pe Moşu!!!Sunt convins că nu numai Moşu este supărat!!!Îmi pare rău că NIMENI nu face NIMIC pentru a-i trece supărarea Moşului şi a tuturor celorlalţi negri de supărare!!!

  Comentariu de bmarinescu41 — 03/12/2011 @ 7:31 pm | Răspunde

  • @ Bmarinescu41,
   Mulțumesc pentru urările făcute tuturor celor ce poartă numele de NICOLAE și NICULINA !
   Gândurile tale sincere și frumoase, adresate deopotrivă și celor îmbuibați prin inginerii financiare neortodoxe înfăptuite cu acordul tacit al autorităților statului în ultimii 21 de ani dar și celor „ negri de supărare ”
   denotă faptul că ești o persoană demnă și verticală ce îți poți stăpâni pornirile firești și de netăgăduit la adresa celor ce l-au determinat pe Moș NICOLAE să devină fără voia sa, mai prudent și calculat ca să nu spun zgârcit, în burdușirea GHETUȚELOR frumos lustruite și așezate la intrarea în casă sau dormitor, cu multele daruri de altădată !
   Ca să fiu până la capăt deschis pornirii mele lăuntrice, afirm și aici , și acum ,în prag de mare sărbătoare că, nu Moș NICOLAE din LEGENDA mai sus postată este vinovat că în SEARA zilei de 5/6 decembrie 2011 ghetuțele și cizmulițele vor fi mai GOALE ca acum doi ani ci, acei români inconștienți și pomanagii care , prin mentalitatea lor complet irațională au votat cu inima și nu cu mintea în 6 decembrie 2009, care s-au lăsat prostiți, păcăliți, manipulați și folosiți de forțele răului avide de putere .
   Ei, acei vreo cinci milioane și ceva de români care au votat atunci cu capul plin de băutura oferită din belșug de cei interesați să câștige alegerile prezidențiale ( îți mai aduci aminte de acele băi de mulțimi portocalii, de sutele de autobuze ce practicau turismul electoral) ? Ei,acei inconștienți ce se regăsesc în paranteza de mai sus l-au determinat pe diavol să facă ce-a făcut ca Moș NICOLAE să nu mai poată oferi daruri copiilor cuminți și părinților necăjiți . Iar de nu se vor schimba, îmi este teamă că istoria se va repeta și-n 2012 !
   Și mie îmi pare rău că NIMENI nu face NIMIC ca să-i treacă supărarea lui Moș NICOLAE ! Dar, cine să facă ?
   Dacă OPOZIȚIA UNITĂ,
   Stă la colț pitită,
   Cine să acționeze,
   Mulțimea s-o influențeze ?
   Moș NICOLAE VĂCĂROIU ?
   Decedatul NICOLAE SPIROIU ?
   Împușcatul NICOLAE CEAUȘESCU ?
   Sau NICOLAE MELINTESCU ?
   Primul n-are nici un interes că-i curg banii printre mâini de mulți ce are, următorii doi n-au nici o putere că-s duși în locuri doar de ei știute iar ultimul n-are nici un interes că stă bine acolo unde stă pe banii noștri.
   Și totuși, dacă cei cinci milioane de alegători își vor schimba mentalitatea și vor vota în 2012 cu mintea limpede și NU plină de băutură electorală,mai avem o SPERANȚĂ la anul care vine !
   Până atunci însă, să ne bucurăm că suntem încă sănătoși cu fizicul dar mai ales cu intelectul căci, din NENOROCIRE, în zilele pe care le trăim, NEBUNII se înmulțesc ca ciupercile primăvara după ploaie !!!
   Mulțumesc pentru vizită, comentariu, urări și like !
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Cu prietenie,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 9:04 am | Răspunde

 2. Buna dimineata d-le Aliosa!

  Eu zic ca mai vine Mosu’ acesta Nicolae, dar probabil este si dumnealui mai selectiv 🙂 Deci noi practic pe 6 decembrie ne amintim de martiriul sfantului si de trecerea lui la cele vesnice…o sa vedem pe la cine mai trece in vizita, aducand cadouri si nuiele, potrivit traditiei, o sa va spun si daca pe la mine ajunge 🙂
  Toate cele bune! Adrian

  Comentariu de buceginatura2000 — 04/12/2011 @ 9:39 am | Răspunde

  • @ Adrian,
   Bună dimineața !
   Mă bucur că ești optimist !
   Optimismul tău se răsfrânge și asupra ființei mele .
   Da, va veni Moș NICOLAE chiar așa cum foarte bine ai punctat : „ mai selectiv” !
   Adică, la cei BOGAȚI cu daruri pe măsură iar la cei SĂRACI deloc sau cu nuielușa pentru că au fost neascultători și au votat în urmă cu doi ani
   cu inima plină de promisiuni electorale nu cu mintea limpede pentru viitorul lor și al copiilor lor.
   Ai dreptate : „ pe 6 decembrie ne amintim de martirul sfântului și de trecerea lui la cele veșnice …” !
   Din păcate,mie 6 decembrie îmi mai amintește în plus ceva : ceva ce nu voi uita niciodată !
   Îmi amintește de unul care, în urmă cu doi ani, în 6 dec.2009, s-a culcat președinte de țară și s-a sculat buimac de cele visate în timpul nopții și-apoi , trezit la realitate a constatat că a fos doar un vis frumos și peste puterile lui și-mi mai amintesc de unul care, înainte de a se culca, a spus unora din anturajul lui : „ i-am CIURUIT ” !
   Și, cum gura păcătosului adevăr grăiește, NE-A CIURUIT începând chiar din a doua zi și continuă să ne ciuruiască !
   Dar, asta-i altă poveste și nu merită tratată aici și acum .
   Îți mulțumesc pentru vizită, comentariu și like !
   O duminică excelentă întregii familii !
   Cu prietenie,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 10:00 am | Răspunde

   • Aceasta este melodia Cameliei pentru dv 🙂

    Comentariu de buceginatura2000 — 04/12/2011 @ 1:13 pm | Răspunde

    • @ Adrian,
     Îți mulțumesc din suflet pentru postarea ei și pe blogul meu!
     Îi mulțumesc și CAMELIEI care mi-a dedicat-o postând-o pe
     http://buceginatura2000.wordpress.com/
     la VINEREA MUZICALĂ .
     Povețile ce se degajă din versurile cântecului interpretat de F. CHILIAN vor fi pentru mine adevărate cugetări în activitatea viitoare :
     „ Cine judecă, pe cine ” ?
     „ Încotro merg pașii noștri ” ?
     „ Cine rămâne în urmă și cheamă mereu ” ?
     ca să mă refer doar la cele postate la tine.
     O voi asculta cu drag și-mi voi aminti cu plăcere că mi-a fost dedicată de CAMELIA și postată de tine ca DAR de Moș NICOLAE !
     Vă mulțumesc la amândoi ființe generoase !
     Cu stimă și respect,
     Alioșa.

     Alioșa.

     Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 1:24 pm

   • Aceasta este melodia care spuneati 🙂

    Comentariu de buceginatura2000 — 04/12/2011 @ 1:16 pm | Răspunde

    • @ Adrian,
     O voi asculta cu plăcere și-mi voi aduce aminte de fiecare dată că mi-ai oferit-o ( postat-o ) tu !
     E darul tău de Sfântul NICOLAE pentru mine căci, nu-i așa , fiecare merităm câte un DAR în acea frumoasă zi de sărbătoare .
     Să-ți dea DUMNEZEU tot ce-ți dorești !
     Cu toată stima !
     Alioșa.

     Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 1:27 pm

 3. Vine, de venit, da n-o sa mai umple multe ghete…

  Comentariu de virusverbalis — 04/12/2011 @ 12:50 pm | Răspunde

  • @ virusverbalis,
   Bine ai intrat în casa mea virtuală !
   Asta spuneam și eu : va veni dar, cu TOLBA cu DARURI împărțită pentru BOGAȚI și SĂRACI , VERTICALI( adică demni ) și APLECAȚI( adică pupinpestetot) și enumerarea ar putea continua !
   O să te vizitez cât de curând !
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   O dumnică frumoasă !
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 1:22 pm | Răspunde

 4. D-le Aliosa, sper sa nu se supere Camelia ca am postat eu melodia ei pentru dv, daca luati acea melodie ca pe un dar sa stiti ca eu va multumesc, cred insa ca darul cel mai mare va aparea in momentul cand ne vom intalni. Anul acesta nu a fost sa fie, la anul va fi cu siguranta 🙂 Si oricum Mos Nicolae v-a citit ca sunteti cu ganduri bune, dovada acest blog 🙂

  Comentariu de buceginatura2000 — 04/12/2011 @ 2:00 pm | Răspunde

  • @ Adrian,
   Nu, CAMELIA nu s-a supărat deloc !
   Dovada cea mai bună este chiar mai jos !
   Și cum era să se supere o ființă atât de sensibilă doar pentru că, la rugămintea mea i-ai postat pe blogul meu melodia DEDICATĂ mie dar postată pe blogul tău ?
   Oricine , poate, DA !
   Ea însă, NICIODATĂ!
   Eu consider amândouă melodiile ca pe cele mai frumoase și de neuitat daruri de Moș NICOLAE de la două ființe cu suflet tânăr și curat ce-mi mențin prin spusele lor SPERANȚA de mai bine și de a merge mai departe cu bune și cu rele dar ,cu fruntea sus , inima împăcată, adevărul pe buze , demnitate și verticalitate și nicând și nicioriunde cu capul plecat și buzele lipite de mâna impostorilor ce-au ajuns să ne conducă destinele și să ne hotărască cât și cum să trăim pe banii noștri agonisiți după o viață de muncă cinstită .
   Așa e, anul acesta nu a fost să fie !
   La anul însă, cu siguranță ne vom întâlni acolo, la Cantonul ce trebuie redat îndrăgostiților de munte și natură !
   Așa să ne ajute DUMNEZEU !
   Cu prietenie,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 6:17 pm | Răspunde

   • Neaparat acel Canton ce domina cu semetie Valea Prahovei, de la 1960 m, trebuie sa-l redam celor care iubesc natura. Sa fim sanatosi si sa ne ajute Dumnezeu, ca nu ne dorim decat sa facem un lucru bun, folositor tuturor!
    Cu respect,
    Adrian

    Comentariu de buceginatura2000 — 05/12/2011 @ 10:28 pm | Răspunde

    • @ Adrian,
     Da, la acel CANTON făceam referire !
     Aș fi foarte fericit să pot contribui și eu la redarea lui circuitului turistic spre adăpostul iubitorilor de natură în caz de nevoie și în mod deosebit a acelora ce au aceeași atracție pentru MUNTE ca și tine !
     Doar SĂNĂTATE să fie căci voință ,bani și cuvânt am !
     Așa să ne ajute DUMNEZEU !
     Alioșa.

     Comentariu de Aliosa — 05/12/2011 @ 11:30 pm

 5. Senin fie-vă cerul sufletului, domnule Alioşa; astfel şi ziua de astăzi şi toate cele ce vor veni!
  Permite-ţi să vă las şi aici, pe tărâmurile dumneavoastră de cuvânt, gândul meu ca dar spus pentru domnia voastră pe meleagurile cutreierătorului de creste, Adrian, drag prieten, precum şi acel videoclip ce îl însoţea, pe care l-am ales întocmai pentru mesajul lui. Iată-l:
  „Domnului Alioşa, o experienţă pe calea omului, o fiinţă de o voinţă şi putere ce ar putea stârni miracole…o fiinţă ce este precum un caleidoscop la îndemâna stărilor şi mai cu seamă a situaţiilor, dar mai presus de toate a conştiinţei, îi doresc să nu îi piară acel foc viu din lăuntru-i, iar cuvintele înflăcărate fie-i neînfrânte. Trăim nişte vremuri în care comunicarea se degradează; nu mai ştim să ascultăm astfel încât să ne putem auzi…iar cuvintele devin din ce în ce mai maculate…pe albul lor pune stăpânire impuritatea”.

  Vă mulţumesc, la rându-mi, pentru legenda pe care ne-aţi adus-o aproape; sunt câteva pe care le-am citit, ce spun despre el, iar pentru mine este o zi sfântă.
  Îi doresc fiecăruia, şi nu doar într-o anume zi, să înveţe cum să se apropie de un altul, cum să îl transforme în cunoaştere, privindu-l pe dinăuntru, cu sufletul şi ascultându-l cu inima, pentru că astfel vezi întotdeauna mai bine, să ştie să aleagă din tot felul de întâmplări pe aceea semnificativă căreia să îi dea sens, să îşi trăiască autentic lumea cu sete de cunoaştere a realului, precum dovediţi că o face domnia voastră, Alioşa Popovici…să nu trăiască niciunul cu degetele băgate în ochii, în nerostirile orbirii.
  Mereu cu condescendenţă şi prietenie, tinere spirit…astfel să fiţi rămânere!

  Comentariu de Camelia — 04/12/2011 @ 2:15 pm | Răspunde

  • @ Camelia,
   Bună seara suflet curat !
   @
   Am dat click s-ascult melodia
   Și-am început ca să-ți răspund
   Încercând să-mi înfrâng zodia
   Și să-ți trimit ceva neplângând.
   Dar, n-am putut , mă iartă,
   Căci lacrimile mi-au pornit
   Așa , mai dintrodată
   Din sufletu-mi mâhnit.
   Sunt atâtea versuri pline de-nțeles
   În cântecul ce-mi va suna de-acum-nainte
   În mintea-mi plină de mult stres
   Încât atent, o să iau aminte :
   Că nu mor caii când vor câinii,
   Și nici eu nu voi înceta
   Așa cum vor păgânii
   De-a continua lucrarea mea .

   Îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele ales rostite, pentru melodia plină de sens și viață , pentru vizita făcută și pentru că exiști , mă îmbărbătezi mereu și-mi ții trează mintea și speranța de a merge mai departe indiferent de răutățile unora sau altora .
   Dă-mi voi ca de Moș NICOLAE să-ți trimit pe cale virtuală o tolbă plină cu gânduri frumoase de sănătate și fericre alături de toate florile ce-ți plac !
   Eu încă nu știu să postez o melodie care poate ți-ar plăcea dar, după indicațiile lui Adrian, sper să învăț și-atunci voi posta și eu la tine .
   O serară călduroasă suflet minunat !
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Cu respect și prietenie,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 6:57 pm | Răspunde

   • Vă mulţumesc din suflet pentru toate florile gândurilor albe pe care le aveţi pentru mine, mai cu seamă că de Sfântul Nicolae este ziua mea de naştere.
    Vă voi sta mereu alături, domnule Alioşa, aşa precum mi-aş dori să vă fie rămâietoare-sufleteaproape toate acele fiinţe care v.-au cunoscut aici OM în chip de cuvânt, cuvinte care vorbesc întru adevăr şi nu dintr-acelea care caligrafiază, minţind frumos, precum ale unora…ale altora.
    Cu mult drag, domnule Alioşa.

    Comentariu de Camelia — 04/12/2011 @ 7:13 pm | Răspunde

    • @ CAMELIA;
     Atunci, de 6 decembrie 2011, de DOUĂ ori :
     LA MULȚI ANI!
     LA MULȚI ANI cu sănătate,
     Să-ți dea DOMNUL tot ce-ți dorești,
     Zile senine și fericite,
     LA MULȚI ANI să TRĂIEȘTI !!!
     Voi închina în cinstea și în sănătatea ta, un pahar cu vin rubiniu și limpede ca și gândurile și inima ta .
     Mulțumesc pentru minunata veste : ziua de naștere !
     Te-am și trecut în agenda cu zilele onomastice ale ființelor dragi mie .
     Sărut mâna de ziua ta !
     Cu mult drag și respect deosebit,
     Alioșa.

     Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 7:25 pm

 6. Şi pentru că într-o ţară mică trăieşte de mulţi ani un suflet departeaproape mie, mi-aş dori să vă postez ceva despre legenda de pe tărâmurile lor:
  „In Olanda ziua de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae, este una din cele mai importante sarbatori, mai ales pentru copii, deoarece cu aceasta ocazie, daca au fost cuminti acestia primesc cadouri si dulciuri. Spre deosebire de Romania, unde Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a lunii decembrie, in Olanda, ziua de 25 decembrie este vazuta mai mult ca o sarbatoare religioasa, linistita, care se sarbatoreste in tihna, nu ca si la noi cu veselie, colinde in jurul bradului, mese imbelsugate, prieteni si cadouri.

  Istoria lui Mos Nicolae (Sinterklaaas) incepe din secolul al 4-lea la Episcopul de Myra care a devenit sfant dupa ce a facut mai multe miracole. Acest episcop a avut o inima generoasa ajutand oameni punandu-le banuti in pantofi.

  Legendele olandeze spun ca o data pe an, Sinterklaas face un voiaj special, cu vaporul, din Spania, tara lui de origine, in Olanda pentru a sarbatori ziua lui de nastere si intorcandu-se cu cadouri pentru copiii cuminti din familile olandeze. Daca Mos Craciun are o sanie trasa de reni, Sinterklaas calatoreste pe un cal alb, alaturi de insotitorul sau Zwarte Piet (Petru cel Negru), un fost maur spaniol. El merge din oras in oras lasand in cizmulitele copiilor cuminti traditionalele dulciuri care pot fi: litere de ciocolata, figurine de marzipan, ciocolata sub forma de Sinterklaas sau de Zwarte Piet sau „pepernoten”(biscuiti mici si rotunzi cu ghimbir si scortisoara).

  Copiii care au fost neastamparati si obraznici sunt pedepsiti, acestia gasind in cizmulite doar o nuielusa. Astfel, cu o zi inainte de aceasta sarbatoare, copiii olandezi isi pun langa semineu sau in geam ghetutele sau traditionalul sabot de lemn in care aseaza cate un morcov pentru calul lui Mos Nicolae, pentru ca acesta sa lase in schimb diferite cadouri si dulciuri”.

  Comentariu de Camelia — 04/12/2011 @ 2:19 pm | Răspunde

  • @ Camelia,
   Tocmai de aceea mă bucură enorm dialogul virtual cu tine : de fiecare dată, ÎNVĂȚ sau AFLU câte ceva nou sau necunoscut prea bine mie !
   Mulțumesc pentru COMPLETĂRILE aduse postului„ Legenda lui Moș NICOLAE ” ! Distinșii vizitatorii ce urmează să-mi treacă pragul casei virtuale vor putea pleca cu tolba plină de informații în plus oferite cu mărinimie de tine.
   Sunt convins că anul acesta Moș NICOLAE îți va lăsa la ușa casei tale o tolbă plină cu daruri pe măsura sufletului tău nobil.
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Cu toată stima,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 04/12/2011 @ 7:10 pm | Răspunde

 7. @ ALLL !!!!
  Stimați vizitatori și comentatori ai modestului meu blog , nu știu ce DARURI vă va pune în ghetuțele frumos lustruite și așezate la ușa casei ,mâine dimineață Moș NICOLAE dar, știu cu siguranță că pentru mine MOȘUL mi-a adus în ultimii ȘAPTE ANI numai DARURI cu miros puternic de TRĂDARE de NEAM și ȚARĂ !!!
  Nu enumăr DARURILE din ultimii șapte ani căci și domniile voastre le cunoașteți ci vi-l aduc la cunoștință prin intermediul link-ului
  http://www.financiarul.ro/2011/11/16/catastrofa-pe-care-udmr-ul-a-pregatit-o-romaniei-stergerea-documentelor-istorice/#comment-181245
  pe cel adus cu anticipație deja .
  CITIȚI vă rog frumos cu atenție și răbdare întreg materialul și veți SIMȚI mirosul puternic de TRĂDARE de NEAM și ȚARĂ ,de șantaj politic din partea UDMR față de PDL și nu în ultimul rând de duplicitatea și agresivitatea politicii pașilor mărunți făcuți de UDMR din 1996 și până în prezent pentru a-și atinge scopul final : AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC , dispariția din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI a sintagmei „ stat național unitar ” și, FEDERALIZAREA ROMÂNIEI !!!!
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA !
  NECAZURI fără număr TRĂDĂTORILOR !
  La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE cititorilor ce poartă numele de NICOLAE; NICULAE, NICU, NICULIȚĂ, NECULAI, CULIȚĂ și NICULINA !
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 05/12/2011 @ 4:35 pm | Răspunde

 8. @Alioșa,
  Mai întâi îți urez sănătate și pace în familie !
  Apoi îți spun că sunt total nemulțumită de faptul că vor să comaseze alegerile fără a micșora numărul deputaților. A fost vorba de putere.
  Opoziția, bătută în cap, ce-am tras cu urechea la TV, cică se încalcă legea dacă se comasează alegerile de către putere dar și ei vor comasarea alegerilor. Cele înainte de termen !
  Cu multă stimă,
  Carmen

  Comentariu de dictaturajustitiei — 05/12/2011 @ 9:02 pm | Răspunde

  • @ Carmen,
   Mulțumesc din inimă pentru urări !
   Sănătatea fizică și mintală sunt cele mai importante atuuri pentru o viață lungă !
   Pacea în familie constituie liantul sănătății și mersului înainte pe calea cea bună !
   Și eu sunt TOTAL NEMULȚUMIT de ideea comasării alegerilor dar, „ QUI PRODEST” ?
   Vorba unei pedeliste către o pesedistă cu ceva la începutul mandatului lui Boc :
   -„ Auzi cucoană, ciocu”mic, acum noi suntem la guvernare ” !!!
   Chiar dacă suntem amândoi NEMULȚUMIȚI, coaliția de la guvernare având MAJORITATEA PARLAMENTARĂ poate face orice : trece proiectul de lege prin parlament prin asumarea răspunderii ministeriale și, GATA , se aprobă !
   OPOZIȚIA o bâjbâie ca de obicei !
   E împotriva comasării și desfășurării alegerilor în nov.2012 dar e pentru comasarea lor dacă se țin anticipat…..
   Eu le înțeleg JOCUL la amândouă părțile în dispută !
   Dar oare, nea TĂLICĂ din cutărică sat uitat de lume, mai înțelege ceva ?
   ADEVĂRUL este următorul :
   a ) PUTEREA vrea să rămână CU ORICE PREȚ LA PUTERE ( https://aliosapopovici.wordpress.com/2010/05/27/cu-orice-pret-la-putere
   b) OPOZIȚIA vrea CU ORICE PREȚ LA PUTERE
   c) NOI, vorba marelui TĂNASE:
   „ Vin ai noștri, pleacă ai noștri;
   Noi, rămânem tot ca PROȘTII ” !!!
   Ce mă enervează și pune pe gânduri în același timp sunt motivele invocate de monstruoasa coaliție PDL&UDMR pentru comasarea alegerilor și desfășurarea lor în noiembrie 2012:

   a) minstrul Igaș : „ se fac economii la buget de 23.000.000 de milioane de euro” iar clientela politică a PDL face să dispară pe apa sâmbetei, sute de milioane de euro ………….
   b) liderul grupului senatorilor UDMR , chiar în seara asta la un post tv.: „ dacă alegerile locale s-ar desfășura în iunie 2012, formațiunea noastră nu ar câștiga ci ar pierde multe voturi în fața PCMaghiar și a celuilalt partid maghiar ” !
   Asemenea aberații trădează gândurile ascunse ale celor de la putere de a prosti și manipula alegătorii și de a frauda în masă alegerile.
   Ei știu că ,de pierd PUTEREA, pierd și LIBERTATEA căci mulți vor ajunge pe mâna JUSTIȚIEI când nu vor mai fi în postura să comande politic tot ceea ce ar voi conform intereselor lor personale, de partid și clientelare…..
   Mulțumesc pentru vizită, comentariu, urări și like !
   Să-ți aducă Moș NICOLAE, multă sănătate, fericire, liniște sufletească și cele mai frumoase daruri !
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Cu mult respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 05/12/2011 @ 9:28 pm | Răspunde

 9. @ ALL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  La mine Moș NICOLAE a venit mai devreme cu TOLBA plină daruri deosebit de speciale : TREI MINGI de FOTBAL !!!
  L-am întrebat mirat :
  – De ce cu TREI MINGI de fotbal, Moș NICOLAE ?
  – Pentru că atâtea au INTRODUS băieții în roș-albastru de la FC STEAUA BUCURAȘTI în poarta lui FC DINAMO BUCUREȘTI în meciul de fotbal de aseară de pe stadionul din Ștefan cel Mare !!!
  – Care băieți , Moșule drag ?
  – Păi, cum nu știi ?
  – Nu știu , m-am prefăcut eu .
  – RAUL RUSESCU de două ori și Florin Costea abia introdus în teren ,o dată !
  – Dar cine-i RAUL RUSESCU , Moșule că nu prea am auzit de el ?
  – Of, dragul Moșului că multe nu mai știi : Raul Rusescu este un fost CAMPION al ROMÂNIEI cu UNIREA URZICENI de unde a venit la STEAUA !
  – Dar parcă era pus de patronul STELEI pe lista de transferurii…..
  – Păi, după Gigi Becali , pentru bani își pune și sufletul său pe lista de transferuri…..
  – Gata Moș NICOLAE, m-ai luminat !
  – Mulțumesc frumos Moș NICOLAE !
  – Mi-ai făcut o mare bucurie prin acest dar mai ales că dinamoviștilor li se urcase în capul cu prea puțină carte ifosele până peste puterile normale umane . Deja se vedeau
  învingători înaintea începerii meciului iar infatuatul lor conducător ce stă mai mult prin SUA a spus că băieții lui le vor da steliștilor încă din prima repriză DOUĂ GOLURI !!! Iată că DUMNEZEU i-a dat peste nasu-i înfumurat și STEAUA le-a administrat TREI GOLURI pe care nu le vor uita foarte mult timp de aici înainte .
  Și uite-așa , în penultima etapă a turului campionatului intern de fotbal ediția 2011/2012, STEAUA, echipa mea de suflet, le-a demonstrat dinamoviștilor că sunt mai buni ca ei, bătându-i chiar la ei acasă cu 3-1 iar mie aducându-mi un frumos cadou de Moș NICOLAE !
  VICTORIA steliștilor împotriva rivalilor dinamoviști, mă face să uit toate supărările din fotbal din ultima vreme și să aștept cu optimism și încredere următoarele meciuri pe care STEAUA le mai are de disputat în anul 2011 , an care o găsește în GRUPELE LIGII EUROPA în timp ce pe DINAMO o găsește plimbându-și câinii leșinați și derutați prin GROAPA din Ștefan cel Mare !
  Felicitări STEAUA !
  Succes în meciul din EL cu AEK LARNAKA și-n celelalte din campionatul intern de fotbal !
  Hai că se poate băieți !
  Sunteți mai buni decât dinamoviștii chiar dacă ei sunt pe primul loc !
  La Mulți Ani băieți steliști de Sfântul NICOLAE !
  Cu admirație,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 05/12/2011 @ 11:21 pm | Răspunde

 10. @ Oanaclara,
  Mulțumesc pentru vizită și like !
  Sunt convins că DARUL tău pentru mine de Moș NICOLAE încă nu a ajuns că-i drum lung de la tine pân” la mine.
  Eu îl aștept încă, mai ales că ziua-i lungă .
  Cu respect,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 06/12/2011 @ 12:05 pm | Răspunde

 11. A fost darnic Mos Nicolaie cu stelistii.
  Mosul a trecut si pe la mine, dar,… sa-mi spuna, nu sa se scuze, ca nu mai are daruri, trecuse pe la copiii abandonati, pe la copiii din familii sarace pentru care un dar cat de mic inseamna pe langa o imensa bucurie, insemna si mangaiere…
  La multi ani celor care poarta numele Sf Nicolaie!

  Comentariu de Nicu — 06/12/2011 @ 2:20 pm | Răspunde

  • @ Nicu prietene,
   În primul rând, La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Dacă-n dreptul casei tale Moșul a terminat darurile din tolba-i la-nceput prea plină și ție nu ți-a dat nimic, lasă-mă te rog frumos ca să-mpărțim frățește darul ce mie mi l-a adus : BUCURIA VICTORIE echipei STEAUA BUCUREȘTI cu 3-1 împotriva rivalei de-o viață, DINAMO BUCUREȘTI , chiar la ea acasă !
   Nimic nu-i mai frumos decât să-ți ÎNVINGI rivalul cu gura mare chiar la el în casă !
   Mulțumesc pentru vizită, urări și like !
   O seară frumoasă !
   Cu prietenie,
   Alioșa..

   Comentariu de Aliosa — 06/12/2011 @ 5:22 pm | Răspunde

 12. Comentariu de oanaclara — 06/12/2011 @ 4:22 pm | Răspunde

  • @ OANACLARA,
   La mulți ani de Sfântul NICOLAE !
   Să-i dăm CEZARULUI, ce-i al CEZARULUI,
   Spune-o vorbă latinească !
   Să spunem numai ADEVĂRUL ,
   Spune-o vorbă creștinească !
   DARUL tău postat mai sus,
   Este cel mai mare DAR,
   Este DARUL ce m-a uns
   Și-a venit ca și un har
   De parcă DOMNUL l-a trimis
   Unui suflet temerar.
   LEGENDA LUI MOȘ NICOLAE
   Postată aici de tine,
   E pentru mine ca o baie
   Dup-o fugă pe patine
   Pe gheața albă dar vioaie
   Și ger ce-ți intră-n vene.
   Ea completează cu succes
   Articolul de fond
   Scăpându-mă de stres
   Ca să mai fac un rond
   În lumea noastră virtuală
   Că poate o să mai găsesc
   O altă doamnă genială
   Pe care să o prețuiesc
   Ca pe tine bună doamnă.
   Cred însă că voi naviga
   Degeaba mult pe internet
   Că sigur nu voi depista
   O DOAMNĂ cu-al tău suflet !
   Mulțumesc din suflet pentru acest minunat și creștinesc VIDEOCLIP plin de legende, imagini superbe ale Sfântului NICOLAE și-o atmosferă de mare sărbătoare , prima-ntre SĂRBĂTORILE DE IARNĂ ce stă să vină în luna nașterii lui IISUS HRISTOS .
   Mă voi apleca cu supușenie la fiecare videoclip în parte ascultându-l pe-ndelete împreună cu colindele (dintre care „ DESCHIDE UȘA, CREȘTINE ” :

   interpretat de ȘTEFAN HRUȘCĂ are un loc aparte în inima mea ) ce se cântă în această lună de basm și sărbătoare pentru toți creștinii.
   O seară minunată alături de cei dragi ție !
   Cu mii de mulțumiri și respect veșnic,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 06/12/2011 @ 6:09 pm | Răspunde

 13. @ ALL !!!
  De la ZELA.ro
  care, nereușind să-și posteze comentariul mi l-a trimis via Y.Mess. cu rugămintea de a-l posta acolo unde-i vine rândul , cea ce și fac :

  „ NIMIC nu conteaza dupa ce evenimentul a trecut ”!
  zela.ro.
  Alioșa,
  cu siguranță Moș Nicolae uzitează o altfel de monedă mai universală decât toate trezoreriile lumii !….
  Cu siguranță că Mos Nicolae oferă un strop de bonus fiecarui om , fiindcă, doar ajungând să-i fie contemporan omul este deja oaspete în împaratia lui !
  Mi-l amintesc pe tata că de fiecare dată Mos Nicolae îi umplea desagii sufletului cu o stralucire, forță si poftă de viață pe care le contorizau nu știu ce norme dar ceea ce stiu este că noțiuni precum FMI , globalizare etc. înca nu îndrazneau să îsi caute locul, iar puținul ogrăzii sale chiar si astăzi îmi transcede o stare de spirit care și acum incită nevoia de a te înfrupta din ea fiindcă, iată , cu toate targheturile , con
  știentizările și strategiile admise de mintea mea , acolo, acea OGRADĂ ce sărbătorea în fiecare an Sfântul NICOLAE ca hram al bisericii și satului în care ne-am născut ,crescut , învățat și luat zborul spre destinele noastre de DUMNEZEU stabilite încă de la naștere,
  acea sărbătorire săvârșită mai mult cu efortul dorului lor de sarbatorire împletit cu dorul copiilor lor multi și care mai de care mai motivați realiza minunația unui miracol !….
  Acum Moș Nicolae mă privește tăcut ori de câte ori aduc vorba despre acel timp în care TATA , în capul mesei ne garanta că suntem oricând ocrotiți de el – girant suprem , fară garanții ipotecare ăi alte instrumente fiscale si chiar zâmbetul meu îl credea cu adevarat !
  Să fii sănătos și să te bucuri de asemenea privilegii , mai ales că timpurile s-au schimbat iar contribuțiile sunt pe masura.
  Povestea lui Moș NICOLAE o găsești pe

  LA MULȚI ANI de SFÂNTUL NICOLAE !
  Zela.
  P.S.!
  Interesante și de suflet comentarii iar videoclipurile postate sunt pe măsura valorii sufletului și inimii tale generoase .

  Comentariu de Aliosa — 06/12/2011 @ 7:22 pm | Răspunde

  • @ ZELA,
   Bine ai venit în casa mea virtuală azi în zi de mare sărbătoare !
   La Mulți Ani de Sfântul NICOLAE !
   Comentariul tău mi-a răscolit întreaga ființă și adus aminte de HRAMUL bisericii și satului din ziua de Sfântul NICOLAE când, rude și prieteni de-ai bunilor noștri părinți, veneau îmbrăcați în straie curate de sărbătoare și chefuiau pe cinste împreună cu TATA ce se așeza de fiecare dată în capul mesei pline cu bucate alese preparte de buna MAMĂ pe plita de fontă a sobei din cărămidă roșie tencuită cu pământ galben din spatele hambarului și văruită-n alb.
   Da, ai mare dreptate : pe-atunci TATA nu se gândea la FMI, BM, UE și GLOBALIZARE ci doar la ziua ce urma să vină după sărbătoare, zi în care trebuia să meargă pe ogoarele CAP „ Victoria Socialismului ” să lucreze din zi și până-n noapte pentru a-și îndeplini NORMA de ZILE/MUNCĂ /an obligatorie căci altfel, îi luau cei 3000 de metri pătrați FOLOSINȚĂ din jurul OGRĂZII de care cu drag și acum îți aduci aminte iar mie îmi spune că am avut dreptate când împreună am stabilit : „ CASA PĂRINTEASCĂ NU SE VINDE ” !!!
   Frumos comentariu !
   Felicitări !
   Păcat că nu îți valorifici harul lăsat de DUMNEZEU în a-ți depăna gândurile ce-ți ies din cap ca apa limpede și lină din izvorul de munte !
   Te mai aștept și nu numai în zile de mare sărbătoare !
   Cu drag,
   Alioșa .

   Comentariu de Aliosa — 06/12/2011 @ 8:15 pm | Răspunde

 14. […] din idealurile miscarilor de stanga? Posted on 6 decembrie 2011 by razvanrinder Un comentator de pe blogul meu cu vederi stricte de stânga, mi-a dat de inteles ca in statele capitaliste […]

  Pingback de Este solidaritatea umana un sentiment izvorat din idealurile miscarilor de stanga? « Rinder Razvan Catalin — 06/12/2011 @ 10:23 pm | Răspunde

  • @ Razvanrinder,
   În numele acele „ solidarități umane ” nu de stânga, ci de „ omenie în general” m-am hotărât să-ți citesc articolul și să-mi expun opiniile sincere despre el și despre noi :
   a) Felicitări pentru articol! Se vede experiența acumulată de pe vremea când erai jurnalist.
   b) O fază asemănătoare celei în care ai fost apostrofat de acea cerșetoare nedornică de muncă dar bună rău de prăsilă dacă spui că avea 4 puradei și-a mai adus pe lume încă 2 viitori cerșetori și infractori..,am pățit și eu . Pe tine te-au apostrofat „ parașutele ” dar pe mine , la refuzul de ai da BANI unei nesimțite – cerșetoare , am primit din gura-i spurcată blestemul : -„ Să ai atâția bani câți mi-ai dat acum tu mie ” în timp ce-și făcea nenorocita semnul crucii……
   c) Nu sunt solidar cu cei care nu vor să muncească și așteaptă ajutoare sociale de la stat. La MUNCĂ cu ei , nu la CERȘIT și FURAT !!!
   Da, sunt solidar cu țăranul care a muncit tot anul iar un INCENDIU provocat de puturosul din timpul verii sau de un trăsnet urmat de fulger i-a distrus recolta și casa rămânând pe drumuri….Cu acea ființă trebuie să fim solidari , s-o ajutăm !
   d) Te-am invitat pe
   https://aliosapopovici.wordpress.com/
   să petrecem împreună de Sfântul NICOLAE sau măcar să-mi răspunzi la întrebarea :
   „ Mai vine Moș NICOLAE” și, n-ai venit !
   De ce ? Cu ceva timp în urmă mă îndemnai când cineva dorea să mă opresc din criticat actuala putere , SĂ MERG ÎNAINTE ” iar de Moș NICOLAE m-ai ocolit……..Ți-am greșit cu ceva ?
   Mulțumesc pentru pingback !
   O zi bună !

   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 07/12/2011 @ 9:38 am | Răspunde

 15. Victoria Stelei chiar a fost pentru dv cel mai potrivit cadou, nu se putea un altul mai bun!
  Cu respect,
  Adrian

  Comentariu de buceginatura2000 — 07/12/2011 @ 10:46 am | Răspunde

  • @ Adrian,
   Așa este !
   Victoria echipei de fotbal STEAUA împotriva rivalilor de-o viață DINAMO , chiar la ei acasă,și nu oricum ci cu TREI la UNU și printr-un joc mult mai bun ca cel practicat de dinamoviști, a fost de departe cel mai potrivit cadou de Moș NICOLAE dar, NU și cel mai important !
   Cel mai important CADOU adus de Moș NICOLAE pentru mine în acest an, a fost un cadou MORAL,de ORGOLIU, o reparație morală mai bine zis,îndretarea unei mari nedreptăți făcute din cauza firii mele rebele, deschise , nesupusă, neaplecată spre lingușism și pupinșefist pentru avantaje morale și materiale, pentru a intra în grațiile șefului, pentru curajul de-ai spune șefului adevărul atunci când greșea, când lua o hotărâre aiurea , adevăr ce-l deranja tare mai ales că eram singurul NEÂMBLÂNZIT de către el, pe timpul când eram ofițer activ la R.2 Pontonieri „ EFTIMIE CROITORU” din garnizoana în care locuiesc și acum deși puteam să mă mut la trecerea în rezervă la BUCUREȘTI unde mă aștepta un apartament cu două camere , gata mobilat și cu toate utilitățile….Este vorba de un cadou pe care-l aștept încă din 15 iulie 2001 odată cu trecerea în rezervă ( ieșirea din rândul cadrelor active ale armatei ca urmare a restructurărilor făcute de statul român pentru aderarea ROMÂNIEI la NATO) !
   Acest cadou nu are nici un efect material dar are unul moral foarte mare ,efect ce se va păstra toată viața și-mi va aminti că DEVIZA mea dintotdeauna : „ Ai câștigat continuă, ai pierdut ia-o de la capăt și continuă lupta ” a fost respectată chiar dacă obstacolele au fost multe, neprevăzute și sinuoase. Iar când la capătul luptei guști roadele VICTORIEI, satisfacția obținerii rezultatului propus în planul de bătaie ( ORDINUL DE LUPTĂ ) este cu atât mai mare iar efortul depus nici nu se mai simte ……
   Pentru a primi acest cadou ce de fapt mi se cuvenea de acum 10 ani, am acționat pe mai multe căi, inclusiv pe calea scrisului ajungând să practic chiar și meseria de „ jurnalist voluntar ” la revista „ ROMÂNIA EROICĂ ” prin publicarea sub semnătura mea a unor articole legate de situația MONUMENTELOR ISTORICE din oraș, ziua armei GENIU și, chiar SPONSORIZAREA Fundației „ CULTUL EROILOR” aflată în situație financiară precară și astfel în imposibilitatea de a scoate chiar numerele în care aveam și eu materiale publicate….
   Acest important cadou moral pentru mine nu a constituit o FAVOARE ci o REPARAȚIE MORALĂ iar faptul că NU SUNT MEMBRUL NICI UNUI PARTID POLITIC mi-a îngreunat mult drumul pentru obținerea lui.
   Detalii despre acest moral cadou ce mi-a făcut deja luna decembrie mult mai frumoasă , îți voi da în primăvara-vasra anului 2012 când ne vom întâlni unde vei spune pentru REFACEREA CANTONULUI ce privește încă TRIST de pe poziția sa dominantă, VALEA PRAHOVEI ….
   Mulțumesc pentru vizită !
   O zi bună !
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 07/12/2011 @ 11:44 am | Răspunde

 16. Mi-a placut articolul+cizmulitele … si de asemeni comentariile …pe aici pe la mine Mosu’ vine doar la copii…ma bucur totusi ca Steaua a castigat ,rezultatul fiind un dar pt.fani.Fie ca aceasta luna cu asa de frumoase sarbatori sa aduca sanatate pentru toata lumea ca e cea mai importanta…in rest lumea intreaga fierbe de probleme,timpuri grele…Sa auzim de bine!

  Comentariu de yousef59 — 07/12/2011 @ 3:59 pm | Răspunde

  • @ Yousef59,
   Bună seara !
   Mă bucur enorm că ți-a plăcut articolul, cizmulițele și comentariile !
   Dar cel mai mult mă bucură VIZITA pe care mi-a făcut-o, faptul că îți faci timp de a accesa blogul meu și a-mi citi cele scrise.
   Să înțeleg că ești deja atrasă de cele postate de mine ?
   Dacă da, bucuria mea este și mai mare și mă voi strădui ca următorul articol să-ți fie tot la fel de atrăgător și interesant
   căci, voi vorbi despre FARMECUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ la români,despre obiceiurile și tradițiile noastre seculare și unice în lume.
   Și mă mai bucur să aflu chiar indirect că TE BUCURI de victoria echipei de fotbal STEAUA asupra rivalei sale de-o viață, DINAMO !
   Da, ai dreptate : VICTORIA STELEI a fost un DAR de Moș NICOLAE pentru FANII roș-albaștrilor !
   Și nu în ultimul rând, aflu cu mare plăcere că, deși departe de ȚARA natală fiind, te bucuri de BUCURIA ROMÂNILOR și le dorești ca LUNA cu așa frumoase sărbători, să le aducă tuturor SĂNĂTATE !
   Da, lumea întreagă fierbe de probleme și timpuri grele dar, fără SĂNĂTATE, nimic nu se poate rezolva .
   Frumoase gânduri, alese cuvinte, să îți dea DUMNEZEU tot ce-ți dorești nu numai în luna cu cele mai frumoase sărbători creștinești ci în permanență !
   SĂRBĂTORI FERICITE stimată doamnă alături de cei dragi !
   Te aștept la fiecare NEW POST cu flori în ușa casei mele virtuale !
   Vizita domniei tale mă bucură și onorează !
   LA MULȚI ANI !!!
   Cu stimă deosebită și aleasă considerațiune ,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 07/12/2011 @ 5:29 pm | Răspunde

 17. Cam târziu cu răspunsul, dar sa știi draga prietene ca la mine, mos Niculae a venit. Am participat la o conferință Dan Puric

  Comentariu de Popateapa — 08/12/2011 @ 10:43 am | Răspunde

  • @ Popateapa,
   Decât deloc, mai bine mai târziu , spune-o vorbă românească !
   Și la mine a venit MOȘ NICOLAE și chiar cu DARURI felurite, de suflet, mândrie și orgoliu .
   Aș vrea ca și la anul care stă să vină, să-mi aducă tot la fel!!
   Mă bucur că ai participat la o conferință cu DAN PURIC despre care știu destule pentru că-l citesc ori de câte ori am ocazia.
   Ca dovadă, postez mai jos o poezie-pamflet de-a lui . Să vezi ÎNJURĂTURI de la delatorii mei…..
   Mulțumesc pentru vizită ,comentariu și like !
   O lună plină doar de bucurii !
   Alioșa.

   @ ALL !!!

   HORA HOŢIEI
   de Dan Puric

   Hai să dăm mână cu mână
   Să furăm tot ce s-adună,
   Să-nvârtim hora hoţiei
   Pe pământul României !
   Ordinea şi cinstea piară !
   Piară fraierii din ţară !
   Între noi să nu mai fie
   Decât jaf şi smecherie !
   Contu-n bancă de te ţine
   Vino să te prinzi cu mine,
   La hoţie cu unire
   Şi pe funcţii cu-nfrăţire !
   Unde-i unul nu-i putere
   Să se pună de-o avere,
   Unde-s doi puterea creşte
   Şi ţara se prăduieşte !
   P-amândoi în fund ne doare
   Că în haos ţara moare.
   Eu ţi-s frate, tu-mi eşti frate,
   Să furăm cât se mai poate !
   În guvern hai cu grăbire
   Să-l secăm dintr-o sorbire,
   Ca să crească banul mare
   Mai rapid în buzunare.
   Dăm pomană ş-un pişcot
   Prostului cu drept de vot,
   Că oricum în România
   Noi facem paranghelia.
   Sursa: Y.Mail.

   Comentariu de Aliosa — 08/12/2011 @ 11:06 am | Răspunde

 18. @ ALL !!!
  Vecinul care a umblat tot anul de dimineață până-n seară făcând campanie electorală partidului în care a intrat după mazilirea din PSD, îmi bate spășit la ușă cerându-mi direct, cu un tupeu demn de cartea recordurilor DOUĂ VERZE MURATE că i s-a făcut poftă de SARMALE !!!
  Aducându-mi aminte că suntem în luna MAGIEI SĂRBĂTORILOR de IARNĂ când lumea trebuie să fie mai bună, să dăruiască și celui care nu are ( în cazul de față nu are din cauza puturoșeniei și a indolenței … ), i-am dat.
  Apoi, pornind laptopul, mi-am adus aminte de balada lui G.TOPÂRCEANU,
  GREIERUL și FURNICA iar muza mi-a dictat grăbită și nervoasă
  ce-au făcut cele două vietăți în anul care tocmai se apropie de sfârșit :

  Primavara.

  Furnica sapă , pune semințe, face straturi. Apare și
  greierele.
  – Ce faci, greierașule?
  – Merg la o bere cu baietii.
  – Măi, măi ! Să nu vii la iarna sa-mi ceri mâncare, că nu știu ce-ți
  fac!
  – Da, da, bine….

  Vara.

  Furnica adună, seceră, cosește. Trece greierele, cu o chitara sub
  braț.
  – Ce faci, vecine ?
  – Mă duc să cânt cu băieții parc.
  – Să nu uiți : la iarnă să nu vii să-mi ceri de mâncare !

  Toamna.

  Furnica culegea de zor, făcea dulcețuri, compoturi, conserve, punea varza la murat ;
  greierul, tot cu chitara ( a se citi mapa cu fluturași electorali portocalii ).
  – Ce faci, mă
  – Mă duc să cânt ( pe adversarii politici ) cu prietenii la restaurant .
  – Bine, mă,da’ la muncă nu vii până la iarnă ?

  Vine iarna.

  Furnica stătea în pridvor înfofolită într-un gros șal având în mână o cană cu-n
  ceai fierbinte din care sorbea tacticos .Auzind un zgomot puternic de mașină își ridică privirea din cană și nu mică-i fu mirarea când, îl văzu pe greieraș echipat de drum și cu chitara la gât.
  – Ce faci, greierașule ?
  – Uite, am fost chemat să cânt la PARIS într-un select club de noapte. Se pare că am avut succes cu chitara…..
  – Bine, greierașle, baftă !
  Iar dacă-l vezi pe unu” TOPÂRCEANU, să-i spui că-mi bag picioarele-n balada ” lui !!!

  O înțelege oare vecinul mesajul ?
  Weekend plăcut tuturor celor ce ajung pe aici și-și lasă urma vizitei printr-un mic comentariu sau cel puțin cu-n simplu like !!!

  Cu respect,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 09/12/2011 @ 10:11 am | Răspunde

 19. @ ALL !
  Da, MAI VINE MOȘ NICOLAE !!!!!!
  Vine în fiecare AN la toată lumea !
  Din păcate, adaptându-se condițiilor provocate de răutatea oamenilor de după REVOLUȚIA din decembrie 1989, copiindu-i pe politicienii corupți și clientelari, MOȘ NICOLAE pregătește pentru fiecare câte CEVA dar, pe drumu-i lung cel are de făcut de-acolo de unde vine , poposind pe la unii și pe la alții , se lasă influiențat și-i taxează ca atare pe unii dintre destinatari cu ÎNTÂRZIEREA primirii CADOULUI promis ……
  Așa se face că, deși CADOUL meu ( ord.SSMG nr.SP367/30/11/2011 ) era gata SEMNAT, ȘTAMPILAT , DATAT și PLECAT spre mine încă din data de 30/11/2011/ , din motive neimputabile mie, mi-a fost adus la cunoștință și înmânat festiv abia în data de 15 decembrie 2011 !!!
  Am eu așa, o vorbă : mai bine mai târziu decât niciodată !
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 18/12/2011 @ 9:29 am | Răspunde

 20. @ ALL !!!
  Postez ma jos asa cum a apărut ,articolul cu POVESTEA lui MOȘ NICOLAE-CRĂCIUN….
  De ce ?
  Pentru că, așa vrea mușchii mei !!!
  @
  1. Originile lui Mos Craciun se regasesc in cele ale Sfantului Nicolae, un calugar care locuia in apropierea Turciei moderne de astazi

  Sfantul Nicolae s-a nascut, potrivit traditiei, in anul 280 AD. Existenta sa a fost marcata de bunatate si altruism, mai ales fata de cei mici. Ziua sa, 6 decembrie, a fost considerata buna pentru casatorii sau achizitii majore. La un moment dat, Sfantul Nicolae era cel mai popular sfant din Europa. Mos Craciun poate fi corelat si cu zeul german Odin, care calatorea pe culmile norilor, pe un cal cu opt picioare. Crestinarea germanilor a condus la marginalizarea zeului Odin, dar conceptul a ramas acelasi.

  2. Sfantul Nicolae era foarte popular in Olanda, unde a primit porecla Sinter Klaas

  In traditia olandeza, Sinter Klaas poarta o roba de episcop si merge prin tara, pentru a vedea cati copii au fost buni si cati au fost rai. Dupa Reforma Protestanta, sarbatoarea s-a mutat de pe 6 decembrie pe 24 decembrie. Sinter Klaas a traversat Oceanul Atlantic alaturi de olandezi, care sarbatoresc Craciunul in New York si de germani, care se bucura de Sarbatoarea Sfantului Nicolae in Pennsylvania. In New York, popularul Sinter Klaas a fost descris drept un „batranel cu fes albastru si haine galbene” sau un om cu o caciula cu boruri largi si nadragi rosii.

  3. O alta varianta a lui Mos Craciun vine din Anglia, in persoana Tatalui Craciun, care este imbracat in verde si locuieste la Polul Nord

  Traditia dateaza din Anglia secolului al 17-lea. Cele mai multe picturi cu Tata Craciun dinaintea anului 1880 prezinta un batran imbracat in verde. Acesta nu era insa un mosneag darnic, preferand mai degraba sa umble din casa in casa si sa se infrupte alaturi de gazde. Aceasta figura mitica s-a contopit cu cea a Sinter Klaas-ului, odata ce ambii „mosi” au ajuns in Lumea Noua.

  4. Americanii au luat ce-a fost mai bun din aceste povesti, creionandu-l pe Mos Craciun; prima oara, mosul a aparut in „Noaptea de dinaintea Craciunului”

  In 1822, „Noaptea de dinaintea Craciunului”, scrisa de Clement Clarke Moore – intitulata initial „Povestea vizitei Sfantului Nicolae” – a fost o poveste pentru copii. A avut insa un impact esential asupra descrierii moderne si americane a lui Mos Craciun. In poezia mentionata, Mosul este infatisat ca un elf, care calatoreste intr-o sanie trasa de opt reni. Aceasta descriere le-a oferit americanilor ocazia sa creada intr-un Mos Craciun mai comercial – binevenit cu prilejul cumparaturilor de Craciun. Mosii au inceput sa apara in magazine si in calitate de receptioneri ai Armatei Salvarii, in anii 1830 – 1840. Chiar daca Mos Craciun a fost mentionat si inainte in cartile americane (ex: Istoria New York-ului, de Washington Irving), acesta a devenit popular datorita lui Moore.

  5. Poezia a inspirat primele ilustratii cu Mos Craciun, realizate de Thomas Nast in 1863

  Mosul a aparut pentru prima oara in Harper’s Weekly (1863), imbracat in drapelul american, in timp ce vizita o tabara a Uniunii (un pic de propaganda specifica Razboiului Civil). Intr-o alta imagine, Mos Craciun este imbracat in costum. Editiile mai noi ale Harper’s il prezentau pe Mos imbracat intr-un costum rosu, cu un sac de jucarii; acesta „se afla” la sediul sau de la Polul Nord, alaturi de Doamna Craciunita.

  6. Coca-Cola l-a facut celebru pe Mos Craciun. Sau invers?

  Pe masura ce Coca-Cola a decis sa profite din plin de campaniile de iarna din anii ’20, s-a orientat spre o imagine mai comerciala a Mosului. Coca-Cola a apelat la desenatorul Haddon Sundblom, pentru proiectul sau din 1931. Sundblom a creat un Mos mai agreabil, care imbratisa copilasii si le oferea sticle de Coca-Cola.

  7. Mos-Craciunul de la Coca-Cola este cel mai celebru din lume; este prezent de peste 35 de ani in reclamele companiei si a pus bazele unui adevarat cult de consum

  Sundblom a continuat sa ilustreze reclame Coca-Cola cu Mos Craciun pana in 1964. Acestea au devenit atat de populare, incat unii au spus ca Coca-Cola l-a inventat pe Mos Craciun, chiar daca acesta aparea in reclamele la alte produse, cu mult timp inainte ca gigantul de bauturi carbogazoase sa inceapa sa-l „exploateze”, in anii ’30. Intre timp, au inceput sa apara si unele „ajutoare” ale Mosului, cum ar fi Rudolf, al noualea ren (1939). Rudolf a primit un nas rosu, zece ani mai tarziu.

  8. In prezent, Mos Craciun a fost „actualizat” pentru vremurile moderne, dar ramane acelasi batranel simpatic

  S-ar putea ca depozitul de cadouri al Mosului sa fie automatizat, in 2011. Acesta continua insa sa calatoreasca tot la bordul saniei sale, purtand acelasi costum rosu. Longevitatea imaginii sale este dovada incomensurabila a eficientei advertising-ului, precum si a sentimentului colectiv. Indiferent de religia oamenilor sau de cat de mult apreciaza (sau nu) spiritul comercial al Craciunului, acestia recunosc fara ezitare ca reputatia de altruist a Mosului va ramane in picioare secole de acum incolo.
  Autor: Silviu Marian Banila

  P.S. !!!!
  Am postat acest material spre ȚINERE MINTE a POVEȘTII lui MOȘ NICOLAE ca s-o povestesc năzdrăvanului mei de nepoțel italian , EMANUEL și a nepoțeiilor ce vor mai apare ulterior acestei date .
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 26/12/2011 @ 9:03 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: