Alioşa ” File de Jurnal ”

09/12/2011

Magia SĂRBĂTORILOR de iarnă !

Filed under: generale — Aliosa @ 12:39 pm

Această prezentare necesită JavaScript.

TOAMNA a plecat de mult de pe meleagurile PĂDURII NEBUNE  lăsând în urma ei pământul acoperit de o plapumă groasă de frunze aurii desprinse de pe falnicii copaci plini de viață și parfum în timpul din urmă . Paradoxal,COVORULUI din frunze de toate culorile , îi admirăm colortitul palid-argintiu uitând pe moment că el reprezintă de fapt agonia naturii moarte , care, sfârșește spre a renaște la primăvara care vine.Și-atunci, mă-ntreb cu bună credință, oare, la primăvară, vor renaște și bucuriile oamenilor pierdute în chiar toamna care a trecut ? Greu de crezut mai alesc că BUGETUL pe anul 2012 este mai sărac decât în anul ce stă să treacă iar programul de austeritate impus ROMÂNIEI de FMI, UE și BM și pus în practică cu multă conștiinciozitate de guvernanții ce vor cu orice preț să rămână și-n anul care vine la putere este și mai dur și greu de suportat.Și-atunci, ce ne mai rămâne ? Ne rămâne MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ, credința în DUMNEZEU, speranța în mai bine , bucuria tradițiilor și obiceiurilor lunii decembrie,împodobirea BRADULUI de CRĂCIUN cu jucării,bomboane în polei argintat,beteală sclipitoare în culorile DRAPELULUI național,artificii de tot felul ce răspândesc mii de steluțe iar jos la baza lui, cutii frumos colorate și legate cu cocarde tricolore în care sunt grijuliu aranjate cadourile potrivite pentru cei dragi. Și ne mai rămâne magia nopții de AJUN, sosirea micilor colindători zgribuliți de frigul de afară dar, cu ochii strălucind de bucuria  vestirii Nașterii Pruncului IISUS HRISTOS în Noaptea Sfântă de AJUN ;

„   Steaua sus răsare,

Ca o taină mare!

Steaua strălucește

Și lumii vestește

Că astăzi Curata

Preanevinovata,

Fecioara Maria,

Naște pe Mesia  ”

„Astăzi s-a născut Hristos,

Mesia in chip luminos,

Lăudați și cântați,

Și vă bucurați ” !

Iar celor  care din motive doar de ei STIUTE   nu DESCHID UȘA micilor colindători în Noaptea de AJUN, le recomand  sa-si AMINTEASCA de vremea COPILARIEI cand si ei mergeau cu COLINDa iar cine nu le DESCHIDEA erau ” trecuti pe lista neagra a urii si dispretului ” !!!

Românul bun creștin , petrece noaptea de AJUN acasă  în familie ,împreună cu  părinții, fii, fiicele, nepoții și nepoatele  până noaptea târziu ascultând colinde și bucurându-se din plin de marea sărbătoare a nașterii lui IISUS HRISTOS  iar în prima zi de CRĂCIUN  pune pe masa întinsă în cea mai mare cameră din casă, tot felul de prăjituri, cozonaci,plăcinte de toate felurile, mâncăruri din carne de porc, vită, pasăre și  vânat  mai ales că le-a dus lipsa și dorul  în lungul post dinaintea CRĂCIUNULUI . Sărbătoarea continuă și chiar se amplifică căci toți cei ce poartă numele Sfântului ȘTEFAN au și-un motiv în plus de a petrece : ziua lor onomastică !

COLINDELE se aud mai ales la SATE  până la ANUL NOU  cand sunt  înlocuite  de PLUGUȘORUL  micilor  colindători  ce vestesc sosirea unui nou an :

„ Mâine anul se-nnoiește,

Plugușorul se pornește,

Și incepe a brăzda,

Pe la case a ura .

Iarna-i grea, omătu-i mare,

Semne bune anul are,

Semne bune de belșug,

Pentru brazda de sub plug ” !

Bieții colindători, copii cu sufletul  curat și inima pură, nici nu știu prin ce greutăți trec părinții lor și nici nu bănuiesc că ANUL care vine, va fi la fel de greu ca și cel care trece dacă nu cumva , chiar mai greu ( ferească DOMNUL ) !  Iar românul creștin , sărbătorește și-n noaptea de ajun de AN NOU când iarăși are pe masa-i din cea mai mare cameră din casă , cele mai alese bucate și băuturi, de la vinul autohton, țuica fiartă până la șampania cea mai bună și scumpă ce se bea cu înghițituri mici între  reprizele de pupături   și urări de LA MULȚI ANI în noaptea trecerii dintre ani la REVELIONUL  de acasă sau de aiurea. Mulți dintre români , dar mai cu seamă tinerii, cu vreo câteva zeci de minute înaintea  începerii numărării ultimelor  ZECE secunde din anul vechi se adună în centrul orașului având asupra lor pahare din plastic și sticle cu șampanie pentru a ciocni între ei la trecerea dintre ani dar și  pentru a asista la FOCUL DE ARTIFICII  organizat de primarii de toate culorile politice  cu gândul la un nou mandat.

După plugușorul cu pocnete de bici , petarde și capse pirotehnice de tot felul ce explodează  una după alta  în noaptea dintre ani, a doua zi, adică în prima zi a ANULUI NOU și ziua Sfântului VASILE, copii merg  la vecini, rude și prieteni cu SORCOVA spunând cu toții într-un glas :

„ Sorcova, vesela,

Să trăiți, să-mbătrâniți,

Ca un măr, ca un păr,

Ca un fir de trandafir.

Tare ca piatra,iute ca săgeata,

Tare ca fierul , iute ca oțelul,

La ANUL și LA MULȚI ANI ” !

Și iarăși românul are motiv de bucurie și petrecere căci chiar în prima zi a ANULUI NOU, cei care poartă numele Sfântului   VASILE , deși nu s-au trezit bine din beția dintre ani, se apucă și mai vârtos de petrecut ținând-o  tot așa până de BOBOTEAZĂ  când, alăturându-se  celor  ce poartă numele Sfântului ION , o fac  lată și-n  ziua de 7 ianuarie a noului an.

Bun creștin și furat de MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ, românul uită în luna decembrie de greutățile prin care a trecut mai  tot anul și își cheltuie ultimii bani pe mâncare, băutură și cadouri pentru cei dragi de parcă și-ar trăi ultimile zile  din viață ! Dar, așa-i românul și nu-l poți scoate din  obiceiurile și tradițiile strămoșești indiferent  de greutățile prin care trece sau cât de mare ar fi criza ce s-a abătut asupra lui .

Distinșilor mei vizitatori și comentatori, le doresc din toată inima ca

MAGIA   SĂRBĂTORILOR  DE  IARNĂ să le cuprindă  și să le  încălzească sufletul bucurându-le din plin inima !

SĂRBĂTORI FERICITE !

CRĂCIUN FERICIT !

LA MULȚI ANI !

Cu aleasă stimă și deosebit respect,

Alioșa.

109 comentarii »

 1. @ ALL !!!
  Mulțumesc din inimă domnișoarelor, doamnelor și domnilor care mi-au fost alături în MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ cu vizita, comentarii,like, postări de videoclipuri și mai ales cu frumoasele cuvinte adresate acum în prag de sărbători.
  Cuvintele mele de mulțumire sunt prea sărace ca SĂ-MI POT EXPRIMA RECUNOȘTINȚA .
  Și ca să nu supăr sau să nedreptățesc fără voie pe cineva, mă rog de SĂNĂTATE la DUMNEZEU pentru toată lumea .
  La mine continuă MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ pe postul azi publicat pe
  https://aliosapopovici.wordpress.com/
  unde invit pe toată lumea de bună credință pentru a asculta împreună frumoasele colinde și a ne bucura de spiritul CRĂCIUNULUI ce stă să vină !
  Vă mulțumesc tuturor ce mi-ați fost alături la acest post !
  Sărbători fericite !
  CRĂCIUN MINUNAT !
  LA MULȚI ANI !
  Cu aleasă stimă și deosebit respect,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 22/12/2011 @ 3:50 pm | Răspunde

 2. @Alioșa,

  Acel brad frumos e al tău ?

  Comentariu de dictaturajustitiei — 16/01/2012 @ 6:32 pm | Răspunde

  • @ Carmen,
   Bună seara !
   DA, „ acel brad frumos ” ESTE al meu !
   Trebuie să mărturisesc însă că acel brad nu este NATURAL !
   Cu ceva timp în urmă, cineva care se dădea mare ecologist și apărător al pădurilor de brazi din ȚARA lui PEȘTE-VODĂ,
   văzâd într-un slideshow un brad NATURAL, m-a acuzat că încurajez tăierea brazilor și multe altele …
   Atunci , i-am promis acelei persoane că următorul brad va fi din material sintetic și, după cum vezi , m-am ținut de cuvânt dar „ ranchiunoasa persoană ” nevizitându-mi POSTUL , nu s-a ținut de cuvânt deși promisese că va fi atent la bradul meu….
   Mulțumesc pentru vizită, like și laude !
   Cu cel mai mare respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 16/01/2012 @ 7:40 pm | Răspunde

 3. Kisses……Araan

  Comentariu de araanz50 — 22/12/2014 @ 2:00 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: