Alioşa ” File de Jurnal ”

21/04/2012

FICATUL și POLITICA !!!

Filed under: generale — Aliosa @ 7:40 am

Această prezentare necesită JavaScript.

BUNĂ DIMINEAȚA !!!
La mine-i soare și-i frumos
Abia am coborât din pat .
M-am gândit că-i de folos
Să postez despre FICAT !!!
Dar, ce legătură are
POLITICA cu FICATUL ?
Are una foarte mare
De ne gândim la RĂPOSATUL !!!
                      @
FICATUL
Puţin mai mare decât o carte obişnuită, ficatul nostru minunat ştie totuşi să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să efectueze fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan. De el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia memoriei şi forţa musculară. Ficatul are deci un rol foarte important în viaţa intimă- şi total necunoacută  de fiinţa umană obişnuită – a corpului nostru fizic care este un microcosmos în miniatură. De acţiunile sale complexe depind fără îndoială atât sănătatea cât şi viaţa noastră.
Cele 9 proprietăţi ale ficatului:
1. Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1l de bilă. Acest lichid amar, de culoare galbenă, ne permite în primul rând să digerăm grăsimile ; pe de altă parte, el ne dezinfectează intestinele şi ne protejează împotriva diareei şi constipaţiei.
Un ficat obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid miracol. Consecinţe: digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient evacuate, substanţele nocive stagnează în intestine, expunând organismul la pericolele rezultând din diaree şi constipaţie.
2. Ficatul transformă şi „umanizează” toate substanţele care intră în corp (el este acela care le face perfect compatibile cu structura noastră, modificându-le prin trasmutaţie şi sublimare frecvenţa de vibraţie pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a aurei noastre, numai astfel aceste substanţe devenind parte integrantă din corpul nostru şi, într-o anumită măsură , din noi înşine), pentru ca ele să ne poată hrăni celulele fără a le agresa.
Un ficat slab sau obosit lasă să treacă în întregul organism substanţe străine netransformate (prin transmutaţie şi sublimare) sau insuficient asimilate, care ne vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.
3. Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate şi le controlează riguros el elimină excedentele şi reziduurile alimentare, tot el interceptează, neutralizează şi expulzează către intestin toate substanţele toxice, distruge bacteriile, aşteaptă ca elementele nutritive să fie transformate prin acţiunea fermenţilor şi enzimelor, pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge.
Un ficat obosit ne asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului. El lasă să treacă în sânge substanţe neverificate, încărcate încă de toxine şi bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse maladii şi chiar otrăvirea corpului.
4. Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile datorate activităţii celulare cât şi pe cele provenind din exterior: alcool, tutun, medicamente, carne etc.
Un ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina insuficient aceste otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr de celule hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu unele substanţe chimice. Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul nostru se va micşora şi se va rigidiza  gradat, riscând să fie atins de ciroză.
5. Ficatul normalizează circulaţia sanguină în acelaşi mod în care un baraj dirijează cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, el reduce congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcţionarea inimii, putând absorbi până la 1,5l de sânge pentru a restabili o ciculaţie normală. Atunci când congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge organismului.
Unui ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară „înghiţirii” temporare a unei asemenea  cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un preţios normalizator al circulaţiei lui sanguine.
6.Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile şi proteinile, stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre altele, el fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi consolidării acelor părţi ale corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care elimină excesul de colesterol.
„  Unui ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară „înghiţirii” temporare a unei asemenea  cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un preţios normalizator al circulaţiei lui sanguine.
6.Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile şi proteinile, stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre altele, el fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi consolidării acelor părţi ale corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care elimină excesul de colesterol.
Un ficat slab  sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci grăsimile şi proteinile de care avem nevoie. Vitaminile şi zahărul nu mai ajung să fie stocate, părţile afectate sau uzate ale corpului nostru nici nu se mai consolidează  şi nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne invadează vasele sanguine.
7.  Ficatul ne asigură permanenţa sau constanţa temperaturii interne.
Un ficat slab sau obosit nu-şi mai poate îndeplini funcţia termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.
8.  Ficatul produce un anumit număr de substanţe esenţiale pentru sânge printre care amintim:protrombina şi fibrina, care îi permit sângelui să se coaguleze; heparina care îl face fluid şi globulina, substanţă care îl protejează sau îl imunizează faţă de diverse infecţii.
Un ficat slab sau obosit se privează de substanţele necesare coagulării sângelui, ne expune pericolului de hemoragie şi lasă ca sângele să se îngroaşe (să devină dens, vâscos), în dauna vaselor sanguine şi a inimii. El ne abandonează astfel, fără apărare, în faţa bolilor.
9.  Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, el normalizează procentul de fier conţinut de globulele roşii.Un ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea suferinţelor celulelor noastre, care vor fi înfometate din cauza unui sânge dezechilibrat şi anemiat.
O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate operaţiile, transmutările, transformările, reconstituirile, fixările şi sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche. A-i pătrunde complet misterele tuturor acţiunilor sale ar echivala cu înţelegerea miracolului vieţii.
Dimpotrivă, enumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect dintr-o dereglare a ficatului poate fi de natură să ne facă mult mai responsabili faţă de acest agent esenţial al vieţii corpului nostru. Printre acestea se numără:-digestie dificilă;                                                                   -constipaţie şi diaree;-apendicită;-diabet;-obezitate sau slăbirea exagerată a corpului,-anamie,-colibaciloză,-inflamare, fermentaţii putrede şi spasme la nivel intestinal;-demineralizare;-incapacitate de a suporta frigul;-diverse tulburări auditive şi vizuale;-boli de piele şi tulburări de pigmentare a pielii;-arteroscleroză şi reumatism;-hipertensiune arterială;-sinuzită, guturai şi bronşită cronică;-astm, boala fânului şi alte manifestări alergice;-picioare umflate sau roşii;-dezechilibrul glandular;-slăbiciune musculară;-platfus;-varice, hemoroizi;-sterilitate şi impotenţă;-celulită, depresii;-tulburări menstruale;-paralizie datorată sclerozei;-tuberculoză;-cancer.
Din fericire însă, natura ne furnizează întotdeauna un anumit număr de indicii sau semnale care ne avertizează că sănătatea ficatului nostru este în pericol şi am intrat deja pe panta periculoasă. Graţie acestor semne, putem fi întotdeauna capabili să ne decelăm o eventuală oboseală hepatică. Aceste semne (care pentru yoghin ar trebui să fie nişte semnale de alarmă) sunt următoarele: – limba mai mereu foarte încărcată şi miros urât al respiraţiei;- ameţeli dese sau chiar senzaţii de sfârşeală;- balonări şi gaze de fermentaţie în exces;- migrene şi dureri de cap;- insomnii, somn agitat;- urină încărcată sau prea limpede;- culoare galbenă a pielii şi o privire obosită;- nas roşu şi pete de culoare închisă pe faţă.
Pentru a evita ca aceste semne de rău augur să se instaleze în organism şi pentru a nu ne lăsa copleşiţi de aceste infecţii, trebuie să acţionăm ca yoghini din timp, mai înainte ca ficatul, organ vital pentru noi să se degradeze. Ştiind toate acestea, noi trebuie, cu alte cuvinte, să-i cunoaştem „prietenii” şi „duşmanii”, în special printre alimentele pe care noi le consumăm zilnic. Astfel, într-o alegere conştientă şi pe deplin responsabilă, ca yoghini care deja considerăm că avem o mai mare voinţă, ar trebui să spunem cu hotărâre:
NU: zahărului alb rafinat, produs chimic „pur”, care ne agresează ficatul şi pancreasul prin simpla sa concentraţie. Neconţinând nici unul dintre fermenţii necesari bunei sale asimilări; el (zahărul) constrânge ficatul să acopere această carenţă cu preţul unui efort suplimentar care îl face să furnizeze el însuşi substanţele deficitare. Acest zahăr  alb ar trebui deci să fie permanent alungat de pe masa noastră, în locul lui putând fi utilizat (doar la mare nevoie), mai curând ca un condiment decât ca un aliment, zahărul roşu de trestie.
                                                       
                                                           DA:  sucurilor  naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) şi fructele uscate dulci, care vor putea înlocui foarte avantajos zahărul alb. Ele alină totodată tulburările hepatice şi favorizează funcţionarea armonioasă a ficatului (în special lămâile, care îl drenează şi îl stimulează în mod deosebit);
NU: sării recristalizate şi rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu). Întocmai ca şi în cazul zahărului şi făinii albe, rafinarea artificială îl privează de orice element viu. Din nefericire, acest tip de sare este folosit în exces în alimentaţia noastră.
DA: mierii de albine,sării marine nerafinate, purtătoare de viaţă şi vehiculatoare a unor subtile fluide benefice;
NU: uleiurilor rafinate, margarinei şi grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră. Primele, după cum se ştie, sunt fabricate prin intermediul unor procedee care distrug complet enzimele şi vitaminele, lăsând probabil diverse urme de catalizatori şi conpuşi chimici utilizaţi deja, foarte periculoşi pentru ficat. În ceea ce priveşte grăsimile animale, ele sunt acelea care accelerează necroza celulelor hepatice.
DA: uleiurilor obţinute prin presare la rece, fără solvenţi chimici, care luptă eficient împotriva colesterolului; îndeosebi uleiul de măsline care este întotdeauna extraordinar pentru ficat şi care, fiind emulsionat cu lămâie, expulzează în timp record calculii biliari.
NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai multe ori, adăugându-li-se şi anumite substanţe chimice de sinteză (conservanţi). În urma acestui tratament, ele nu mai au nici o valoare alimentară biologică şi ne iau totodată posibilitatea de a utiliza vitaminele conţinute în alimentele crude.
DA: legumelor şi plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie: morcovii, sfecla, varza, anghinarea, ţelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secreţiile bilei, vindecă hepatita şi restabilesc pe cale naturală funcţiile hepatice.
NU: pâinii albe, pastelor făinoase şi produselor de patiserie. Diversele lor forme şi preparări, adeseori foarte apetisante, ascund în realitate absenţa substanţelor vii şi a vitaminelor, aceasta datorându-se lipsei grâului integral şi a tărâţei atât de pregnant revitalizante. În schimb, aceste produse sunt bogate în coloranţi, arome chimice şi diverse alcooluri. Prezenţa atâtor elemente nefaste, combinată cu carenţa în vitamine, enzime şi săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu mai poate asigura digestia şi neutralitatea lor.
DA: pastelor alimentare şi pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentaţiei noastre. Într-adevăr, toate vitaminele şi aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.
NU: cărnurilor şi mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate, „de mâna a doua”, cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste proteine sunt însoţite de toxine şi deşeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele digestive. În special mezelurile (dar şi carnea, aproape la fel de mult) conţin diverse substanţe chimice care ne obosesc şi ne mortifică ficatul. Să nu uităm de asemenea, că tocmai ca şi bazele azotate, carnea acidifică sângele şi că un organism acidifiat devine un teren propice dezvoltării unor maladii grave, cum ar fi chiar cancerul.
DA: cerealelor complete (cum ar fi soia), ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale şi ouălelor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile şi mezelurile, proteinele lor pure sunt de primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.
NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate (numai atunci când le putem înlocui cu remedii naturiste, total nenocive), tutunului şi alcoolului. În contact cu aceste veritabile otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai fragile şi peirzând şi o parte din capacitatea lor circulatorie. Insuficient energizat, oxigenat şi hrănit, ficatul suferă şi se sclerozează. El nu mai are suficientă forţă vitală pentru a reface celulele deteriorate, pentru a elimina colesterolul în exces, pentru a elabora anumite vitamine şi a filtra substanţele nocive. Încetul cu încetul, se instalează astfel o intoxicaţie generală.
DA: fructelor, legumelor și zarzavaturilor . Dacă vom înlocui otrăvurile alimentare cu elementele de construcţie conţinute în alimentaţia biologică, ficatul se va reconstitui şi va funcţiona din nou la parametrii săi normali.
NU: surmenajului şi sedentarismului, suprasolicitării fizice şi intelectuale, angoasei şi fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului. Lipsa mişcării sau exerciţiului fizic (cum ar fi gimnastica sau posturile (asana-ele) Yoga) este parţial răspunzătoare de apariţia constipaţiei, ca şi de insuficienţele respiratorii. În aceste condiţii, ficatul nu mai ajunge să elimine din organism o cantitate suficient de mare de deşeuri. Acumularea lor ne poate afecta măduva spinării, durificănd-o, aceasta conducând la paralizie.
DA: relaxării profunde şi exerciţiilor fizice în aer liber (cel mai bine ar fi la mare sau la munte), sau practicii Yoga, care ne vor salva din acest pericol. Atunci când ficatul dispune de timpul necesar eliminării substanţelor nefaste, organismul se dezintoxică mult mai uşor. Aceste tehnici corporale ne aprofundează şi capacitatea respiratorie, prin intermediul căreia ne putem debarasa de aerul viciat, rezidual din plămâni. Ele sunt deci foarte necesare purificării corpului şi ficatului.
Unele dintre aceste reguli sau principii de bază ne pot părea prea severe şi limitative. Trebuie însă să realizăm că ele constituie baza unei cunoaşteri care ne este vitală. Este o prostie crasă să neglijăm aceste reguli pline de bun simţ sub pretextul că suntem interesaţi în primul rând de spirit şi mai puţin de trup (aşa cum, din neînţelegere şi lipsă de maturitate au tendinţa să facă şi unii yoghini începători), pentru că un trup bolnav se va aşeza implacabil de-a curmezişul spiritualizării noastre forţate.
Să nu uităm acel înţelept dicton latin „MENS SANA IN CORPORE SANO” (Minte sănătoasă în corp sănătos”); bolile ne handicapează, frânându-ne dezvoltarea sau ascensiunea spirituală şi concentrându-ne uneori foarte eficient realizarea aspiraţiilor şi idealurilor noastre înalte. De fapt, orice boală trădează un anumit dezechilibru în fiinţă. Cunoaşterea mecanismelor prin care sănătatea noastră se poate deregla ne permite să învătăm şi să  folosim nenumărate metode pentru a o restabili. La fel cum un bun meşteşugar lucrează cu instrumente foarte bune, şi noi trebuie să ne ameliorăm starea principalului nostru instrument: corpul. Redobândindu-ne sau  păstrându-ne nealterată starea de sănătate, eliberăm forţele binefăcătoare care erau ascunse în noi înşine, putând de acum înainte să folosim inteligent aceste forţe pentru realizarea ideilor noastre creatoare.
Instrumentul este deci corpul, iar o piesă esenţială a acestuia este ficatul, care îndeplineşte atât funcţia de”gară de triaj” cât şi cele de centru distribuitor, uzină chimică şi centru anti-otrăvuri în organismul nostru.Trebuie deci să-l protejăm cu deosebită grijă şi să reţinem foarte bine următoarele  ZECE PERCEPTE DE AUR care, dacă vor fi cu adevărat respectate, ne vor menţine mereu ficatul într-o condiţie excelentă:
1) Nu ne vom obosi niciodată ficatul  aducându-i o alimentaţie plină de deşeuri şi toxine;
2) Nu ne vom otrăvi ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză, care accelerează evacuarea deseurilor;
3) Nu ne vom deteriora sau agresa niciodată ficatul cu alcool sau cu tutun;
4) Nu ne vom slăbi puterea de apărare a ficatului consumând numai alimente acide şi azotate;
5) Nu ne vom distruge ficatul cu alimente denaturate sau printr-un abuz de medicamente chimice.
6) Nu ne vom surmena niciodată ficatul printr-un exces de hrană;
7) Nu vom cere niciodată ficatului eforturi suplimentare administrându-i alimente greu digerabile;
8) Nu ne vom usca ficatul pritr-o circulaţie sanguină deficitară care nu-i aduce sânge proaspăt;
9) Nu ne vom sufoca niciodată ficatul privându-l de oxigen;
10) Nu ne vom congestiona niciodată ficatul refuzăndu-i o dietă hidrică care i-ar permite să respire şi să se odihnească.
Sursa: blogosfera.
Stimate CITITOARE și stimați CITITORI,
din toată inima și complet dezinteresat,
 vă doresc să NU AVEȚI PROBLEME de nici un fel cu FICATUL !!!
La fel îmi doresc și mie !!!
Așa săne ajute DUMNEZEU !!!
Cu toată stima și respectul,
Alioșa.

16 comentarii »

 1. Politicienii stau bine cu ficatul!

  Comentariu de almanahe — 21/04/2012 @ 8:32 am | Răspunde

  • @ Almanahe,
   Bună dimineața !
   Da, ai dreptate !!!
   POLITICIENII stau bine cu FICATUL pentru că în nesimțirea lor NU DUC GRIJA ZILEI de mâine
   având totul de-a gata și din banul public al omului de rând care, STRESAT și GRIJULIU pentru ziua de mâine,
   soarta familiei și viitorul copiilor, își supune zilnic FICATUL la eforturi supraomenești pentru el !!!
   POLITICIENII îmbogățiți peste noapte, având BANi își permit să CONSUME produsele specificate
   în articolul de faond dar, SĂRACUL, neavând BANI, mănâncă ce apucă, când apucă și pe unde apucă !!!
   Una e să MĂNÂNCI pe ales la BUFETUL SUEDEZ al PARLAMENTULUI ROMÂNIEI și alta e să mănânci
   la coada calului pe ogorul ce-l lucrezi ca în EVUL MEDIU cu calul și măgarul ca să cultivi terenul cum face „ fermierul ” zilelor noastre.
   Ar fi multe de spus pe această temă dar o să spun și-n alte comentarii căci TOCMAI de aceea
   am intitulat articolul de față FICATUL și POLITICA pentru că între ele este o legătură directă :
   POLITICA clientelară de la noi, OMOARĂ FICATUL omului de rând !!!
   Mulțumesc pentru vizită, comentariu și like !!!
   Weekend plăcut !
   „ MENS SANA IN CORPORE SANO” !!!
   Cu respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 9:06 am | Răspunde

   • cu gâtul în schimb, nu cred că stau bine…se uită când la dreapta, când la stânga; da’ noi suntem în faţă, politicieni!!!!
    sta-le-ar în gât tot ce nu le-mbolnăveşte ficatul! 🙂

    Comentariu de almanahe — 21/04/2012 @ 9:09 am | Răspunde

 2. @ CrisCar50,
  Bună ziua !
  Mulțumesc pentru vizită și like !
  Dacă ai dat LIKE, înseamnă că ți-a plăcut ARTICOLUL : FICATUL și POLITICA !
  Dacă nu ai comentat, înseamnă că nu ai avut timp !
  Dacă eu am timp, postez și BOLILE FICATULUI că să vadă toată lumea
  ce pățește dacă nu respectă cele ZECE PERCEPTE DE AUR ce ne mențin
  FICATUL SĂNĂTOS :

  „ Daca ai dureri in partea dreapta, sub coaste, te balonezi si esti stresat, ai toate sansele sa ai ceva probleme cu ficatul .
  Este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman,
  indeplinind peste 500 de functii, printre care:
  lupta impotriva infectiilor;
  proceseaza alimentele digerate din intestine;
  produce bila, o substanta care ajuta la digerarea hranei;
  depoziteaza fierul, vitaminele si alte elemente chimice necesare bunei functionari a organismului;
  controleaza nivelul grasimilor, glucozei si aminoacizilor din sange;
  detoxifiaza si elimina din organism substante care altfel l-ar putea otravi.
  Are o extraordinara capacitate de regenerare. Pot fi indepartate trei sferturi din ficat, iar restul va reveni la forma initiala dupa o anumita perioada de timp. Leziunile la nivelul ficatului afecteaza capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor si de a indeplini celelalte sarcini.
  Exista mai multe tipuri de boli ale ficatului, dar cele mai importante sunt:
  hepatitele virale,
  ciroza,
  litiaza biliara,
  afectiunile hepatice corelate cu consumul de alcool,
  cancerul hepatic.
  Hepatitele acute
  Aceste afectiuni sunt tratate doar in spitalele de boli contagioase si nu are sens sa dam tratamente naturiste care, oricum, nu sunt indicate odata cu administrarea de tratamente medicamentoase. Se vor respecta deci cu strictete indicatiile medicului curant.
  Hepatitele cronice
  De cele mai multe ori, o hepatita cronica este urmarea unei hepatite epidemice virale, dar poate avea si alte cauze:
  – hepatite provocate de infectii virusale provenite din variola, vaccina, ornitoza si boala Cocksakie, rickettsiozele, mononucleoza infectioasa. – hepatite provocate de boli infectioase microbiene: leptospiroze, salmoneloze, baccili coli, infectii coci (streptococi viridans), tuberculoza, lepra, sifilis.
  – hepatite in parazitoze: paludism, amibiaza, schistosomiaza, leishmanioza, ascaridoza, micoze.
  – hepatite toxice: insecticide, substante deratizante, solventi organici, cloroform, benzen.
  – hepatite medicamentuoase: medicamente colestatice cu preparate arsenicale sau sulfamide, derivati de fenotiazina, hormoni masculini, tuberculostatice, diuretice.
  – hepatopatii prin carente alimentare: regimuri sarace in proteine, colina, metionina, inozitol, triptofan, vitamina B12, sindrom de malnutritie, stari dupa gastrectomie, subnutritia cronica, alcoolismul cronic sau chiar consumarea prea multor alimente gatite fara ca din alimentatie sa faca parte vitamine sau fructe, legume proaspete etc.
  – hepatopatii determinate de alcool: acestea conditioneaza infiltratia grasa a ficatului prin cresterea necesitatii de colina. Se inhiba oxidarea lipidelor, sinteza lipoproteinelor si eliminarea in sange insuficient a lipidelor la nivelul hepatocitului, se stimuleaza selectiv producerea de trigliceride si se blocheaza sinteza fosfolipidelor si de aici deficitul de colina.
  Factori favorizanti
  Pentru ca hepatitele sa se cronicizeze este nevoie de anumiti factori care sa permita sau sa favorizeze aparitia acestei afectiuni cronice:
  – calea de patrundere a agentului patogen este foarte importanta. Cel mai mare numar de hepatite cronice sunt cauzate de calea de inoculare. Hepatita de infectie orala da mult mai rar forme cronice.
  – hepatita acuta prelungita cu perioade mai lungi preicterice da mai multe cazuri de hepatite cronice.
  – hepatita acuta virusala contactata la varste peste 30 de ani.
  – bolile coexistente in faza acuta nu au mare importanta, nici alimentatia, cu exceptia etilismului (consumul de alcool).
  Cum se trece la faza cronica
  Trecerea directa
  – in acest caz, din faza acuta, icterul nu cedeaza, si omul primeste o nuanta cenusiu-verzuie a pielii, se adauga deseori pruritul, ficatul ramane mare, este prezenta si splenomegalia (marirea in volum a splinei).
  Alteori, icterul dispare, insa modificarile morfologice, clinice si functionale hepatice, persista.
  De regula, se intampla in cazurile de distrofie hepatica acuta.
  Hepatitele cronice de tip colestatic sunt, de regula, hepatite acute virusale trecute direct in cronicitate.
  Trecere la cronicitate in pusee ondulatorii – fara redresare totala in intervale.
  Rareori pot aparea si intervale cu restabilire completa.
  Trecerea la cronicitate dupa o faza lunga de latenta (luni sau chiar ani)
  – dupa o aparenta vindecare clinica, functionala etc.
  Ultimele doua sunt cele mai frecvente.
  Simptomele clinice
  Acestea sunt uneori prezente, alteori sunt reduse sau pot chiar lipsi.
  Sunt importante doar senzatia de astenie si de fatigabilitate, scaderea poftei de mancare,
  care sunt cele mai importante simptome care se iau in calcul si tradeaza o afectiune a ficatului.
  Celelalte semne, ca slabirea sau castigarea in greutate, care coexista cu cele de mai sus, sunt si ele importante.
  Dispepsia este semnul ca este afectat aparatul digestiv extrahepatic, care se asociaza procesului cronic.
  Se instaleaza o digestie mai dificila in mod electiv pentru alimentele grase, pentru sosuri, maioneze,
  in general pentru alimentele cu multa grasime.
  Acestea sunt semnul tulburarilor de digestie cauzate de hipofermentatia gastrica, biliara si pancreatica,
  precum si a tulburarilor dischinetice duodenale si biliare.
  Se manifesta prin „greutatei postalimentara, balonare si greturi, cu deosebire cele matinale.
  Acest lucru arata existenta coafectiunilor extrahepatice din hepatita cronica.
  Sunt afectiuni aparte cum ar fi colecistopatii, duodenite cu staza duodenala,
  pancreatopatii cronice care se vor trata fiecare separat.
  Modificarile culorii pielii:
  icterul, uneori si pigmentatia bruna, sau chiar cu aspect de melanodermie (pigmentare bruna sau neagra a pielii), eritemul mucoasei bucale, eritemul palmar, uneori acnee. Acestea nu sunt manifestari obligatorii, dar prezenta lor indica afectiunea ficatului. Ficatul este marit in volum, uneori exista si o splenomegalie.
  O importanta deosebita se va acorda si semnelor neurologice care nu trebuie neglijate.
  Daca s-a ajuns la cunoasterea factorului cauzal si mai ales daca sunt semne clinice ca acesta este activ,
  se impune un tratament vizand infectia bacteriana hepatica sau biliara, parazitoza, dezechilibrele carentiale sau nutritionale, intoxicatia cu alcool etc.
  Regimul alimentar va tine seama de starea digestiva a bolnavului.
  Se recomanda, la inceput, un regim lactat cu derivate proaspete ca iaurt, branza de vaci, supe de legume si cereale, piureuri de zarzavat, fainoase sub forma de gris sau orez cu lapte, sucuri de fructe si legume proaspete.
  Se vor evita mancarurile cu sos, carne, afumaturi, prajeli, unt, condimente, alimente conservate, saraturi, fructe uscate, cozonac, nuci sau alune.
  Se va tine seama de apetitul bolnavului.
  In caz de inapetenta sau greturi, se vor consuma supe de zarzavat, gris si orez cu lapte, compot, sucuri de fructe si legume proaspete.
  Se vor aplica comprese calde pe ficat.
  Dupa cateva zile, se poate consuma carne proaspata de vaca sau pasare, fiarta sau sub forma de perisoare dietetice, unt, sufleuri cu albus de ou, supe de carne degresata, papanasi fierti.
  Se interzice consumul oricarui fel de alcool (bere, vin, tuica etc.), care ar putea sa produca o serie de efecte negative in tratament.
  Se va administra ulei din germeni de porumb sau de soia zilnic, in diferite alimente, sau luat ca atare.
  Se indica sa se consume cel putin 50 ml pe zi.
  Pe toata durata tratamentului, regimul va fi sarac in grasimi animale, dar bogat in glucide sub forma de fainoase, dulciuri, legume verzi, fructe. De asemenea, regimul va fi sarac in sare, mai ales in cazurile in care exista tendinta la ascite sau edeme sau cand se administreaza hormoni corticoizi.
  Se vor evita conservele chiar de peste, condimentele tari ca piperul, mustarul, boiaua, usturoiul, prajiturile si torturile bogate in unt, afumaturile, vanatul, saraturile si se vor consuma cat mai multe vitamine naturale, in special sub forma de sucuri de fructe si legume” .
  Sursa : internetul
  Ce zici, e bun răspunsul ?
  Weekend plăcut întregii familii !!!
  Cu prietenie,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 2:39 pm | Răspunde

 3. Buna ziua D-le Aliosa,
  Am intrat sa va salut si sa va transmit numai ganduri bune de pe meleaguri belgiene.
  Sperca sunteti bine,la fel si familia.
  Cu respect,Adrian

  Comentariu de ruddyfoller — 21/04/2012 @ 2:40 pm | Răspunde

  • @ Ruddyfoler ( ADRIAN ) ,
   Bună ziua !
   Bine ai revenit pe blogul meu !!!
   Mă bucur foarte tare că nu ai uitat de Alioșa !
   Mulțumesc pentru gândurile frumoase transmise de pe meleagurile belgiene !
   Din toată inima, multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor la toată familia !!!
   Din câte îmi reamintesc ai deja un copil , nu-i așa ?
   Acum a mai crescut și cred că vorbește și BELGIANA și ROMÂNA !!!
   Să-ți trăiască și-nflorească !!!
   Da, sunt bine ! Mulțumesc de întrebare !
   La fel și familia chiar dacă este împrăștiată în locuri diferite ( ITALIA și ROMÂNIA ) .
   Mă supără POLITICIENII noștri rău de tot provocându-mi crize de FICAT !
   Tocmai de aceea am postat articolul FICATUL și POLITICA !!!
   Mulțumesc pentru vizită !
   Să ne-auzim cu bine !
   Cu tot respectul,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 3:10 pm | Răspunde

 4. Minte sanatoasa in Trup sanatos !
  Politica din zilele de azi ne da multe batai de cap !
  Nimic nu mai e ca pe vremuri .
  Parca Timpul nu mai are rabdare cu Oamenii .
  Stresul cotidian ne termina .
  Si ne imbolnaveste.
  Sa cautam sa evitam pe cat putem Politica din zilele de azi .
  Ne face decat rau mai ales traiul ,care-l ducem .
  Sa speram intr-un Viitor mai Bun !

  Comentariu de alexiavasilescu — 21/04/2012 @ 2:47 pm | Răspunde

  • @ ALEXIA,
   Bună ziua !
   La asemenea vorbe înțelepte și pline de învățăminte, trebuie să uit de toate relele
   făcute în ultimii tre ani de cei de la putere și să răspund ca atare.
   „ MENS SANA IN CORPORE SANO ” depinde numai și numai de noi !
   POLITICA din zilele noastre este O SABIE CU DOUĂ TĂIȘURI și de aceea este nevoie
   de multă diplomație ca să nu te „ tai în unul din tăișuri ” !!!
   Ai intuit perfect : „ Timpul nu mai are răbdare cu Oamenii ”
   iar Oamenii sunt într-o competiție pe viață și pe moarte cu Timpul !!!
   Oamenii știu că TIMPUL costă BANI și tocmai de aceea POLITICIENII fac BANI din orice !
   Chiar și din SPERANȚELE OAMENILOR pe care le înșeală zilnic , chiar și din apa infestată de cianurile
   ce le vor folosi la extragerea AURULUI de la ROȘIA MONTANĂ și, ca să închei,
   „ chiar și din piatră seacă ” ( adică și din pietrele din FICATUL îmbolnăvit de STRESUL provocat de ei … ) !
   Citindu-ți articolele de pe blogul tău, mi-am dat seama de adevărul din cuvintele :
   „ să căutăm să evităm pe cât putem Politica din zilele de azi” .
   Voi încerca să țin cont de acest minunat sfat !
   „ Să sperăm într-un Viitor mai Bun” !!!
   Frumoase cuvinte !
   OMUL cât trăiește, SPERĂ !
   SPERANȚA nu moare niciodată
   sau
   SPERANȚA moare ultima ???
   Tu , ce spui ?
   Mulțumesc pentru vizită, comentariu și like !!!
   Weekend plăcut !!!
   Cu respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 3:30 pm | Răspunde

 5. @ Bmarinescu41 ( Bogdan ) ,
  Bună ziua prietene !
  Tot primul ca de obicei ai fost și la acest aricol chiar dacă îți răspund mai târziu !!!
  Știu că tu ești un bărbat minunat și nu te vei supăra pentru că nu ți-am răspuns primul .
  Sunt convins că vei face un comentariu pe măsura TITLULUI mai ales că POLITICA
  provoacă multora o mare OBOSEALĂ PSIHICĂ ce are la rândul ei o mare influiență asupra FICATULUI !
  Tocmai de aceea mi-am propus să postez ceva legat de
  OBOSEALA CRONICĂ ȘI FICATUL :
  „ Oboseala apare cu precadere pe fondul detoxifierii defectuoase si al unui ficat epuizat,
  ale carui functii de detoxifiere nu mai functioneaza corespunzator.
  Ficatul neutralizeaza deseurile rezultate din activitatea celulara sau musculara.
  Daca ficatul este obosit, el lasa sa treaca in sange substante netransformate, toxine si bacterii nocive care intoxica organismul.
  Oboseala ficatului se asociaza cu :
  greturi, balonari, constipatie, tulburari digestive, epuizare fizica si psihica, deprimare, irascibilitate continua.
  In aceste conditii, specialistii recomanda detoxifierea prin cresterea aportului de fibre alimentare si reducerea consumului de grasimi.
  Pentru cresterea aportului de fibre se recomandă consumul semințelor de IN !
  Fibrele din semintele de in stimuleaza functiile naturale de detoxifiere a organismului, ajutand ficatul sa curete sangele de deseuri.
  Detoxifierea cu ajutorul SEMINȚELOR de IN ,înseamna disparitia sindromului de oboseala cronica ” .
  Sursa : internetul.
  Spre norocul nostru, SEMINȚE de IN găsim din belșug la magazinele de specialitate și nu numai !
  Cec zici, ți-a plăcut comentariul meu ?
  Weekend plăcut și,
  ATENȚIE la POLITICIENII care ne STRESEAZĂ
  îmbolnăvindu-ne FICATUL !!!
  Cu prietenie,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 3:01 pm | Răspunde

 6. Nu sunt deloc pentru yoga si meditatiile alea…
  Cand ne inbolnavim e destul de rau…fiecare are sigur un regim individual care nu se potriveste altuia… si neaparat doctorul specialist …
  nu se fac tratamente pe zise si auzite …zic eu
  Stiu pe cineva care ani de zile s-a mentinut cu esentiale forte si saruri minerale…
  fructe si tot ce ne da natura
  si credinta in Dumnezeu…Speranta …
  Politica, dupa parerea mea” inbolnaveste”orice om…oricat de zdravan ar fi…
  de nervi mai intai cred…
  Multa sanatate!

  Comentariu de yousef59 — 21/04/2012 @ 8:53 pm | Răspunde

  • @ Magda,
   Bună seara !
   Sincer, nici eu nu sunt pentru YOGA și meditațiile alea dar, odată prezentate acolo, acolo le-am lăsat și eu .
   Normal că eu nu am făcut altceva decât să postez acel material despre FICAT la care am adăugat din proprie inițiativă și
   cuvântul POLITICĂ și astfel a ieșit titlul :
   FICATUL și POLITICA !!!
   Cel mai bine ar fi ca SĂ NU AVEM NEVOIE nici de YOGA , nici de MEDITAȚII și nici de MEDICAMENTE !!!
   Asta însă DEPINDE numai și numai de NOI , de voința noastră de a CONSUMA
   ALIMENTE, FRUCTE, LEGUME, ZARZAVATURI SĂNĂTOASE,
   cu alte cuvinte , SĂ DUCEM O VIAȚĂ CUMPĂTATĂ , SĂ NU FACEM ABUZ de nimic,
   și SĂ MÂNCĂM ce pregătim în bucătăria noastră.
   Da, POLITICA dăunează grav sănătății !
   Din păcate, la tot pasul ai de-a face numai și numai cu POLITICA !!!
   POLITICA ne ÎMBOLNĂVEȘTE iar POLITICIENII ne OMOARĂ cu zile !!!
   Multă sănătate tuturor că-i mai bună decât toate !!!
   Mulțumesc pentru vizită, like și comentariu !
   Cu respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 21/04/2012 @ 9:53 pm | Răspunde

 7. @ ALL !!!
  Se spune pe bună dreptate că VIRTUȚILE unui POPOR ies pregnant în evidență în
  MOMENTE de MARE CUMPĂNĂ ( dezastre naturale ).
  Cu toții ne amintim de MARELE TSUNAMI din 11 martie 2011 din JAPONIA dar,
  puțini am reținut MARILE VIRTUȚI ale POPORULUI JAPONEZ .
  Iată doar câteva dintre ele :

  1. CALMUL
  Nici o imagine cu lovituri in piept sau durere sălbatica. Durerea în sine a fost elevata.
  2. DEMNITATEA
  Cozi disciplinate la apă şi alimente. Nici un cuvânt sau gest dur.
  3. CAPACITATEA
  Arhitecţi incredibili ! Exemplu : clădirile s-au legănat, dar nu au căzut.
  4. GRATIA
  Oamenii au cumparat doar ceea ce aveau nevoie zilnic, încât toată lumea sa obţina ceva.
  5. ORDINEA
  Fara jafuri în magazine. Fara claxoane şi depăşiri in trafic. Doar înţelegere.
  6. SACRIFICIU
  Cincizeci de muncitori au rămas sa pompeze apa de mare în reactoarele N. Cum vor fi recompensati vreodată?
  7. TANDRETE
  Restaurantele au redus preţurile. Un ATM nepăzit era nefolosit. Cei puternici aveau grija de cei slabi.
  8. FORMARE
  Toată lumea ştia exact ce să facă ; batrani, copii … Şi au facut exact doar ce trebuia.
  9. MEDIA
  A manifestat o magnifica reţinere în buletinele de stiri. Nimic senzational. Doar reportaje calme.
  10. CONSTIINTA
  În cazul în care se intrerupe curentul într-un magazin, oamenii pun lucrurile înapoi pe rafturi şi pleaca în liniște și-n ordine afară.

  Dacă ar fi să raportăm cele zece virtuți ale japonezilor la noi, ROMÂNII , ele ar arăta cam așa :

  1. Lovituri repetate cu pumnii în piept iar femeile de o anume etnie și-ar fi ridicat poalele în cap .
  2. Înghesuială, călcat în picioare și lovituri sub coaste cât cuprinde .
  3. Toate blocurile cu BULINĂ ROȘIE s-ar fi prăbușit iar celelalte s-ar fi crăpat până la cădere.
  4. Ar fi cumpărat orice era bun de mâncat chiar dac n-ar fi avut nevoie.
  5. Ar fi devastat magazinele, ar fi tras cu pistolul în trafic ca să fugă mai repede cu marfa „ CIORDITĂ ” !
  6. Ar fi fugit ca potârnichiile : „ fuga-i rușinoasă dar e sănătoasă ” !
  7. Patronii de restaurante ar fi mărit prețurile, cei puternici ar fi făcut legea.
  8. Fiecare car fi făcut ce-i trecea prin cap: ar fi fost un haos total .
  9. Mass-media scrisă și vorbită, ar fi făcut din „ țânțar, armăsar ” !
  10.Ar fi luat cât mai multe, indiferent ce și ar fi ieși afară fugind cu marfa.

  Tu, ce spui ?
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 22/04/2012 @ 8:07 pm | Răspunde

 8. @ Oanaclara,
  Bună dimineața !
  Mulțumesc pentru like !
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 23/04/2012 @ 7:51 am | Răspunde

 9. @ ALL !!!

  GIGOLO!…
  Aseara in club am agatat o femeie mai in varsta. Arata foarte bine pentru
  cei 60 de ani ai sai si m-am trezit gandandu-ma ca probabil fiica ei arata
  si mai sexy.
  Am baut putin (ei bine, putin mai mult), ne-am giugiulit putin
  si apoi ea m-a intrebat daca am practicat vreodata”dubla sportivului”.
  ‘-Ce-i asta?‘,am intrebat.
  -Pai, faci dragoste si cu mama si cu fiica in acelasi timp…
  – Nu, n-am avut parte de asa ceva – i-am raspuns.Si am inceput sa ma
  intreb cum arata fiica.
  Am baut putin mai mult, mi-a facut din ochi si mi-a zis ca asta -i noaptea
  mea norocoasa.
  Ne-am dus apoi la ea acasa. Am intrat, ea a aprins lumina in
  hol si a strigat:
  ‘-MAMA, esti inca treaza?
  Dacă cel ce ajungi pe aici eși bărbat, sunt convins că n-ai fi vrut să fii în locul nefericitului GIGOLO !
  Iar dacă ești femeie, sunt convins că te bucuri că doamna de 60 de ani i-a „ făcut-o ” nefericitului GIGOLO !
  Ce spui ?
  Eu spun că, niciodată ne se știe de unde sare IEPUROAICA !!!
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 24/04/2012 @ 8:52 pm | Răspunde

 10. @ ALL !!!

  LA PESCUIT…

  O blonda pescuia pe malul unei ape.
  Apare si paznicul de la filiala:
  -Doamna, aici nu se poate pescui decat cu permis.
  -Vai de mine!
  Ce proasta sunt!
  Si eu tot incercam cu mamaliga…
  De aia nu-i bine să te bazezi pe blonde mai ales dacă au funcții de conducere….
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 24/04/2012 @ 8:58 pm | Răspunde

 11. @ ALL !!!

  MAGIE

  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 24/04/2012 @ 9:01 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: