![]() |
|
CHEILE BICAZULUI reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din ROMÂNIA situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita. Ele au fost formate de -a lungul anilor de apele râului BICAZ ce face legătura comercială și de suflet între TRANSILVANIA și MOLDOVA .Zona CHEILE BICAZULUI , cu o lungime de peste 6 km de la Lacul ROȘU în amonte până la localitatea BICAZUL ARDELEAN în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă între ele orașele GHEORGHIENI și BICAZ .Cheile Bicazului fac parte din PARCUL NAȚIONAL CHEILE BICAZULUI – HĂȘMAȘ arie protejată de lege împotriva răufăcătorilor și-a tăietorilor ilegali de arbori de conifere și nu numai ce pleacă-n Ungaria în formă neprelucrată la prețuri mici și se reântorc în formă prelucrată ( MOBILĂ ) la prețuri foarte mari !!!
Lacul Roșu
Lacul Roșu (Lacul Ghilcoș) (Lacul Ucigașul) | |
![]() |
|
CARACTERISTICI : | |
---|---|
Tip | De baraj natural |
Suprafața lacului | 11,47 ha |
Altitudine | 980 m |
Lungimea malului | 2,83 km |
Adâncime maximă | 10.5 m |
Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în 1837 și situat lângă Cheile Bicazului la poalele lui Hășmașul Mare, în apropierea orașului Gheorgheni din județul Harghita. După măsurătorile din anul 1987 dimensiunile lacului sunt următoarele: perimetrul 2.830 m, aria 114.676 m², volumul apei acumulate 587.503 m³.
Este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoș. Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba germană se cheamă „Mördersee” („Lacul Ucigașul”; în l.magh. „gyilkos” = „ucigaș”), deoarece – potrivit legendei – surparea de teren ar fi îngropat un păstor împreună cu turma sa de oi.
Geologic zona este alcătuită mai ales din calcare, care au dat naștere la forme de relief spectaculoase. Un interes aparte îl prezintă Cheile Bicazului, cu o lungime de 8 km si o adâncime de 200-300 m. Înălțimile variază între 980 m (Lacu Roșu) și 1792 m (Vf. Hășmașu Mare). Peisajul farmecă și prin prezența lacului de baraj natural Lacul Roșu. Acest lac s-a format în anul 1837 în urma surpării unei părți din masivul muntos (Vârful Ghilcoș). Numele lacului vine de la aluviunile roșiatice aduse de Pârâul Roșu.
„
Lacul de acumulare „ IZVORUL MUNTELUI ” .
Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”, cunoscut şi sub numele de „lacul Bicaz„, este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din el se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, echipată cu şase generatoare.
Amenajarea hidroenergetică „Izvorul Muntelui” – Stejarul:
|
Priza de apă (cu 4 deschideri) pentru tunelul de aducţiune se află la 1,5 km depărtare de baraj, galeria de aducţiune străbătând muntele Botoşanu asigurând transportul apei spre centrala electrică de la Stejaru, astazi C.H.E. „Dimitrie Leonida” (situată la cca. 15 km pe firul natural al râului Bistriţa). Castelul de echilibru, amplasat pe axul tunelului de aducţiune, are o înălţime de 86 m şi este format din două camere: una superioară, aeriană, cu înălţimea de 17,00 m şi diafragma cu Øi=33,00 m şi un puţ de 70 m adâncime cu un Øi=23,00 m. Fundul castelului are o geometrie specială, cu vute laterale, pentru disiparea energiei. Galeria de aducţiune de 4.655 m lungime cu Øi=7,00 m a fost executată în condiţii geologice foarte dificile şi a fost concepută cu o camaşuială dublă din beton, un strat exterior din beton simplu şi unul interior din beton armat. Ultimii 424 m ai galeriei sunt blindaţi cu tolă metalică. Trecerea de la galeria de aducţiune la conductele forţate se face printr-o piesă metalică tip pantalon, ce cântăreşte 60 de tone şi care este înglobată într-un masiv de beton. Conducta forţată (vizibilă de pe drumul naţional DN15D) are o cădere de 90 m şi este constituită din 2 fire cu diametrul variabil 4.2 – 3.8 m, încastrate în două masive de ancoraj.
Centrala hidroelectrică Stejaru
Centrala Stejaru este de tip semiaerian şi cuprinde 6 grupuri generatoare de fabricaţie cehă, cu turbine Francis cu ax vertical: 4 turbine cu o putere de 27,50 MW şi 2 turbine de 50 MW. Pentru manevrarea unor elemente ale agregatelor este necesară cuplarea celor două poduri rulante, fiecare de 125 tone sarcină. Apa turbinată este evacuată într-un bazin de liniştire din aval, de unde, printr-un canal de fugă de 1.185 m, ajunge în lacul Pângăraţi.
Barajul Izvorul Muntelui
Barajul Izvorul Muntelui, având înălţimea de 127 metri, este cel mai mare baraj de greutate (de pe râurile interioare ale României, fiind depăşit de Porţile de Fier I) şi al treilea dintre cele mai înalte baraje din România. Deasemenea este al 9-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa. În anul finalizării sale, respectiv 1961, era al 4-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa. Acesta leagă muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. El nu este unul monobloc, ci este format din 30 de ploturi separate prin rosturi etanşate amonte cu pene de beton armat şi tole de cupru. Corpul acestuia este străbătut de kilometri de galerii, puţuri de aerisire, nişe de vizitare. Încăperi special amenajate adăpostesc instalaţii de acţionare şi comandă, echipamente de urmărire, monitorizare seismică şi comportare a fiecărui element.
Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz)
Suprafaţa lacului variază funcţie de regimul de exploatare, fiind maximă când pânza de apă se ridică până la cota maximă a barajului, situată la 516 m altitudine şi minimă (cca. 17 kmp) când aceasta coboară până la nivelul gurii de intrare a apei în canalul de aducţiune, situat la 434 m altitudine. Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km.
Fauna lacului este alcătuită din mreană, clean, lostriţă, scobar, moioagă, babuşcă, păstrăv indigen, păstrăv de lac şi păstrăv curcubeu, oblet, porcuşor, plătică. De altfel aici există amenajată şi o crescătorie de păstrăv (Potoci).
În anul 1993 celebrul J.Y. Cousteau, însoţit de o parte din echipa sa, s-a aflat pentru câteva zile la Staţiunea de Cercetări Biologice Potoci – Bicaz a Universităţii „Al.I.Cuza”, unde a efectuat câteva scufundări în lacul Bicaz (singurul loc din Moldova unde se efectuau scufundări, promotorii fiind Ionel Miron şi Constantin Mihai).
Din portul amenajat în vecinătatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot închiria bărci, hidro-biciclete. Pentru turişti există de asemenea posibilitatea cazării fie la motel, fie la căsuţe” .
Sursa: Wikipedia,enciclopedia liberă .
Dacă n-ai văzut încă CHEILE BICAZULUI nu mai sta pe gânduri și pleacă imediat să le vezi căci altfel, nici nu știi ce minunății naturale pierzi !
Despre Parcul Național CHEILE BICAZULUI – HĂȘMAȘ, mai multe pe parcursul derulării comentariilor la acest post. Până atunci însă, de Nașterea Sfântului IOAN BOTEZĂTORUL ( de SÂNZIENE sau DRĂGAICA ) , un sincer și călduros LA MULȚI ANI celor ce poartă numele de IOAN și IOANA !!!
Cu stimă și respect,
Alioșa.
Reblogged this on Popateapa's Blog.
Comentariu de Popateapa — 24/06/2012 @ 5:44 pm |
@ Popică,
Bună dimineața !
Mă bucur pentru „ REBLOGGED ” dar mă întristez că nu spui măcar un CUVÂNT de „ BUNĂ ….” !!!
Chiar nu ai timp pentru 2-3 cuvinte ???
O săptămână cu cât mai multe REBLOGGED-uri !!!
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 25/06/2012 @ 6:42 am
o legenda
http://www.lacurosu.info/lacul-rosu-ucigas.htm
Comentariu de yousef59 — 24/06/2012 @ 7:11 pm |
@ Magda,
Bună dimineața !
Mi-ai făcut un minunat CADOU chiar acum la început de săptămână !!!
Mulțumesc din suflet !
Ca să scutesc pe distinsele doamne și domnișoare dar și pe distinșii domni da a mai da CLICK pe LINK-ul postat de tine mai sus,
am dat eu și am postat aici la RĂSPUNS, frumoasa LEGENDĂ :
„ Legenda ( povestea ) LACULUI ROȘU ( LACULUI UCIGAȘ ) :
A trait langa Lacul Rosu o fata foarte frumoasa. Avea parul negru, avea ochi verzi-brumariu, corpul ei era ca plopul leganind in vint. Intr-o zi fata a plecat la tirg in Gheorgheni. Acolo s-a intilnit cu un baiat asa de voinic care cu cele doua brate era capabil sa stringa afara toata suflarea dintr-un urs; care cinta cel mai frumos din flaut in regiune care era bun de a construi case, sau de sculptat carute. Precum s-au vazut – ca dragostea vine dintr-una, si te loveste in inima ca fulgerul – s-au si indragostit. Baiatul a cumparat o naframa de matase, pe linga turta dulce, si l-a cerut-o de nevasta. Nu s-au putut incununa insa, pentru ca baiatul a fost luata in armata. Fata-l astepta si-l astepta pe dragostea sa in fiecare zi inca nu veni. In fiecare seara a mers afara la fintina, cu mica sa urciera de lut, si acol’ se rivna ore lungi dupa dragostea sa. Si inima muntilor s-au induplecat de oftarile si de cintecele frumoase si dureroase ale lui Eszter. Intr-o dupa masa de Duminica s-a intimplat, insa, ca ea sa fie observat de un sef de talhar, care intocmai se calara prin regiune. Repede l-a ridicat pe fatar pe saua lui si galopa cu vijelie spre Cohard, langa muntii stincosi cu o mie de fete, unde se afla catunul lui. A promis fetei aur, argint, tot ce avea, i-a promis un palat de diamant, numai sa poate s-o convinga pe ea sa-i devina matca. Insa ear nu era interesat de el si/sau de averea lui, ei numai dragostea veche ii trebuia. Pe el astepta si atunci cind soarele isi arata fata in fiecare zi, si atunci cind lumea isi inchide ochii. Dar talharului i-a fost de ajuns de plinsurile fetei si a devenit foarte nerabdator, si a incercat s-o forteze pe ear sa devina sotia lui. Fatar s-a speriat si in plins a strigat la munti cerindu-le ajutorul. Muntii au si inteles strigatul fetei si cu un sunet ingrozitor, stincile au pornit la vale acoperind tot ce statea in cale, inclusiv pe talhar si pe fatar. Asa s-a format lacul Rosu, lacul Ucigas.
Lacul, a primit numele de Lacul Ucigas si dupa o alta legenda, care sustine ca
stincile pornite la vale au acoperit un cioban omorindu-i atat oile lui, cat si cainele si magarul.
Apa adunata a avut culoarea rosie de asa de multa singe, incit numele lacului a devenitt atat
LACUL ROȘU , cât și LACUL UCIGAȘ ” .
O săptămână plină de bucurii și mari realizări !
Cu stimă,
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 25/06/2012 @ 6:55 am
@ ALL !!!
Remediu contra HIPERTENSIUNII :
http://www.formula-as.ro/2012/1021/medicina-naturii-44/talpa-gastei-15106
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 26/06/2012 @ 6:54 am |
@ ALL !!!
De ce mint barbatii:
Intr-o buna zi, unui taietor de lemne ii cazu securea in apa. Omul se puse pe jelit pentru ca-si pierduse singurul lucru cu care putea sa-si castige existenta.
Vazand acestea, Dumnezeu apare langa apa si-l intreaba care este cauza disperarii sale. Omul ii explica situatia si Dumnezeu plonjeaza in rau si revine cu o secure din aur masiv.
– Asta e securea ta, omule? il intreaba el.
– Nu, raspunse taietorul de lemne.
Dumnezeu intra din nou in apa si se intoarce cu o secure numai din argint.
– Asta e securea ta? intreaba el din nou.
– Nu, raspunde din nou taietorul de lemne.
A treia oara Dumnezeu revine cu o secure de fier.
– Asta e securea ta?
Da, asta e, ii raspunse de data aceasta taietorul de lemne. Dumnezeu, miscat de onestitatea omului ii face cadou toate trei securile si taietorul de lemne se intoarce fericit acasa.
Cateva zile mai tarziu acelasi taietor de lemne se plimba pe malul Raului cu nevasta sa. Dintr-odata aceasta cade in apa. Cum omul se puse iarasi pe plans, Dumnezeu aparu din nou intrebandu-l care-i este
necazul.
– Nevasta mea a cazut in apa, ii raspunse taietorul de lemne printre
suspine.
Atunci Dumnezeu sare in apa si apare cu Penelope Cruz in bratze.
– Asta este nevasta ta? intreaba el.
– DA! urla omul.
Atunci Dumnezeu, furios, il lua la bani marunti:
– Indraznesti sa ma minti?!! Ar trebui sa te blestem pentru vecie!!
Atunci taietorul de lemne incepe sa-l implore:
– Te rog, Doamne, iarta-ma! Dar cum altfel puteam sa raspund?! Daca spuneam „nu” la Penelope Cruz , data viitoare mi-o aduceai pe Catherine Zeta Jones. Si daca si atunci as fi spus „nu”, a treia oara mi-o aduceai pe nevasta-mea. Si daca de data aceea as fi spus „da”, mi le faceai cadou pe toate trei, dar eu sunt un om nevoias si n-am de unde sa hranesc trei femei. Acesta este motivul pentru care am raspuns cu „da” de prima data.
Morala:
Barbatii mint numai din motive perfect oneste si logice.
INTOTDEAUNA!
Tu, ce părere ai ?
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 28/06/2012 @ 11:27 am |
@ ALL !!!
Ce a spus Freud despre femei…
– Femeile sunt precum merele neculese. Cele mai bune sunt in varful pomului. Majoritatea barbatilor nu vor sa se intinda dupa cele bune fiindca se tem sa nu cada si sa se raneasca. Prefera, in schimb, merele cazute pe jos, care nu sunt la fel de bune, dar usor de luat. Merele din varful pomului se gandesc ca este ceva in neregula cu ele, cand, de fapt, sunt extraordinare. Trebuie numai sa astepte sa apara barbatul potrivit, care sa fie suficient de curajos sa urce pana in varful pomului.
–
– Barbatii sunt precum un vin bun. Incep prin a fi struguri si depinde de femei daca reusesc sa stoarca toata pleava din ei pana cand acestia sa se transforme in ceva acceptabil pentru cina.
–
– O femeie modeleaza un barbat din fiu in 20 de ani, in timp ce alta il prosteste in 20 de secunde.
–
– Femeia si hainele se aleg la lumina zilei.
–
– Curajul la barbati nu e asa de rar cum se crede, dovada cit de multi se insoara.
–
– Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu.
–
– Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.
–
– Este clar ca femeile sunt mai destepte decit barbatii. Ginditi-va: cel mai bun prieten al lor sunt diamantele; cel mai bun prieten al barbatilor este ciinele.
–
– Sexul este pretul pe care femeile il platesc pentru casnicie. Casnicia este pretul pe care barbatii il platesc pentru sex.
–
– O femeie poate sa tina un singur secret: virsta ei.
–
– Numai fetele cuminti isi tin un jurnal. Fetele rele n-au timp.
–
– Daca vrei ca sotia sa te asculte cind vorbesti, vorbeste cu alta femeie. O sa fie numai ochi si urechi.
Concluzia: Marea intrebare la care nu am fost capabil sa raspund este: “Ce vrea femeia?”
Daca te lasi de fumat, de baut si de femei nu
traiesti mai mult…doar ca ti se pare ca timpul trece
prea incet. (Clement Freud)
Tu, ce spui ?
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 28/06/2012 @ 11:31 am |
@ Bentehaarstad ,
Bună ziua !
Mulțumesc pentru vizită și like !
Toate cele bune !
Alioșa.
Comentariu de Aliosa — 09/07/2012 @ 4:51 pm |