Alioşa ” File de Jurnal ”

26/06/2012

La DRAPEL , pentru ONOR, ÎNAINTE !

Filed under: Uncategorized — Aliosa @ 9:50 am
Tags: , ,

Ca militar încă de la frageda vârstă de 16 ani ( liceul militar ) și până la trecerea în rezervă ( 14 iulie 2001 ) , cea mai mare onoare și bucurie a mea era atunci când se ÎNĂLȚA pe catargul de pe platoul betonat de adunare din curtea cazărmii , DRAPELUL DE LUPTĂ al unității . În august 2009 cu ocazia ANIVERSĂRII a 40 de ani de la absolvirea Liceului Militar „ Ștefan cel Mare ” din CÂMPULUNG MOLDOVENESC ,am avut onoarea să  cobor OLYMPUS DIGITAL CAMERADRAPELUL LICEULUI MILITAR ce-a fluturat timp de trei zile cât a durat REVEDEREA foștilor „ năsturași ” patronați de fostul Domnitor al MOLDOVEI ( 1457-1504 )ȘTEFAN CEL  MARE ȘI SFÂNT, așa după cum se va putea vedea din slideshow-ul de mai jos :

Această prezentare necesită JavaScript.

.  Astăzi  26 IUNIE de ZIUA DRAPELULUI  național al României , Drapelul TARII mele, ROMANIA !descărcaredau din nou comanda cea mai dragă mie : „ La DRAPEL, pentru ONOR, ÎNAINTE ” !

„ Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
Scurtă istorie a Zilei Drapelului Național
În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”
 • Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
 • O informație o descoperim printre mărturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant, (chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” din București 18311834), potrivit căruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova) Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
 • Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa
 • În timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (18481849), 14/26 iunie, când a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.
 • Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Frăția”: „Dreptate – Frăție” și dându-i denumire de „stindard al libertății”. O lună mai târziu, „văzând cu nu s-a înțeles încă cum trebuiesc făcute stindardele naționale“, decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou că “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“. În Adunarea populară desfășurată pe dealul Filaretului din București, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluției, ”zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălțat „flamura cea mare tricoloră a națiunii române”, a întregii națiuni române.
 • Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel național in 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz pina in 1862, a avut fîșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală ,România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
 • Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia ” .

Sursa : Wikipedia, enciclopedia liberă .

De ne aflăm voit sau din întâmplare în locul unde astăzi 26 IUNIE 2012 se RIDICĂ  pe cel mai înalt catarg în ritm sacadat și melodios de fanfară  militară sau civilă,DRAPELUL ROMÂNIEI, simbol al ONOAREI și VITEJIEI MILITARE, să ne OPRIM  o clipă din mersul nostru grăbit spre cele zilnice, să ne DESCOPERIM de suntem civili și purtăm pe cap o șapcă sau pălărie și să luăm o poziție demnă și respectuoasă iar de suntem MILITARI activi, în rezervă sau în retragere să luăm poziția drepți și să SALUTĂM  așa cum numai noi știm s-o facem !

Am onoarea să vă salut,

la-a-40-a-aniversare-a-absolvirii-scolii-mil-de-ofiteri-1972-2012-ramnicu-valceaAlioșa .

17 comentarii »

  • @ Yousef59,
   Bună ziua !
   Ca de obicei mă răsfeți cu ceva deosebit !
   De data aceasta cu LEGENDA TRICOLORULUI pe care, spre rușinea mea nu o știam .
   Îți mulțumesc din toată inima pentru că odată cu vizita și link-ul postat mi-ai adus-o la cunoștință .
   Pentru a-i scuti de o muncă în plus pe vizitatorii mei, o postez aici :
   „Legenda steagului …..
   Se spune că era odată un tată care avea trei fiice. Ele îl iubeau foarte mult pe tatăl lor. În aceeași măsură, și tatăl își iubea copilele.
   Vremurile erau grele iar dușmanii ne cotropeau țara în lung și-n lat. Într-o zi, tatăl fetelor a fost chemat la oaste, să lupte pentru apărarea țării. Trebuie să amintim că, atunci, dragostea de pământ și de țară erau mai presus de orice.
   Românul nostru își luă rămas bun de la cele trei fiice. Ca semn al dragostei lor, fiecare fată i-a oferit câte o batistă cu cusături și broderii alese. Fata cea mare îi oferi o batistă cusută numai în fir albastru. Fata mijlocie îi dădu o batistă cusută numai cu fir auriu. Fata cea mică, neștiind să coase și să brodeze, i-a oferit tatălui său o batistă simplă, albă.
   Bărbatul a luat cele trei batiste și le-a așezat astfel: cea albastră în buzunarul stâng al tunicii, pe cea cea galbenă în buzunarul drept al tunicii, iar pe cea albă, în buzunarul de la piept.
   Lupta a fost grea și tatăl celor trei copile a fost străpuns de o suliță în inimă.
   Camarazii săi, dorind să trimită vești acasă la soldatul căzut pe câmpul de luptă, au căutat prin buzunarele tunicii un bilet cu adresa sau numele acelui erou.
   În buzunarul stâng au găsit o batistă albastră, în buzunarul drept au găsit o batistă galbenă, iar în buzunarul de la piept o batistă roșie, căci batista cea albă a fost înroșită de sângele curs din inima soldatului. Au înnodat cele trei batiste și le-au trimis acasă cu corpul neînsuflețit al acestuia.
   Cele trei fete l-au plâns mult, iar când l-au îngropat, au prins la crucea tatălui lor și cele trei batiste înnodate.
   Atunci, camarazii lui, în semn de respect și recunoștință au hotărât ca steagul ce-l va purta poporul român în lupte să fie alcătuit din cele trei culori: albastru, galben și roșu ” .
   Mii de muțumiri și toate cele bune !
   Cu stimă și respect,
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 26/06/2012 @ 2:38 pm | Răspunde

 1. Mă aliniez celor care prezintă onorul. Pe la televiziunile noastre de știri nu prea am văzut ceva legat de acest subiect. Probabil li se pare un eveniment minor. Asta e!
  Să auzim de bine!

  Comentariu de Ilie Bâtcă — 26/06/2012 @ 1:35 pm | Răspunde

  • @ ILIE,
   Salut prietene !
   Vizita ta acum la ceas de mare sărbătoare pentru DRAPELUL ȚĂRII mă bucură și onorează !
   Din păcate, la televiziunile românești se spun vrute și nevrute, se despică firu-n patru la câte-o „ țeapă ” trasă de unul sau de altul până la exasperarea telespectatorului plătitor DE DOUĂ ORI de TAXE : o dată la televiziunea privată și o dată la televiziunea publică dar, mai nimic despre MARILE ANIVERSĂRI ale poporului român cum este și cea de azi . Dacă pe mogulii televiziunilor private poate îi mai înțeleg dar pe responsabilii din TVR, nu-i înțeleg deloc . TVR fiind o televiziune de stat, publică, ar trebui să vorbească măcar la știri despre tot ce-i legat de ISTORIA românilor.
   Mulțumesc pentru vizită și comentariu !
   Am onoarea să te salut !
   Alioșa.

   Comentariu de Aliosa — 26/06/2012 @ 2:48 pm | Răspunde

 2. @ ALL !!!
  De pe blogul lui ILIE BATCA fost elev de liceu militar ca și mine tot la CÂMPULUNG MOLDOVENESC dar promoție 1971, am preluat un material care, chiar dacă este datat
  sâmbătă, 22 ianuarie 2011 este DUREROS de ADEVĂRAT :

  „ Un articol ce merită citit
  Am primit de la fostul coleg de liceu militar şi şcoală de ofiţeri, colonelul (r.) Remus Macovei, un articol care merită citit şi popularizat în rândul camarazilor din SCMD şi nu numai.
  Îi mulţumesc şi îi transmit, cu această ocazie, admiraţia pentru tot ceea ce face împreună cu Filiala Constanţa. Felicitări!
  Colonel (r.) Ilie Bâtcă
  „ NU EŞTI CAMARADUL NOSTRU, CĂPITANE!
  Gabriel Oprea, căpitanul cu patru stele de general, nu pierde nicio ocazie să nu se mândrească cu apartenenţa sa la armata română. La ultima „conferinţă de presă” şi-a permis să afirme chiar că ”… nu am uitat ce ne uneşte şi valorile ce călăuzesc viaţa de militar”.
  Căpitane !
  Să-ţi intre bine în cap, nu ne uneşte nimic, iar valorile noastre fundamentale, ale militarilor adevăraţi – onoarea, demnitatea şi respectarea legilor – îţi sunt complet străine!
  Căpitane !
  Dacă ai fi fost întâmplător colegul nostru ai fi ştiut că în armată există o zicală: ”să te ferească Dumnezeu de comandantul prost, dar perseverent!”.Te lauzi cu munca titanică depusă de cei peste 5.000 de specialişti care au fost implicaţi în recalcularea pensiilor militare. Tot respectul pentru efortul depus de ei, dar, căpitane, nu ai dreptul să te lauzi, atât timp cît efectul acestui efort se vede cu ochiul liber – haosul total provocat în sistemul de pensii militare.
  Căpitane !
  Dacă ai fi fost camaradul nostru ai fi ştiut că noi am jurat, să respectăm legile acestei ţări. Şi ne-am respectat jurămîntul. Deşi la investirea, în funcţia de ministru al apărării naţionale, tu ai jurat cu mâna pe biblie să respecţi legile ţării, tu nu ai respectat acest jurământ, deoarece:

  – ai ordonat eliberarea adeverinţelor de venituri de către centrele militare, încălcând prevederile legale în vigoare;

  – ai stabilit, contrar prevederilor legale, o formă a adeverinţelor care să nu permită verificarea sumelor înscrise în acestea;

  – ai ordonat ca recalcularea să se continue, deşi adeverinţele, în proporţie de peste 90% – şi nu cazuri izolate cum eronat ai prezentat în conferinţa de presă, cuprind în conţinutul lor erori grosolane;

  – ai încălcat cu bună ştiinţă, lucru nepermis unui “eminent doctor în ştiinţe juridice”, o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă;

  – cu de la tine putere, ai introdus un nou termen, neprevăzut în Legea 119 din 2010 – “decizia temporară de recalculare”. La ora actuală, căpitane, toate deciziile de recalculare a pensiilor eliberate sunt unele mai temporare ca celelalte – atât ale celor care au trimis cereri de recalculare, cât şi ale celor care nu au trimis, atât ale celor ale căror dosare au fost procesate, cât şi ale celor ale căror dosare nu au fost procesate. Dacă nu ştiai, uită-te pe site-ul M.Ap.N. Când vor primi totuşi pensionarii o decizie finală de pensionare? Probabil când îi va creşte barbă doamnei general Lupu!;

  – ai ordonat ilegal diminuarea drastică a pensiilor militare, fără emiterea la timp a documentelor legale(taloanele şi deciziile de pensii), astfel încât, la ora actuală, încă mai există zeci de mii de pensionari militari care nu au primit niciun document justificativ.

  Căpitane !
  Dacă ai fi fost camaradul nostru, ai fi ştiut că noi cel mai mult detestăm mincinoşii şi oamenii fără onoare. Ori pentru tine minciuna reprezintă o virtute, iar dezonoarea te caracterizează
  Căpitane !
  Ai promis, neavând de unde să ştii că pentru militari cuvântul dat este sfânt, că îţi vei prezenta demisia de onoare în cazul în care o singură pensie militară va fi diminuată.
  Şi nu ţi-ai onorat promisiunea.
  Nu eşti camaradul nostru,
  căpitane!
  Ai minţit că recalcularea a întârziat din cauza liderilor de sindicat – mama lor de destabilizatori – care au sugerat pensionarilor militari să nu trimită documentele doveditoare la Casa de Pensii a M.Ap.N. De ce nu explici românilor că eliberarea adeverinţelor a început la data de 20 noiembrie la nivel naţional (la Constanţa chiar mai tîrziu, pe 23 noiembrie) !? Chiar subordonata ta, doamna general Lupu Maria, explica în conferinţa de presă din 13 septembrie 2010, că centralizarea datelor necesare eliberării adeverinţelor, operaţiune deosebit de complexă, aflată sub coordonarea nemijlocită aunui alt titan al armatei române, amiralului Gheorghe Marin, se va încheia la 01 noiembrie 2010. Şi atunci, căpitane, cum să trimită militarii documentele doveditoare în perioada august- octombrie !!?
  Ai minţit, căpitane! Prin omisiune, prezentând în conferinţa de presă faptul că 48.000 de pensionari au înaintat cererile de recalculare. De ce nu ai făcut public şi procentajul celor care, deşi au trimis cereri de recalculare, au specificat că au fost obligaţi să facă acest lucru împotriva voinţei lor, menţionând că nu au putut verifica autenticitatea datelor înscrise în adeverinţe şi ca urmare a acestor fapte vor acţiona M.Ap.N. în judecată ?
  Căpitane !
  De ce nu ai prezentat opiniei publice faptul că în cel mult 2-3 luni holurile tribunalelor, pentru mulţi ani de acum înainte, vor fi pline de zeci de mii de pensionari militari, care îşi vor apăra cu sprijinul justiţiei drepturile călcate în picioare de cel care se pretinde camaradul lor?
  Căpitane !
  Ai minţit că ai scutit pensionarii militari de drumuri inutile la arhivele militare sau unităţile militare în care şi-au desfăşurat activitatea. Dacă i-ai fi întrebat pe şefii de centre militare, care ştiu exact de câte ori s-a prezentat şi de câte ori va trebui să se prezinte în perioada următoare fiecare pensionar militar la aceaste instituţii, poate ai fi fost mai reţinut în declaraţii.
  Căpitane !
  Dacă ai fi fost camaradul nostru, ai fi ştiut că militarii adevăraţi îi dispreţuiesc din tot sufletul pe lingăi şi ai fi renunţat la omagiile aduse tocmai celor care şi-au permis să ne batjocorească.
  Căpitane !
  Chiar nu ai învăţat nimic din istoria recentă a României? În 21 decembrie 1989 ora 12.00 militarii români au fost obligaţi să întrerupă orice activitate pentru a urmări discursul iubitului conducător. Spre bucuria românilor acela a fost şi ultimul. În ziua de 19 ianuarie 2011 ora 14.00, militarii din unităţile de marină din Constanţa au încetat progamul, ca să urmărească la televizor magistralul tău discurs. Prin analogie cu 1989 sperăm să fie ultima oară când te mai vedem în funcţie.
  Căpitane !
  Dacă ai fi fost camaradul nostru, ai fi ştiut că una din trăsăturile definitorii ale unui adevărat militar o reprezintă asumarea răspunderii pentru faptele sale şi ale subordonaţilor săi. Faptul că încerci să arunci răspunderea pentru revolta pensionarilor militari asupra celor care vor să obţină voturi pe seama acestora sau asupra liderilor de sindicat ori ai diverselor asociaţii ale cadrelor în rezervă şi în retragere, denotă faptul că ai probleme grave de caracter. Tu eşti marele vinovat pentru că, din slugărnicie faţă de puternicii zilei, ai provocat haosul soldat cu umilirea şi batjocorirea pensionarilor militari.
  Din toate aceste considerente, noi toţi cei pe care tu ne consideri camarazi, îţi ordonăm să demisionezi !
  Dacă nu vei demisiona, te va bate Dumnezeu – pe care îl invoci la fiecare intervenţie publică – pentru tot răul pe care l-ai produs cu bună ştiinţă acestor oameni nevinovaţi, iar dispreţul camarazilor din armată te va însoţi permanent.
  Preşedinte al S.C.M.D-Filiala Constanţa
  Col. (r) Remus Macovei ” .
  PS!
  După cu s-au derulat evenimentele „ căpitanul” ajuns după REEVALUAREA locatarului vremelnic de la COTROCENI care în 2004 il cataloga ca „ Șeful MAFIEI personale a lui ADRIAN NĂSTASE – condamnat azi la 2 ani de închisoare cu executare-,la gradul de GENERAL cu PATRU stele,NU A DEMISIONAT ci și-a văzut de AFACERILE lui murdare ( ultima și cea mai dizgrațioasă și dezonorantă pentru adevărații OFIȚERI ai ARMATEI ROMÂNE A FOST ÎNAINTAREA ÎN GRADUL DE LOCOTENENT-COLONEL ȘI COLONEL a unor civili oporuniști, mulți dintre ei fără stagiul militar satisfăcut dar cu carnet de membru PDL cu care izmănarul coabita la guvernarea ROMÂNIEI):
  vezi : https://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/22/FOSTI-MILITARI )
  În concluzie, chiar dacă în mandatul său nemeritat de ministru al apărării naționale a asistat
  de multe ori la ridicarea DRAPELULUI ROMÂNIEI pe cel mai înalt catarg , a făcut de rușine ARMATA ȚĂRII și a dezonorat DRAPELUL DE LUPTĂ !
  Alioșa IARTĂ dar NU UITĂ !!!
  Cu stimă,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 26/06/2012 @ 3:19 pm | Răspunde

 3. @ Schtiel,
  Bună seara !
  Mulțam pentru vizită și like !
  Ca recompensă , un banc ce sper să-ți placă :
  „Un evreu in Manhattan la volan, invartindu-se in jurul buildingului unde in 5 min. urma sa semneze contractul vietii lui, disperat ca nu gaseste un loc de parcare.
  Ridica ochii spre cer si spune:
  – Doamne, te rog gaseste-mi un loc de pracare ca sambata vin la sinagoga si donez 2-3 mii de $.
  Trec 2-3 min, nimic. Ridica din nou ochii spre cer:
  – Doamne, te rog din suflet, fa-mi rost de un loc de parcare ca vin sambata la sinagoga si donez 5-6 mii, 8 mii nu mai conteaza suma, doar ajuta-ma cu un loc de parcare.
  Moment la care ,
  o masina parcata mai in fata iese de pe locul de parcare,
  omul nostru face volan drepata intra in parcare,
  ridica ochii spre cer si spune:
  – Doamne, nu mai e nevoie, mersi frumos, s-a rezolvat ” .
  Cu stimă,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 26/06/2012 @ 8:40 pm | Răspunde

 4. @ALL !!!
  Tot ce am avut vreodata nevoie să învaț, am învățat de la MAMA…

  M-a invatat sa apreciez un lucru bun facut
  „Daca tot va omorati, omorati-va afara! Abia am terminat curatenia!’

  M-a Invatat religie
  ‘Roaga-te sa iasa pata asta de pe covor!!

  M-a invatat logica
  „Pentru ca eu am spus așa ! Si gata!!

  M-a invatat sa prezic viitorul
  „Sa folosesti mereu lenjerie curata, in caz ca vreodata ti se intampla vreun accident”

  M-a invatat ironia
  „Mai plangi mult si atunci chiar o sa-ti dau un motiv sa plangi!”

  M-a invatat sa fac economii
  „Pastreaza lacrimile pentru cand voi muri eu”

  M-a invatat osmoza.
  „Inchide gura si ia si mananca!”

  M-a invatat contorsionism
  „Mai uita-te si tu de jur imprejurul tau… ”

  M-a invatat forta si vointa
  „O sa ramai la masa pana mananci tot”

  M-a invatat meteorologie
  „Se pare ca a trecut un uragan prin camera ta!”

  M-a invatat masura
  „Ti-am zis de un milion de ori sa nu mai fii exagerat!”

  M-a invatat ciclul vietii
  „Eu te-am adus pe lumea asta, si tot eu pot sa te si scot din ea”

  M-a invatat sa modific tipurile de comportament
  „Nu te mai purta ca taica-tau”

  M-a invatat invidia
  „Exista un milion de copii pe lumea asta nu asa norocosi sa aiba o mama asa minunata ca a ta !”

  M-a invatat ventrilogia
  „Nu-mi raspunde inapoi! Taci din gura si spune: de ce ai facut asta?”

  M-a invatat deontologia
  Daca inca o data mai vorbesti neintrebat, iti lipesc dintii de perete!

  M-a invatat linia dreapta
  Iti trag o palma de te indrepti imediat” .

  Tu, ce-ai învățat de la MAMA ta ?
  O zi bună !
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 27/06/2012 @ 10:09 am | Răspunde

 5. @ ALL !!!

  Era în primăvara anului 1990 la câteva luni după victoria REVOLUȚIEI ROMÂNE din Decembrie 1989 când o mare nenorocire se abătuse asupra familiei mele : decesul fratelui VIOREL , mai mare cu doar patru ani ca mine, cel care urma să aibă grijă de bătrânii noștri părinți .Cum era firesc, normal și logic am plecat imediat la locul nenorocirii unde am găsit-o pe MAMA distrusă sufletește , mult îmbătrânită, cu privirea pierdută și fără nici un fel de chef de viață. TATA, trecut prin toate de-a lungul vieții sale,inclusiv prin ororile celui de Al Doilea Razboi Mondial ca militar in termen ,credincios practicant ( în fiecare DUMINICĂ și de SĂRBĂTORILE LEGALE îndeplinea atribuțiile funcției NEREMUNERATE de DASCĂL la biserica din sat ) s-a abținut din a-și demasca durerea spunând cu vocea-i stinsă : „ Așa a vrut bunul DUMNEZEU ” …..
  După înmormântarea fratelui, am mai stat cu părinții vreo două zile timp în care am încercat s-o mai consolez pe MAMA promițându-i că voi veni mai des să-i văd și să-i ajut .
  Furat de treburile zilnice ale serviciului , odată cu trecerea timpului, aproape că uitasem de promisiunea făcută mamei de a-i vizita mai des.
  Când venea vorba în familie despre MAMA , chiar dacă încercam să ascund grijile ce mă frământau, soția, doamna profesoară ce avea experiență „ citirii gândurilor ascunse ” ,
  mi-a spus dintr-o dată :
  – Du-te la ȚARĂ la MAMA ta ! Stim amândoi căt de mult o iubesti !”
  Viata este foarte scurta, dedica-i si ei putin timp .
  Noi suntem tineri , avem o viață întreagă în față pe când ea…., doar DUMNEZEU știe ! 😦
  – Dar eu te iubesc pe tine , am protestat.
  – Stiu, dar o iubesti si pe ea, la fel de mult ! 🙂
  Din păcate, functia pe care o indeplineam la R.2 Po.” Eftimie Croitoru” dar si grija pentru educarea copiilor in acele vremuri tulburi in societatea romaneasca postrevolutionara , NU-mi permiteau sa o vizitez pe MAMA asa dupa cum voiam………
  În seara aceea am sunat la un verișor ( directorul Școlii Generale de opt clase din sat ) întrebându-l printre altele și de părinți și rugându-l s-o cheme de poate pe MAMA la telefon căci vreau să vorbesc cu ea. Peste vreo două ore de la celălalt capăt al firului de telefon, cu vocea tremurând de emoție , MAMA m-a întrebat :
  – Ce s-a intamplat ? Esti bine ? m-a intrebat.
  – Da MAMA, sunt bine !
  Am vrut doar să-ți aud vocea căci deși ți-am promis că voi veni mai des pe acasă,
  din cauza problemelor zilnice de la ARMATA , nu am reușit să mai vin deși a trecut mai bine de un an de la promisiunea mea.
  Venim sigur în luna august când am planificat concediul de odihnă iar soția și copiii sunt în VACANȚĂ Reflectand un moment, răspunse:
  – Mi-ar plăcea foarte mult și mie și lui taică-tu !
  – Sunt convins MAMĂ ! Mai ai puțină răbdare ( convorbirea telefonică se desfășura prin iulie 1991…. )și ne vom revedea sănătoși .
  În a doua jumătate a lunii august 1991 împreună cu copiii și soția am ajuns cu mari emoții la casa de pe deal, la părinții mei , găsind-o pe MAMA ca de fiecare dată când veneam în vacanțe de la LICEUL MILITAR sau de la Școala Militară de Ofițeri , în fața PORȚII cu balamale ruginite și scânduri vechi .
  Ma astepta in poarta, imbracata in vechea ei rochie de vară și pantofii maronii făcuți cadou de mine cu vreo doi ani în urmă.
  Fata ei iradia lumină, ca fata unui inger iar glasul avea ceva ce nu mai avusese până atunci.
  S-a repezit în brațele mele dând frâu emoției puternice și lacrimilor calzi de bucuria revederii ce nu se mai opreau .
  Și-a îmbrățișat cu aceeași ardoare nora și nepoții dar privirea ei lacomă era mereu îndreptată spre mine ca lumina reflectorului spre reclama aducătoare de profit uriaș.
  Știind din timp că venim, se pregătise cu de toate iar mâncarea pentru masa de prânz a fost o adevărată delicatesă și desfătare :
  supă de pui , friptură de pui cu mujdei de usturoi , ardei capia copți și roșii în sos , mămăliguță, brânză proaspătă de vacă din curtea proprie, smântână și nelipsita plăcintă cu brânză dulce de vacă și multe stafide .
  Cum TATA fusese plecat in sat cu oarece treburi, a sosit acasă chiar înaintea mesei de prânz iar bucuria revederii a fost la fel de mare .
  Am petrecut cele mai frumoase clipe din acea zi insorita de august fierbinte ,iar copiii erau entuziasmați zilnic de bucuria jocurilor de ei inventate în curtea mare a casei părintești, a grădinii și livezii cu pomi fructiferi și a delicateselor oferite de buna mea MAMĂ la micul dejun , prânz și cină.
  După vreo zece zile, ne-am luat rămas bun și am plecat urmăriți ca la sosire tot de MAMA și tot din poarta cu balamale ruginite și scândură veche, făcându-ne cu mâna până ce ne-a pierdut din vizor .
  La despărțirea din fața porții , cu lacrimi în ochi dar poate și cu o chemare din interior de care eu nu aveam cunoștință, MAMA mi-a spus :
  – Mă bucur că ați venit că nu se mai știe până la ANUL…..
  Și a știut ea cel mai bine :
  pe 23 noiembrie 1991 ( la doar TREI LUNI de la ultima ei vorbă) ,
  INIMA-i bună i s-a OPRIT iar SUFLETUL i-a plecat spre RAIUL plin de lumină și verdeață,
  în locuri doar de ea știute, DUMNEZEU s-o pdihnească în pace !
  In momentul aflării tristei vești, am inteles cât de importantă este MAMA și ce regrete enorme te cuprind aducându-ți aminte că nu ai stat mai mult cu cea care ți-a dat VIAȚĂ,
  nu i-ai spus mai des TE IUBESC,
  nu i-ai fost alături în momentele de grea cumpănă a vieții,
  nu i-ai dăriut de ZIUA ei O FLOARE …..,
  nu i-ai arătat cât de mult O IUBEȘTI !!!
  Nimic în viață nu este mai important decât MAMA !

  Daca MAMA ta traieste, acordă-i atentia cuvenită!
  Daca nu, aminteste-ti-o!
  Daca vei face și tu un mic comentariu,
  poate vei sensibiliza pe cineva care a uitat ce fiinta minunata este MAMA.

  Si aminteste-ti mereu!
  DUMNEZEU IARTA,
  DAR TIMPUL,
  NU IARTA NICIODATA,
  NICI NU SE POATE INTOARCE!
  Cu tot respectul pentru MAMELE din lume !
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 27/06/2012 @ 11:45 am | Răspunde

 6. @ ALL !!!
  De la o prietenă virtuală care odată posta zilnic iar acum fără s-o fi insultat cu ceva,
  nici like nu mai dă !
  Ce schimbătoare este una lume !!!
  http://incertitudini2008.blogspot.ro/2012/06/de-o-una-de-o-fi-alta.html
  Tu, ce zici ?
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 28/06/2012 @ 9:22 am | Răspunde

 7. @ ALL !!!
  Iată CÂTEVA lucruri pe care nu le știai despre CORPUL TĂU :

  1) Pielea are de fapt patru culori. La prima vedere, ai crede ca pielea este alba, neagra, galbena sau rosie. Adevarul este ca toate vasele de sange aflate in imediata apropiere a suprafetei pielii dau o tenta rosiatica. Pielea are si o nuanta galbuie, pe care o putem vedea uneori mai pronunta in zona cearcanelor. Urmeaza apoi nuanta sepia/maronie a melaninei, care apare ca reactie la razele ultraviolete. Toate aceste nuante se amesteca in diferite proportii pentru a crea culoarea pielii tuturor oamenilor de pe planeta.

  2) Rasul este contagios. Simplul fapt ca vezi pe cineva cascand, te face sa casti si tu. Cu siguranta ai patit asta. Se pare ca si cu rasul se intampla la fel. Cand auzim pe cineva razand, ne este stimulata automat o zona a creierului care tine de miscarile faciale.

  3) Maselele de minte nu mai sunt importante si utile omului. Evolutia nu este perfecta, pentru ca daca ar fi, poate am avea aripi in loc de masele de minte. Maselele de dinte ne fac multe probleme si ajung sa fie scoase de medicii stomatologi. Demult, ele erau folosite pentru a mesteca carnea, insa pe masura ce omul a evoluat s-a schimbat si structura maxilarului; singurele care nu au disparut din peisaj sunt maselele de minte.

  4) Perioada pubertatii aduce schimbari si in structura creierului. Stim de schimbarile homonale care intervin in organismul tinerilor in perioada pubertatii, insa se pare ca acestea modifica si creierul. Hormoni precum testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor din creier, care au consecinte asupra comportamentului. Apatia, schimbarile emotionale bruste, incapacitatea de a lua de fiecare data hotarari corecte, impulsivitate… toate astea sunt faze la care trebuei sa te astepti de la copilul tau.

  5) Mii de ovule raman nefolosite. Cand femeile ajung la 40-50 de ani, ciclul menstrual care influenteaza nivelurile hormonale si capacitatea ovarelor de a fi inseminate inceteaza. Mai mult, inspre aceasta varsta, ovarele au produs din ce in ce mai putin estrogen, lucru care atrage dupa sine anumite schimbari fizice si emotionale. O adolescenta normala are in jur de 34.000 de posibile ovule in organism, insa dintre acestea numai 350 ajug la maturitate.

  6) Creierul mananca mult. Desi creierul cantareste numai 2% din greutatea totala a corpului, el cere 20% din oxigenul si caloriile de care beneficiaza organismul.

  7) Pozitia corpului afecteaza memoria. Nu iti mai amintesti aniversarea unei prietene? Incearca sa stai intr-un picior. Pare amuzant, dar nu este. Memoria e foarte legata de simturi. Un sunet sau un miros pot evoca amintiri foarte vechi, chiar si din copilarie. Un studiu recent a aratat ca ne amintim mai repede anumite informatii si evenimente, daca adoptam pozitia in care stateam atunci cand le-am aflat sau trait prima oara.

  8) Stomacul produce acid coroziv. Celulele stomacului secreta acid hidroclorhidric, un compus coroziv folosit de altfel pentru a trata metalele. Desi ataca fierul, in corpul nostru nu araseste niciodata stomacul si nu face altceva decat sa faramiteze bine pranzul” .
  Sursa : SuntFericită.ro

  Ce zici ?
  Le știai sau nu ?
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 29/06/2012 @ 1:00 pm | Răspunde

 8. @ ALL !!!


  De ce devenise Adrian Paunescu, incomod.
  MARŞ DE ADIO (COLEGILOR MEI MÂRLAMENTARI)
  AdrianPăunescu

  La muncă , derbedei , că trece anul
  şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
  Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
  P…. mamii voastre de nemernici.
  Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
  şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
  C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
  şi i-aţi distrus averile şi steagul.
  S-ajungem colonia de ocară
  care-şi va cere scuze în maghiară.
  Şi , prin complicităţi cu demoni aprigi,
  aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
  Şi, prin vânzări de ţară infernale,
  aţi omorât cu voia animale.
  La greul greu care mereu ne-ncearcă,
  răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
  Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
  întoarceţi România-n Evul Mediu.
  Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
  v-aş desena cu acul, să vă sperii.
  Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
  ci credite din călimări străine.
  Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
  şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
  Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
  s-au compromis negustorind Ardealul.
  De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
  cum v-au putut părinţii voştri face?
  Ce condimente le-au picat în spermă
  de e trădarea voastră-atât de fermă?
  Aţi pus nenorocita voastră labă
  pe-această tristă ţară Basarabă.
  Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
  s-o faceţi curva voastră de serviciu.
  Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
  dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
  Aţi inventat examene severe,
  supunere poporului spre-a-i cere.
  Şi toată zbaterea a fost degeaba
  că-n nas mai marii v-au închis taraba.
  Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
  actori într-o politică obscenă.
  Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
  ia cereţi-vă puţintel, afară.
  Decât să vă trimită ţara noastră,
  mai bine mergeţi voi în mama voastră.
  Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
  şi nu albanizaţi această ţară .
  Băgaţi viteză, că vă trece anul
  şi s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
  Şi ce vă pot eu spune la plecare
  decât lozinca lui Fănuş cel mare:
  Nenorociţilor, se rupe şnurul,
  „La muncă, la bătut ţăruşi cu curul !”
  Sursa : Internetul.
  Ce spui, devenise sau nu INCOMOD în ultima vreme poetul ADRIAN PĂUNESCU ?
  Eu zic că DA !!!
  La Mulți Ani celor ce poartă numele Sfinților PETRU și PAVEL !!!
  Cu stimă,
  Alioșa.

  Comentariu de Aliosa — 29/06/2012 @ 5:24 pm | Răspunde

 9. […] https://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/26/la-drapel-pentru-onor-inainte veti gasi de veti dori si un „scurt ISTORIC al DRAPELULUI ROMANIEI ! […]

  Pingback de De Ziua DRAPELULUI national, la DRAPEL pentru ONOR inainte !!! | Alioşa — 26/06/2016 @ 7:29 am | Răspunde

 10. Felicitari Aliosa ,esti o pers. deosebita ,sa-mi fie rusine mie ca nu stiam ca azi e ziua drapelului nostru .
  Am citit povestioara ta care mi-au dat si lacrimile ,ai dreptate conteaza mult MAMA.
  O zi racoroasa sa ai !

  Comentariu de anytza — 26/06/2016 @ 10:51 am | Răspunde

  • Multumesc pentru vizita ! 🙂
   O seara racoroasa ! 🙂
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 26/06/2016 @ 11:21 pm | Răspunde

 11. De cate ori intram pe blogul tau dupa avatar mi-am dat seama ca ai fost in cadrul armatei 🙂
  azi am citit povestioara si mi s-a confirmat ce intuiam………

  Comentariu de anytza — 26/06/2016 @ 10:53 am | Răspunde

  • POVESTIOARA de la comentariul nr.crt.6 este o POVESTE REALA,
   este rezultatul a ceea ce s-a petrecut cu ADEVARAT in acel an 1991 …………….
   Eu nu mi-am declinat profesionea iar la GRAVATAR am postat CITATUL din NAPOLEON :
   ” Fiecare SOLDAT poarta in ranita sa bastonul de MARESAL ” 🙂 🙂 🙂
   citat pe care un blogger ce-a PASCUT OILE lui taica-sau pana la majorat,
   NU avea cum sa-l treaca ca semn al profesiei sale ……………………
   Cine a CITIT cu atentie articolele mele , si-a dat imediat seama ca am lucrat in ARMATA , lucru cu care ma MANDRESC ! 🙂

   Comentariu de Aliosa — 26/06/2016 @ 11:28 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: