Alioşa ” File de Jurnal ”

24/09/2012

ROMANIA, INCOTRO ? Capitolul XVI .

Filed under: generale — Aliosa @ 5:57 am

Motto:

Cine nu-si invata greselile din propria ISTORIE,

e condamnat sa le repete ” !

NICOLAE IORGA.

CINE SCRIE ISTORIA ROMANIEI ?

Prof. dr. Maria-Luminita Rollé, Universitatea din Edinburgh

În Europa de Vest nu se cunoaste istoria României si cei care o viziteaza acum vãd sãrãcia materialã de astãzi, si nicidecum milenara ei bogãtie culturalã si spiritualã. In plus, propaganda maghiarã din SUA se bazeazã pe milioanele de dolari ale D-lui Soros, care finanteazã edituri si opinii la Bucuresti, în timp ce în Elvetia am auzit de la un doctor în istorie (la Geneva, în iunie 1999) cã Transilvania a apãrut în secolul XIII si de la un ambasador francez în România (la Lausanne, în noiembrie 1998) cã poporul român a dispãrut timp de 1000 de ani ca sã reaparã, ca prin miracol, în secolul XIV !

Cu toate acestea, nimeni nu mentioneazã cã cea mai veche scriere din Europa a fost atestatã arheologic in 1961, tot în Transilvania, in satul Tãrtãria, pe râul Somes, în judetul Alba, de cãtre Profesorul Nicolae Vlassa, de la Universitatea din Cluj. În afarã de România, Tãblitele de la Tãrtãria, datate 4.700 î.e.n., au fãcut ocolul lumii anglo-saxone (Colin Renfrew, Marija Gimbutas) si au creat dezbateri aprinse pe tot globul. Desi românii stiau sã scrie acum 7000 de ani, acest detaliu esential nu este nici în ziua de azi, dupã mai mult de 40 de ani, cunoscut publicului românesc si nu apare în manualele de istorie.
 
Ce ne spun specialistii din România ? În 1998 s-a publicat « Istoria României » (Editura Enciclopedicã, Bucuresti) de cãtre un colectiv academic sub conducerea unei « autoritãti în materie », Prof. dr. Mihai Bãrbulescu, culmea culmilor, de la aceeasi Universitate (din Cluj), care nu spune ca Profesorul Vlassa a descoperit Tãblitele. La pagina 15 a acestui impresionant volum, Tãblitele de la Tãrtãria sunt mentionate cu semnul întrebãrii într-o foarte scurtã frazã, fãrã nici un comentariu: « Într-o groapã de cult de la Tãrtãria, s-au gãsit (…) trei tablete de lut acoperite cu semne incizate (scriere ?), cu analogii în Mesopotamia. »

Dar Dl. Bãrbulescu nu-si aduce aminte oare cã scrierea proto-sumerianã apare cu 1000 de ani mai tîrziu si cã cea cicladicã, proto-greacã, dupã 3000 de ani ? El a uitat cã metalurgia în Europa apare tot în Transilvania, în jur de 3500 î.e.n. ? Cã tracii sunt primul mare popor indo-european care intrã în Europa tot în jur de 3500 î.e.n., cu mai mult de douã milenii înainte ca celtii, etruscii, romanii, germanii, sau slavii sã aparã pe harta Europei ? Si cã tracii ocupau tot teritoriul dintre Muntii Ural si Tatra de la est la vest si de la Marea Balticã la Dunãre si Marea Neagrã de la nord la sud ?

De asemenea, si în acelasi context, nici un specialist în istoria României nu atrage atentia asupra altui “detaliu” primordial, si anume cã limba traco-dacicã este cu mii de ani anterioarã latinei (care apare abia în secolul VI î.e.n.) si cã, în consecintã, limba românã nu se trage din latinã, pentru cã, desi din aceeasi familie, existã istoric înaintea latinei, deci este o limbã proto-latinã. Latina se formeazã din etruscã si greacã, care, desi amîndouã indo-europene, sunt scrise cu un alfabet fenician, rãspîndit în lumea mediteranã a epocii. În plus, estruscii ei însisi erau o bransã a celtilor, coborâti în sudul Alpilor în jur de 1200 î.e.n. La rîndul lor, celtii erau o bransã a tracilor care migrau spre vestul Europei, si erau numiti ca atare, adicã traco-iliri pânã în secolul VI î.e.n., când se deplaseazã din Noricum (Austria) spre Alpii elvetieni, unde se numesc helveti.

Atâtea detalii ignorate despre originea, continuitatea, si însãsi existenta poporului român dau de gândit. Cine schimbã si interpreteazã istoria României?

În mozaicul de limbi si popoare de pe harta Europei, singurii care au o continuitate de 9000 de ani pe acelasi teritoriu, si o scriere de 7000 de ani, sunt românii de azi. Transilvania nu a fost maghiarã si nici nu putea fi când strãmosii maghiarilor de azi locuiau în nordul Mongoliei, sursã turco-finicã nu numai a ungurilor, dar si a bulgarilor (care nãvãlesc în România si în teritoriile Bizantine din sudul Dunãrii în secolul VI), a turcilor si a finlandezilor din zilele noastre. Hunii pãtrund în Europa pânã la Paris , Roma si Constantinopole sub Atila în secolul V, dar se retrag spre Ural pânã în secolul IX, când nãvãlesc din nou în Panonia, teritoriu ocupat la acea datã de daci liberi (80%) amestecati cu slavi (20%).

Poporul si limba dacã sunt deci cu mult mai vechi decât poporul roman si limba latinã, dar cele douã limbi erau foarte asemãnãtoare, si de aceea asimilarea s-a fãcut atât de repede, în câteva secole. Ovidiu, poet roman exilat la Tomis pe malul Mãrii Negre, nu numai cã a învãtat daca imediat, dar în sase luni scria deja versuri în limba lui Zalmoxis ! Invadarea Daciei, de fapt a unui coridor spre Muntii Apuseni, a avut ca scop precis cele 14 care cu aur pe care Împãratul Traian (de origine ibericã) le-a dus la Roma ca sã refacã tezaurul golit al Imperiului. Peste mai mult de 1000 de ani, dupã cãderea Constantinopolului sub turci în 1453, tributul plãtit sultanilor otomani va fi tot în aur, în formã de “techini”. Si tot în aur se plãtesc în ziua de astãzi anumite interese în România, dupã ce tezaurul national de 80 tone-aur a fost vîndut de Ceausescu la licitatie în Zürich si cumpãrat de Banca Angliei. Cele 14, nu care romane ci milioane de români din afara României înteleg si simt acum, mai bine ca niciodatã, sensul versurilor transilvane
“Muntii nostri aur poartã,
Noi cersim din poartã-n poartã!”

În aceeasi ordine de idei, Imperiul Bizantin, care a durat mai mult de 1.000 de ani (330-1453), în timp ce Europa de Vest dormea sub jugul Bisericii Romane si a analfabetismului, este complet necunoscut pe aceste meleaguri. Cultura si civilizatia europeanã si-au mutat centrul de la Roma la Constantinopole în 330, când Bizantul devine capitala Imperiului Roman. Desi se studiazã istoria si limba Greciei antice, Imperiul Bizantin este nu numai complet ignorat în istoria Europei, dar chiar considerat “barbar” si “incult”. Nici un istoric elvetian nu a fost capabil sã-mi dea un singur nume de scriitor Bizantin, nici mãcar Ana Comnena !

Nimeni nu cunoaste aici cultura si civilizatia Bizantinã, religia ortodoxã (“ortodox” este în limbile occidentale un termen peiorativ), si cu atât mai putin istoria si traditia românã. Faptul, esential, cã analfabetismul nu exista în Bizant, dar exista în Europa de Vest în aceeasi perioadã este si mai necunoscut. Academiile “pãgâne” (socratice, pitagorice, orfice, druidice, etc.) au fost toate închise în secolul VI, iar când în cele din urmã universitãtile au început sã aparã în Occident în secolul XIII (Oxford, Cambridge, Padova) ele erau controlate de Biserica Romanã si studiau teologia. Numai cãlugãrii si clericii stiau carte, se îmbogãteau prin exproprierea de pãmânturi în favoarea mânãstirilor, si luau puterea în toate tãrile vestice, prin misionarism si prozelitism la început (prin teroare si Inchizitie mai târziu), pânã în secolul XI, când ultimul tinut liber, al vikingilor din Scandinavia, cade sub puterea Romei Papale.

Renasterea italianã apare ca o consecintã clarã si directã a cãderii Constantinopolui (1453), cu emigrarea în masã a savantilor Bizantini cãtre Italia. De exemplu, numai Cosimo de Medici primeste 5000 de savanti exilati din Bizant într-un singur an la Florenta, acolo unde în curând vor scrie Petrarca, Dante si Boccacio, si unde vor picta Michelangelo si Leonardo da Vinci.

Între timp, cultura Bizantinã este pãstratã si cultivatã în tãrile Române (de exemplu la Putna), care nu numai cã îsi pãstreazã autonomia fatã de Imperiul Otoman, plãtind-o în aur – ca de obicei -, dar voevozii români trimit anual aur în Grecia pentru a sustine mânãstirile ortodoxe (de exemplu la Muntele Athos).

În Occident, o scurtã istorie a României apare în 1943, scrisã de Mircea Eliade în englezã la Lisabona si publicatã la Madrid (“The Romanians, a Concise History”, Stylos, Madrid, 1943), si republicatã peste alti 50 de ani în România (“The Romanians, a Concise History”, Roza Vânturilor, Bucuresti, 1992). În timp ce prima istorie serioasã a Bizantului apare, tot în englezã, de abia în 1988 (Lord John Julius Norwich, “A Short History of Byzantium”, Penguin Books, London, 1988, 1991, 1995, 1997). Cu toatã bunãvointa lui de a reabilita “misterioasa” istorie a uitatului Imperiu Bizantin, din nefericire nici mãcar Lord John Julius, de la Universitatea din Oxford, n-a avut acces la texte Bizantine, pentru simplul motiv cã nu stie greaca, nici veche nici nouã.

În final, se pune întrebarea de ce nouã milenii, atestate arheologic, de civilizatie neîntreruptã pe teritoriul României sunt ignorate nu numai în Europa de Vest dar si în România ? Cu ce se ocupã istoricii români ? Si reprezentantii României peste hotare ? Cine promoveazã cultura milenarã a României ? Dacã dentistii, si nu profesorii de românã, vor sã facã scoli în românã la Geneva , sã nu ne mirãm dacã profesorii vor deschide în curând cabinete dentare în acelasi oras.*

În 1996, când am fost la Bucuresti pentru a face cercetãri în mitologia tracicã la Academia Românã, spre uimirea mea, mi s-a pus întrebarea de ce mã intereseazã tracii si dacii, când acesta era subiectul de predilectie a lui Ceausescu**, fapt pentru care subiectul trebuie acum total ignorat. La rândul meu, mã întreb ce conteazã 50 de ani de comunism în comparatie cu cele 9 milenii de istorie româneascã ?

Prof. dr. Maria-Luminita Rollé, Universitatea din Edinburgh, Academic Consultant in European Mythology

Sursa: http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.ro/2012/08/cine-scrie-istoria-romaniei.html

Tu, stimata cititoare si stimate cititor ce ajungi pe plaiurile PADURII NEBUNE, pentru a citi acest articol,
ce parere ai ?Vine Iarna si e bine

S-ai un „adapost” … beton !
Mamaaaa ! Ce caldura vineee!
Tre’ sa scap de… papion !!!


O saptamana minunata !

Cu stima si respect,

Aliosa.

9 comentarii »

 1. @ ALL !!!
  Buna dimineata !
  Ca un APERITIV pentru PRIMA PERSOANA care citeste si comenteaza articolul de mai sus :
  Un barbat intra intr-un bar deschis recent in centrul Bucurestiului.
  La bar, un robot de ultima generatie! Robotul ii serveste un cocktail si-l intreaba:
  – Ce IQ aveti?
  Omul raspunde:
  – 150.
  Robotul incepe o conversatie cat se poate de agreabila despre factorii incalzirii globale, fizica cuantica, spiritualitate, biochimie, constitutia europeana, nano-tehnologii si sexualitate orientala.

  Barbatul este impresionat si se decide sa faca un test. Iese din bar si se intoarce pentru o noua comanda.
  Din nou, primeste un cocktail si intrebarea despre IQ.
  Omul raspunde:
  – 100.
  De data aceasta, robotul vorbeste despre fotbal, Formula 1,
  vedete TV, diete alimentare, scandalurile dintre PD-L si USL.

  Cu totul impresionat, tipul iese din bar si se intoarce pentru un test final.
  Robotul il serveste impecabil si pune intrebarea standard.
  Omul raspunde:
  – Aaaa… cred ca… aaa… 50.
  La care robotul il intreaba:
  – Nu-i asa ca la urmatoarele alegeri VOTEZI cu
  Diaconescu, eventual cu Vadim sau Gigi Becali?
  Astia patrioti adevarati!…
  Asta nu inseamna ca eu fac campanie electorala ci am spus doar BANCUL !!!
  O saptamana de vis !
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 24/09/2012 @ 6:26 am | Răspunde

  • Absolut minunat!!!Dar mă şi întreb,un pic speriat,cam câţi români cu IQ<50 vor fi până la alegerile din decembrie 😀 ??????Întrebarea nu este deloc de luat în glumă,iar la un răspuns corect mi-a frică să mă gândesc!!!

   Comentariu de bmarinescu41 — 27/09/2012 @ 8:02 pm | Răspunde

 2. Mai dureros decât că nu ne ştiu alţii, e că nu ne cunoaştem chiar noi, românii, istoria.

  Comentariu de almanahe — 24/09/2012 @ 12:14 pm | Răspunde

  • @ Almanahe ,
   Buna ziua !
   Ai dreptate , din pacate !
   ” Ca nu ne cunoastem chiar noi, ROMANII , ISTORIA ”
   este deja un fapt de notorietate nationala si chiar mondiala !!!
   MESAJUL principal ce se degaja din articolul de fond este chiar acesta spus si de tine !
   Ca un facut ca sa nu spun ca un blestem,
   GENERATIA de dupa 1989
   CUNOASTE toate RELELE APUCATURI ale occidentalilor,
   cunoaste membrii tuturor formatiilor genurilor de muzica din anii 1950-2010 dar,
   NU CUNOASTE mai deloc ISTORIA ROMANIE !!!
   Dar cel mai grav lucru mi se pare faptul ca nici ALESII NOSTRI in PARLAMENTUL TARII si al EUROPEI
   NU CUNOSC mai deloc ISTORIA ROMANIEI desi se pretind DESTEPTI de nu la ajungi cu prajina pe la nas
   si spun ca au 2-3 FACULTATI si 3-4 MASTERATE !!! Iar cand ma gandesc ca EUROPARLAMENTARII primesc din
   BANUL PUBLIC 15.000-17.000 de EURO pe luna, mi se face rau si m-apuca voma.
   TINERII zilelor noastre stiu numele a zeci de VEDETE porno,cantareti si catarete,manelisti si meneliste
   dar nici un nume de conducatori ai CNEZATELOR si VOIVODATELOR din spatiul carpato-danubiano-pontic !!!
   Nu glumesc !
   Daca vrei sa te convingi, intreaba ZECE TINERI nascuti incepand cu 1990 si o sa constati ca am dreptate !!!
   In manualele de ISTORIE ALTERNATIVA apar nume de VEDETE de tv si PERSOANE dubioase si tradatoare de NEAM si TARA
   iar MARILE PERSONALITATI ale ROMANIEI de la origini si pana in prezent, NU APAR !!!
   Am impresia ca asa se vrea si doreste ca ROMANII sa UITE cine au fost INAINTASII lor ca sa poata fi MANIPULATI
   mai usor de TRADATORII de NEAM si TARA care pentru a accede si ramane la PUTERE, isi VAND nu numai sufletul dar si TRECUTUL , PREZENTUL si VIITORUL POPORULUI ROMAN !!!
   Altfel, nu se explica INEPTIILE debitate de fostul sef al Institutului Cultural Roman in mandatul sau de pomina
   spre distrugerea ISTORIEI ROMANIEI !!! Poate noul sef al ICR ,profesorul MARGA ,
   om de o inestimabila valoare intelectuala si probitate morala incontestabila,
   VA REUSI SA REPARE ceva din RAUL facut ROMANIEI de fostul sef al ICR caruia imi este sila sa-i pronunt numele !!!
   Multumesc pentru vizita, comentariu si like !
   O saptamana de vis iti doresc!!!
   Cu stima si respect,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 24/09/2012 @ 1:10 pm | Răspunde

 3. @ ALL !!!
  BANUIELILE mele expuse pe
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2012/09/21/ ,
  ROMANIA,INCOTRO ? Capitolul XIII
  la COMENTARIUL nr.3 ,
  incep sa se adevereasca !!!!
  Dar, inca mai astept …………………..
  O zi buna !
  Aliosa

  Comentariu de Aliosa — 24/09/2012 @ 2:05 pm | Răspunde

 4. @ ALL !!!
  PRIVATIZAREA Combinatului OLTCHIM motiv de rafuieli politice ???
  Din cele ce se intampla, DA !!!
  Privatizarea Combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea,
  a devenit din pacate,
  O CHESTIUNE STRICT ELECTORALA ce se va transa abia pe 9 decembrie 2012 la ALEGERILE PARLAMENTARE
  si o DISPUTA intre

  ” HOTUL, HOTILOR, dl.Adriean Videanu „( expresia ii apartine lui Victor Ponta ) si,

  ” Guvernul dl.BULA ” ( expresia ii apartine lui Adriean Videanu, fostul ministru PDL al Economiei in guvernul Boc )

  ce se va transa numai si numai cum va ordona ” guvenatorul ” Romaniei !!!

  Omul ” NIMENI ” care vrea sa devina cu orice pret „CINEVA ” pe scena POLITICII ROMANESTI,
  dupa ce A CASTIGAT vineri 21 sept.2012 LICITATIA pentru PRIVATIZAREA OLTCHIM Ramnicu Valcea,
  a jucat astazi 24 sept.2012 ” pana in pranz, ALBA-NEAGRA ”
  cu guvernul PONTA si-apoi, si-a luat ” ZBORUL ” spre GERMANIA !!!
  Stie cineva cu ce scop a plecat DD in GERMANIA ???
  Sa fie oare trimisul special sau chiar emisarul „GUVERNATORULUI ” ROMANIEI catre cancelarul GERMANIEI ???
  Daca stie cineva despre ce este vorba, sa ne spuna si noua !
  Va multumim !
  Cu stima,
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 24/09/2012 @ 5:11 pm | Răspunde

 5. @ ALL !!!
  Cine scrie ISTORIA fotbalului in ROMANIA ?
  FC STEAUA BUCURESTI !!!
  Ca POST de sine statator, TITLUL ar fi sunat asa :
  DE LA AGONIE LA EXTAZ !!!
  STEAUA a fost mai buna, a jucat mai bine, si-a creat OCAZII dupa OCAZII !!!
  CHIPCIU a nimerit de DOUA ORI BARA iar FANII STELEI ( peste 40.000)
  fata de doar 1000 de fani rapidisti DOAR GURA de ei .
  Sosise fatidicul minut 90 iar scorul era 0-0 si rapidistii TRAGEAU DE TIMP refuzand sa atace poarta STELEI
  si prefacandu-se la orice contact cu adversaul, ca au fost FAULTATI ( SURDU s.a. ).
  Meciul a fost prelungit cu 5 ( CINCI ) minute de arbitrul SLOVEN…
  .,STEAUA era cu tot efectivul in careul de 16 m al RAPIDULUI, fanii ros-albastrilor erau in AGONIE,
  subsemnatul eram in PREINFARCT iar GOLUL plutea in aer !!!
  MINUNEA a pornit tot de la CHIPCIU care a centrat in fata portii RAPIDULUI
  iar CAPITANUL STELEI BOURCEANU,
  si-a demonstrat calitatea de CAPITAN si A MARCAT GOLUL VICTORIEI STELISTE
  in ultima SECUNDA a celor 5 minute de prelungiri , adica in min.90+ 5 !!!
  FANII STELEI au trecut de la AGONIE la EXTAZ iar eu mi-am sunat baiatul spunandu-i ca in seara aceasta,
  DUMNEZEU
  a fost STELIST !!! FOTBALUL, sportul REGE,daca-i INSELAT de fotbalisti ( in cazul de fata de rapidisti ),se razbuna !!!
  In seara asta s-a razbunat pe cei care au REFUZAT sa joace,
  sa lupte , adica pe RAPIDISTI care au primit GOL in minutul 5 al prelungirilor !!!
  Si astfel ,
  STEAUA-RAPID 1-0 !!!
  Felicitari jucatorilor , antrenorilor si conducatorilor echipei FC STEAUA BUCURESTI !!!
  Despre GURALIVII de la RAPID( in cazul de fata ZOTA si PANCU inaintea meciului care au spus vrute si nevrute ….)
  doar atat:
  Iarta-i DOAMNE ca nu stiu ce vorbesc !
  Cu compasiune pentru FANII RAPIDULUI
  si FELICITARI pentru FANII STELEI care au creat pe ARENA NATIONALA
  o atmosfera incendiara si o coregrafie de o FINALA EUROPEANA !!!
  Noapte buna tuturor !
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 24/09/2012 @ 10:04 pm | Răspunde

 6. @ ALL !!!
  DEFINITIA GLOBALIZARII >
  Intrebare: Care este cea mai adevarata definitie a globalizarii?
  Raspuns: Moartea printesei Diana !
  Intrebare: Cum asa ?
  Raspuns: O printesa engleza cu un amant egiptean are un accident intr-un
  tunel francez….. …intr-o masina germana cu motor olandez,a fi
  condusa de un belgian, imbatat cu wiskey scotian,
  urmaritind de paparazzi italieni pe motociclete japoneze.
  Printesa era tratata de un doctor american cu medicamente braziliene..
  Si chestia asta iti este trimisa de un muntean,
  iar tu o citesti pe un monitor coreean
  asamblat de muncitori din Bangladesh
  intr-o fabrica din Singapore ,
  transportat cu vapoare de indieni
  si descarcat de sicilieni,
  transportat din nou in camioane conduse de soferi turci
  si in final vanduta tie de evrei destepti.
  Sursa: Internetul.
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 25/09/2012 @ 12:58 pm | Răspunde

 7. @ ALL !!!
  Un raspuns halucinant la banala intrebare :
  – Ati tinut POST ?
  Ascultati si va miununati !
  Eu am ascultat si m-am mirat tare mult trezindu-ma ca am exclamat :
  – Mare-i gradina TA DOAMNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 25/09/2012 @ 5:30 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: