Alioşa ” File de Jurnal ”

27/03/2013

” ERA O VREME CAND ………………”

Filed under: amintiri — Aliosa @ 7:54 am

@ Motto :
” Cine UITA, nu MERITA ” !!!
Nicolae Iorga .

Era o vreme cand PORUMBELUL PACII zbura cu RAMURA DE MASLIN in cioc  peste tot in lume ……………Acum insa,PORUMBELUL PACII a fost inlocuit de ilegalul si ilegitimul de la Cotroceni, cu PORUMBELUL VRAJBEI si URII intre ROMANI …..
Era o vreme cand ROMANII erau respectati si ascultati pe plan mondial…….
Acum insa,ne injura si jignesc cine vrea si cine nu vrea ………….
O, tempera !
O, mores !
Motto:
” Pastrez din istorie expresia ” starea a treia „,
Nu vrei sa ti-o dau si tie, daca tot am pastrat-o ?”
MARIN SORESCU (n. 29 februarie 1936, Bulzești, județul Dolj – d. 8 decembrie 1996, București), a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător.
Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate.
Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu .
Sursa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Marin_Sorescu

Am ales pentru domniile voastre stimate cititoare si stimati cititori,
un ARTICOL ce mi se pare DUREROS de ACTUAL chiar daca de la disparitia
lui Marin Sorescu au trecut aproape 17 ani :

“Era o vreme când singurele sirene pe care le auzeam erau cele de dimineaţa şi de la ora 15 când la Electro sau Oltcit se anunţa începutul sau sfârşitul unei zile de muncă.

Era o vreme în ţara asta când cine termena liceul si intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect, “domnul inginer sau domnul profesor, sau domnul avocat. Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani de activitate îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul tot oraşul se uita la el ca la Dumnezeu.

Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai o maşină pe stradă ştiai că cel care se află în ea a muncit ca să o cumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu au apărut şi norocoşii câştigători la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai număra pe degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini, cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.

Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8 şi 16, te gândeai că este în concediu, libere, sau e bolnav săracu om şi merge la doctor.

Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai un poliţist pe stradă mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, sau daca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.

Era o vreme în ţara asta când dacă ajungeai la spital cu cineva şi trebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea sau o sticlă de whisky la doctor, şi le mascai neîndemânatic -ca toată lumea – în ziar, sub haină convins că nu ştie nimeni ce e umflătura aia, de la piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi te întâlneai cu altul umflat în piept te uitai superior şi zeflemitor la el gândind “ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă la piept are impresia că eu nu ştiu că o duce lu dom doctor. !”

Era o vreme în ţara asta când la şcoală, copii mergeau în uniformă şi cum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că “este unul din ăia de chiulesc sau nu le place şcoala” şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumva copilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă afla tacso că a chiulit.

Era o vreme în ţara asta când abia aşteptai să intri în câmpul muncii, să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casa ta, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu prea îţi ardea de însurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă, că nu erai de viitor.

Era o vreme în ţara asta când băieţi deştepţi erau consideraţi cei care ştiau carte, dar să o cetească, nu să o joace, făceau o facultate şi termenau primii. La ei se uita lumea cu admiraţie: “ăsta e a lu Ilie de la sculărie. A termenat primu facultatea, l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungă mare, e dăştept”.

Era o vreme în ţara asta când dacă te întâlneai cu un cunoscut pe stradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc, să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la liceu, sau să îl inviţi peste o lună la ziua ta sau nunta copilului.

Era o vreme în ţara asta când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului “la una mică cu băieţii”. Una mică putea fi o minge, o ţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nu era unu să nu facă “una mică” cu prietenii.

Era o vreme în ţara asta când mergeai liniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebe cât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.

Era o vreme când

lumea întorcea capul după SOLDATII care marsaluiau cântând
TRECEA FANFARA MILITARA

iar COPII spuneau mamicilor :
– Mami, uite, trec SOLDATII !!!

Astăzi din două în două ore se aud sirenele celor de la ambulanţă, de la smurd, sau de la pompieri care anunţă începutul unei nenorociri sau sfârşitul unei vieţi sau destin.

Astăzi, toată lumea termină liceul,
ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru “o linie”.

Astăzi nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşini staţionate şi şoferi grăbiţi.

Astăzi străzile sunt pline de oameni care în nici un caz nu merg la serviciu, dar nici la doctor. Toată lumea e în concediu fără plată.

Astăzi când vezi un poliţist pe stradă te uiţi speriat să vezi pe cine urmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vre-o amendă aşa, pentru că l-ai deranjat când te-ai uitat la el. De regulă unde e gâtuit traficul, vei găsi un poliţist în intersecţie, “fluidizând circulaţia”.

Astăzi când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet înainte de a da cu bună ziua trebuie să dai cu plicul. Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uită nimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice, cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.

Astăzi când vezi copii de şcoală, te întrebi dacă merg la şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi, machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şi laptopul, ipodul, ifonul, sau tableta.

Astăzi tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze o familie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fără acte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie neveste sau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un “ma man” este ori urâtă cu crengi ori “tută”.

Astăzi băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să “se învârtă” sau sunt “băieţi de băieţi deştepti” care obţin bani uşor din “afaceri” cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deşţept.

Astăzi când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca să nu te întrebe cum o mai duci, sau să nu îţi ceară bani cu împrumut, să nu te invite la o nuntă.

Astăzi oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să se întâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu e nimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câinii vagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu mai sunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă “la ţară ” de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţi nepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte toată lumea circulă cu capul în jos de ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te mir că nu se dau cap în cap.

Astăzi ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau un pistol ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat cu nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?

Astăzi când lumea aude de armată întoarce capul pentru că “ăştia au tras în noi în 89″ şi acum “au pensii nesimţite”.
Oare ce va fi mâine ?
Va mai fi ţara asta ?”.

Sursa : lumeaeminunata.blogspot.com/2013/03/era-o-vreme_23.html

Tu, ce parere ai despre cele spuse mai sus ?
Eu spun doar atat:
– Sunt dureros de REALE !
– Numai un securist nu vrea sa le recunoasca .
Cu vocea sa inconfundabila si sarmul sau deosebit, rapsodul Tudor Gheorghe interpreteaza cum numai el poate face
” Randuielile la romani ”
de Marin Sorescu :

Tu, ce ne poti spune despre Marin Sorescu ?
Aliosa.

16 comentarii »

 1. Da , e real ce a spus Sorescu,
  dar cred ca ar trebui sa ne vaietam mai putin
  si sa luam atitudine mai mult.
  Timpul nu se va intoarce,
  iar noi trebuie sa ne gandim ce ar trebui facut
  sa mai indreptam ceva, desi va fi foarte greu.
  O zi buna sa aveti!

  Comentariu de natycalinescu — 27/03/2013 @ 8:18 am | Răspunde

  • @ Buna dimineata NatyCalinescu !
   Corect spus : ” Timpul nu se va intoarce ………………..”
   Sunt destui oameni care se gandesc ce ar trebui facut ca lucrurile sa mearga mai bine in ROMANIA dar,
   din pacate sunt destui oameni care pun ” bete-n roate ” primilor !!!
   Pe cei din urma eu ii numesc TRADATORI de NEAM si TARA , slugi jalnice unor idei impuse din afara si pe care PRIMII nu vor sa le implementeze si la noi !
   In toate articolele postate pe modestul meu blog INDEMN OAMENII sa faca ce ar trebui de facut ca lucrurile sa mearga mai bine la noi dar, din pacate, se gaseste imediat o SLUGA MICA de-a SLUGILOR MARI care
   sa ma jigneasca sau acuze de tot felul de treburi murdare !!!
   Daca vrei, poti spune-o vorba din batrani !
   Din pacate la NOI unii vor da faca ceva numai pentru BINELE familiilor, rudelor, prietenilor , clientelei de partid si mafiei personale in detrimentul celor care vor ca treburile sa mearga bine !
   Cum POLITICA este o sabie cu doua taisuri iar POLITICIENII niste ipocriti,
   ” INTERESUL POARTA FESUL ” iar interesul unora este
   SA STEA PERMANENT LA MASA CU BUCATE BUNE
   ( adica la GUVERNARE , la sacul cu BANI PUBLICI )
   si de aceea, in oportunismul, lacomia, nesimtirea, smecheria dar si nevoii de a beneficia de protectia politica vitala hotilor, evazionistilor si baietilor destepti ,
   TREC de la UN PARTID la ALTUL cum fac acum SUTE de PDL-sti
   ( adica cei care au FURAT ROMANIA 4 ani ) care trec ca disperatii si frica de justitie,la partidele din ARCUL GUVERNAMENTAL ( USL ) !!!
   Pentru asta si multe altele,
   II DETEST la maximum pe TRASEISTII de PARTID
   pe LINGUSITORII politici,
   ( https://aliosapopovici.wordpress.com/2009/06/28/ )
   pe OPORTUNISTI ,
   ( https://aliosapopovici.wordpress.com/2011/02/27/ ) si
   pe PARVENITI
   ( https://aliosapopovici.wordpress.com/2010/11/26/ )
   si le doresc sa traiasca macar un an cu SALARIUL MINIM pe economie !!!
   Ar fi multe de spus dar ma opresc aici .
   Multumesc pentru vizita, like si mai ales pentru COMENTARIU
   caci mi-ai oferit posibilitatea sa-mi descarc sufletul
   vis-a-vis de ce ar trebui facut ca sa mai indreptam ceva !!!
   O zi buna !
   Cu respect,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 27/03/2013 @ 8:52 am | Răspunde

   • Ma bucur ca am fost de folos.
    Important este sa nu ne pierdem speranta,
    dar cred ca oricum va dura destul timp
    pana vor merge lucrurile mai bine si la noi.
    O zi buna, de asemenea!

    Comentariu de natycalinescu — 27/03/2013 @ 8:59 am | Răspunde

   • Sincer, mi-ai fost de un real folos !
    Iar vizita domniei tale imi face mare placere de fiecare data !
    Raposatul SILVIU BRUCAN spunea pri anii 90′ ca DEMOCRATIA se va instala in ROMANIA in 20 de ani !!!
    Iata ca au trecut deja cei DOUAZECI de ani si tot la DICTATURA securisto-basista ne gasim !
    ” Pana vor merge lucrurile mai bine si la noi „,
    VA MAI CURGE MULTA APA PE DUNAREA BATRANA dinspre mine spre tine !!!
    O zi buna, de asemenea !

    Aliosa.

    Comentariu de Aliosa — 27/03/2013 @ 9:05 am | Răspunde

 2. @ ALL !!!
  Era o vreme cand PRUTUL nu constituia granita dintre ROMANI

  Era o vreme cand BASARABIA PAMANT ROMANESC era parte componenta a ROMANIEI MARI:

  Astazi 27 MARTIE 2013 cand se implinesc 95 de ani de la UNIREA ( 27 martie 1918 )
  BASARABIEI cu ROMANIA,
  PRUTUL altadata loc de scaldat, pescuit si chefuit pentru
  ROMANII de pe ambele maluri,
  este GRANITA dintre FRATII de acelasi sange pentru ca asa
  a vrut STALIN in vara fatidica a anului 1940 cand a ordonat INVADAREA BASARABIEI
  iar dictatorul CAROL neputincios si fricos, ordona :
  Evacuarea Basarabiei


  Si totusi eu inca mai sper la REVENIREA BASARABIEI la PATRIA MAMA,
  ROMANIA !!!
  Asa sa ne ajute DUMNEZEU !!!

  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 27/03/2013 @ 9:19 am | Răspunde

 3. @ Buna seara
  – NatyCalinescu,
  – Eda,
  – Camelia Nicorina Edu,
  – Amalia74,
  -Adeena,
  -Roryta,
  -AlinFazakas,
  -Ratzone
  si multumesc pentru like !
  In speranta ca va place,
  Va invit sa ascultati :

  Cu stima,
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 27/03/2013 @ 6:46 pm | Răspunde

 4. @ ALL !!!
  Era o vreme cand in toate orasele cu garnizoane militare
  SE AUZEAU SOLDATII cantand cantece patriotice si ostasesti dimineata
  in drumul spre POLIGOANELE de ISTRUCTIE
  iar locuitorii urbei respective ce se intersectau cu-acele voci tinere,
  se opreau din mers uitandu-se cu drag si comentand cu patos .
  Era o vreme cand la RADIO auzeai vocea inconfundabila a maestrului
  JEAN MOSCOPOL

  Astazi cand politicienii ca sa-si protejeze progeniturile au desfiintat SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU
  si zeci de unitati militare au fost dezafectate c-asa vru unchiul SAM,
  pe strazile oraselor auzi doar MANELELE prietenilor si sustinatorilor lui Basescu …….
  Era o vreme cand ELEVII respectau PROFESORII la ore si-i salutau politicos pe strada . Astazi ” beizadelele ” politicienilor corupti agreseaza verbal si uneori si fizic pe PROFESORII exigenti iar pe strada le fac gesturi obscene .
  Era o vreme cand COPIII isi iubeau PARINTII si BUNICII ajutandu-i permanent si mai ales la nevoie .
  Astazi COPIII ce pot tine in mana un obiect contondent, isi maltrateaza, schingiuesc si chiar le dau cu toporul in cap PARINTILOR si BUNICILOR care refuza sa le dea amarata lor de PENSIE sau amaratul de SALARIU pentru bautura , droguri sau pariuri de toate felurile .
  Era o vreme cand in mijloacele de transport in comun TINERII cedau locurile DOAMNELOR sau BATRANILOR .
  Astazi TINERII isi pun castile la urechi si nu se RIDICA nici de pe scaunul REZERVAT MAMEI cu COPILUL in brate chiar daca MAMA si COPILUL de langa ei se sufoca de inghesuiala din tramvai iar care n-au casti au ochi doar dupa PORTOFELUL batranilor cu 10 lei pentru o paine, un kil de cartofi, o legatura de ceapa verde si doua oua !!!
  DOAMNE, ce am fost si ce-am ajuns !!!
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 28/03/2013 @ 6:26 pm | Răspunde


 5. O dumininca cu pace si bucurii

  Comentariu de cammely — 30/03/2013 @ 12:04 pm | Răspunde

  • @ Buna ziua Cammely,
   Multumesc pentru vizita, comentariu, videoclip si like !
   O sambata seara linistita si-o DUMINICA inflorita !
   Cu stima,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 30/03/2013 @ 5:54 pm | Răspunde

 6. @ ALL !!!
  Era o vreme cand ascultam CANTECE deosebit de frumoase precum
  MELANCONIE

  Cum mie nu imi plac manelele interpretate de evazionistii fiscali, prietenii si votantii lui Traian Basescu,
  ascult tot cantecele de altadata :
  ” MELANCOLIE, DULCE MELODIE ….”:


  care ma linistesc si ma determina sa uit de ignoranta multora, inclusiv a unor politicieni ce cocheteaza cu manelele si interpretii lor :

  Auditie placuta doamnelor, domnisoarelor si domnilor care
  ati vizitat acest POST si-ati dat un LIKE !!!
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 30/03/2013 @ 5:09 pm | Răspunde

 7. Istoria nu face pasi inapoi…
  Chiar daca se trece in spirala timpului, anumite momente revin.
  Insa pe alt plan …
  Lucruri interesante pe acest blog…
  De-ar fi mai multi din promotia noastra ca tine….
  Sincere felicitari !
  Adi Ronai .

  Comentariu de Adrian Ronai — 29/07/2013 @ 12:24 am | Răspunde

 8. @ Buna dimineata Adrian !
  ” Cine uita, nu merita ” a spus marele IORGA !
  Iar ca sa nu se uite, eu mai readuc in discutie anumite aspecte
  si fapte demult intamplate si-n pericol de a fi uitate !
  Ma bucur ca ai ajuns si pe aici !
  …………………………………………..
  Era o vreme cand, pe ger sau ploaie
  Marsaluiam impreuna pe Dealul Poplacii
  Si n-o faceam niciodata de oaie
  Caci ne instruiam in slujba PACII !
  Acum la ceas de batranete
  Cand soarta ne-a-mpanzit prin lume
  Suntem plini de-o mare tristete
  Din cauza unor timpuri nebune .
  S-a dus elanul si euforia
  Anilor cand ne instruiam
  S-a dus si bucuria
  Zilelor cand ne harjoneam .
  Politicieni agramati si ipocriti
  Ne-au dezbinat si asmutit
  Si-acuma suntem incoltiti
  De dimineata-n asfintit .
  Dar , vai Doamne, ” QUI PRODEST ”
  Aceste nevinovate destainuiri
  S-acest simbolic manifest
  Plin de injective si invinuiri ?
  ………………………………………….
  Imi poti spune tu prietene ?
  ………………………….
  Multumesc pentru vizita si aprecieri !
  Acelasi Aliosa ( Sandu ) te saluta cu respect .

  Comentariu de Aliosa — 29/07/2013 @ 6:29 am | Răspunde

 9. Buna dimineata!
  …Era o vreme, nu poate sa mai fie?…
  Doar de noi depinde.
  Am foarte multe de invatat de aici,
  ma bucur ca am descoperit acest blog,
  voi intra si voi citi cu mare drag, ori de cate ori pot….
  Duminica frumoasa alaturi de cei dragi!…
  Ileana

  Comentariu de Ileana — 20/10/2013 @ 10:17 am | Răspunde

  • Bine ai ajuns si pe aici Ileana !
   Asa este, multe depind doar de noi dar din pacate,
   in ziua de astazi,
   in actuala VRAJBA NATIONALA introdusa-n spatiul mioritic dambovitean
   incepand cu fatidicul an 2004,
   SLABE SPERANTE
   sa mai FIM cine AM FOST !!!
   Daca ne referim numai la tema
   GAZELOR de SIST si la ROSIA MONTANA
   si am aratat aproape ………TOTUL !!!
   Nu mai dezvolt subiectul ca am obosit………………

   Ma bucur ca ai ” foarte multe de invatat de aici „,
   ca te bucuri ca ai ” descoperit acest blog „,
   ca vei mai intra cand timpul iti va permite pe modestul meu blog
   care de fapt este LUPTA mea cu ” MORILE de VANT ”
   caci, ca si la FOTBAL,
   ” eu centrez, eu dau golul ”
   ca sa nu spun mai raspicat :
   – Vorbesc de unul singur caci nimeni nu ma baga in seama
   ( ma refer la POLITICIENI nu la BLOGGERI ) !!!

   Multumesc frumos pentru vizita, comentariu si urari !
   Cat despre ” cei dragi „, din pacate,sunt departe de mine !
   Cu stima,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 20/10/2013 @ 1:52 pm | Răspunde

   • Ai dreptate Aliosa!…
    nu stiu cand ne v-om trezi…
    toti dormim un somn negativ ce aduce doar rau.
    O seara frumoasa!

    Comentariu de Ileana — 20/10/2013 @ 5:19 pm | Răspunde

   • Buna dimineata !
    Nu degeaba IMNUL NATIONAL are si versul :
    ” DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE ….”
    Ma ingrozeste VIITORUL copiilor si nepotilor !
    La mine nu ma mai gandesc , ma gandesc doar la ei !
    Starea de” somnolenta ” ca sa nu spun NEPASARE si INDIFERENTA
    in care se gasesc foarte multi romani,
    NU este de bun augur !!!
    O saptamana cat mai frumoasa !
    Aliosa.

    Comentariu de Aliosa — 21/10/2013 @ 6:22 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: