Alioşa ” File de Jurnal ”

24/03/2016

ISTORIA TEZAURULUI ROMANIEI !!!

Filed under: amintiri — Aliosa @ 11:29 am

Motto:

” ISTORIA este versiunea evenimentelor trecute asupra carora oamenii s-au pus de acord ” ( Napoleon) .

” Cine uita, nu merita ” ( Nicolae Iorga). Din pacate,ROMANII uita prea repede icon_cry

Omul  cat traieste, invata, eu traind, invat mereu clappinghatPe vremea cand eram elev al Liceului Militar ” Stefan cel Mare ” Clasa a XII-a D !din Campulung Moldovenesc (  R1 al 3-lea,stanga, jos,semn bleu deasupra centurii )

https://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23/

ISTORIA era una din materiile mele preferate  dar din pacate , citeam si invatam ISTORIA scrisa  de cei atent numiti si supravegheati de Cabinetul 2 care era interesat ca noi, elevii, sa stim doar ce voiau ei sa stim icon_cry

Despre  TEZAURUL  de la PIETROASELE 230px-Tesaurul_de_la_PetrosaBatrana closcaClosca cu PUII de AURCPAur aici,doar cateva imagini ,restul, la sursa.   Despre TEZAURULROMANIEI stiam ca este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatelePuterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.Mai multe pe: Wikipedia, Enciclopedia Libera ;

dar ce-am aflat recent de pe INTERNET,m-a pus pur si simplu pe ganduri.Apropo de internet :

 • Stiti cand a fost infiintat INTERNETUL ? razand-cu-gura-panla-urechi Va spun tot EU : in anul cand am absolvit cu diploma de BAC, liceul militar ! Cine va raspunde primul dar si corect,va fi premiat  icon_exclaim0006-tabloul promoției LM 1969.cu o frumoasa melodie !
 

Prin anii ’60-70, cand Ceausescu il intreba pe Brejnev (prin Al. Barladeanu) despre Tezaur, rusul raspundea ca nu stie !  😦

– In anii ’90, o carte a lui Grigore Mihail Romascanu („Tezaurul de la Moscova”) aduce prima lumina, prin prezentarea de documente franceze, care dovedeau ca Tezaurul Romaniei era o garantie pentru  Romania Mare.ROMANIA la 1919 Drapelul TARII mele, ROMANIA !Deci asta era pretul………………….

”  Tezaurul Romaniei: lucruri pe care Bruxelles-ul nu ar vrea sa le aflati 

 19 februarie 2014

Un secol de zvonuri peste o tacere de aur: soarta Tezaurului Romaniei este, probabil, unul dintre cel mai bine pastrate secrete ale istoriei secolului trecut. Acel gen de secret al unei istorii in care curge mult sange decat cerneala. Insa, atat cat a spus cerneala in tratatele de pace din ragazul dintre razboaie, ar fi suficient pentru un cercetator atent ca sa reconstituie traseul aurului, cu totul neasteptat, pe care il veti regasi in cronologia din ancheta pe care am initiat-o.

 Studiind problema datoriei istorice a Germaniei fata de Romania de 18 miliarde de euro, am gasit in arhive o conexiune cu totul neasteptata in alt dosar nerezolvat al istoriei: profesorul universitar si diplomatul german Ernst Jäckh(1875-1959) scrie in Memoriile sale „DergoldenePflug Lebensernteeines Weltbürgers” (Stuttgart 1954, p. 382) ca Romania a cedat aurul sau Germaniei prin Tratatul de Pace de la Bucuresti din 7 mai 1918. 

Iata, raspunsul poate fi gasit, nu exclusiv la Moscova, ci chiar in inima Europei, la Bruxelles. 
Daca ne-am afla intr-un roman de Agatha Christie, poate chiar in „Orient Express”,am exclude din start ipoteza ca cele 93.400 kg aur incarcate in vagoane intr-un decor de iarna, ar putea fi, in continuare, la Moscova. Voi demonstra, intr-o serie de articole, care completeaza si duc mai departe datele prezentate aici, povestea reala a traseului Tezaurului: Rusia – Germania –Franta. 

O istorie pe care Bruxelles-ul nu ar dori ca romanii sa o cunoasca.

Problema tezaurului a fost resapata periodic, asemeni unei povesti cu zane, adica fara vreo finalitate concreta, de politicienii Romaniei. Pentru ca suna bine. Pentru ca 90% dintre romani cred ca problema tezaurului este importanta. Pentru ca un secret nu este niciodata suficient de bine ascuns daca asupra subiectului se asterne o tacere absoluta.  Pentru inceput, iata traseul cronologic al istoriei Tezaurului.

 23 noiembrie 1916: Capitularea Bucurestilor, Capitala Romaniei, in fata trupelor de ocupatie germana. In zilele urmatoare, Statul Major si Comandatura germana au ocupat Hotel Bulevard, Capsa si Athéné Palace.

12-14 decembrie 1916: Tezaurul este incarcat, la Iasi , in vagoane, cu directia Moscova. Transportul viza exclusiv aurul Romaniei (o cantitate de 93.400kg aur) detinut sub forma de lingouri, monede diverse si  bijuterii. Porneste catre Moscova al doilea transport cu valorile Bancii Nationale a Romaniei din care, aur efectiv in valoare de doar 574.000 lei aur (echivalentul a circa 170 de kg aur). In total: 93.570 kg aur au luat drumul Moscovei, in cele doua transporturi. Au disparut exact 93.540 kg de aur.

Retineti cifra: este cantitatea de aur pe care o vom regasi, cu o precizie uluitoare, in paienjenisul armistitiilor si tratatelor de pace de dupa Primul Razboi Mondial: transportata de la Moscova la Berlin si apoi in somatia Antantei catre Germania de a restitui „aurul Romaniei sau al Rusiei”.

18 decembrie  1916 (1 ianuarie dupa calendarul Gregorian): Alexandru Marghiloman scrie, in Notele sale politice:„Mecanismul emisiunii lor (n.r. al trupelor germane de ocupatie) este urmatorul: ei emit indefinit, pentru a plati soldele si tot restul. Pe masura ce se emite, tezaurul acopera la Berlin in marci

— Eu: „Dar reglementarea cu Romania ?”. El (n.r. generalul Petersen, seful delegatiei germane la Bucuresti): „Vom vedea la pace”. Cu alte cuvinte, administratia germana tiparea moneda in Romania pentru cheltuielile curente, pe care o garanta cu aurul Romaniei, pe care Guvernul roman refugiat la Iasi il evacuase din tara .

5 ianuarie 1917: Banca Nationala e pusa sub sigiliu de germani – „s-au dat 10 minute personalului pentru a se retrage”, noteaza politicianul roman. Dupa care adauga ca, Banca Nationala a fost redeschisa a doua zi, dar sub supravegherea unui delegat german.

5 martie 1917: O alta ordonanta a administratiei de ocupatie anunta ca Banca Nationala a fost pusa sub sechestru si inchisa pana la noi ordine. „Ordonanta vizeaza faptul ca Tezaurul si majoritatea Consiliului nu sunt la sediu”, scrie Marghiloman.

6 martie 1917: Liderul conservator afla continutul imputernicirilor semnate de Col. Hentsch, noul sef de Stat-Major de la „Militarverwaltung”: „Administratorii-sechestrii trebuie sa se puna  in posesia Bancii Nationale; sunt autorizati sa exercite toate actiunile pe care Banca le poate exercita si sa dispuie de tot avutul Bancii”(…) Spiess crede ca germanii vor sa se puna la adapostul emisiunilor abuzive care s-ar face la Iasi” http://de.scribd.com/doc/207736456/Document-e-1

Octombrie 1917: Marea Revolutie in Rusia. Comunistii, sub conducerea lui Lenin, preiau puterea cu sprijinul financiar, ajutorul si angajamentul Germaniei cu intentia sa incheie Frontul din Est.

13 ianuarie 1918: Sovietul Comisarilor Poporului de la Moscova ia hotararea de a rupe relatiile diplomatice cu Romania , articolul 3 al acestei hotarari stipuland ca: „Tezaurul Romaniei, aflat in pastrare la Moscova, se declara intangibil pentru oligarhia romana”.

3 martie 1918:  Rusia si Germania semneaza Tratatul de la Brest-Litovsk, marcand astfel iesirea Rusiei din primul razboi mondial, ca sa inlature astfel Frontul de Est.

7 mai 1918: Romania semneaza un document umilitor, Tratatul de Pace de la Bucuresti  dintre Romania pe de o parte si Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia pe de alta parte. Dincolo de cedarile teritoriale impuse, Romania a cedat controlul activelor Bancii Nationale catre trupele de ocupatie germane. Din interpretarile asupra acestui tratat rezulta ca Romania ar fi renuntat la Tezaur, o data cu documentele referitoare la acesta aflate in custodia BNR. Profesorul universitar si diplomatul german Ernst Jäckh (1875-1959) scrie in Memoriile sale (Stuttgart, 1954, p. 382) ca Romania a cedat aurul sau Germaniei prin Tratatul de Pace de la Bucuresti. Se pare ca Romania ar fi renuntat atunci la dreptul de proprietar al tezaurului. http://de.scribd.com/doc/207736450/Document-e-2
27 august 1918: Acordul financiar germano-rus, semnat in continuarea Tratatului de la Brest-Litovsk,  prevede daune de razboi si compensari pentru prejudiciile aduse Germaniei prin confiscarea si sechestrarea averii germane in Rusia. Compensarile in aur facute de Rusia in contul Germaniei se efectueaza, conform tratatului, in doua transe: prima de 42.860 kg aur si a doua de 50.676 kg aur. In total: 93.540 kg aur. Sunt singurele transe prevazute concret in tratat din cantitatea de aur pe care Moscova ar fi urmat sa o trimita catre Berlin (circa 245.500 kg aur) si, totodata cantitatile de aur care au ajuns ulterior la Berlin.

10 septembrie 1918: se efectueaza primul transport de 42.860 kg aur de la Moscova la Berlin

30 septembrie 1918: al doilea transport de 50.676 kg aur ajunge la Berlin

 http://de.scribd.com/doc/207736448/Document-e-3

11 noiembrie 1918: Armistitiul de la Compiegne marcheaza infrangerea Germaniei si anuleaza Tratatul de la Brest-Litovsk, Acordul Financiar ruso-german si Tratatul de Pace de la Bucuresti. Conform armistitiului semnat intre Germania , Franta si Regatul Unit (art. XIX – Clauze financiare), aurul ar fi trebuit sa fie predat puterilor Antantei care au declarat ca-l vor tine in custodie pana la semnarea unui acord de pace. Formularea exacta din armistitiu este: „Restituirea aurului rusesc sau romanesc capturat sau in aflat custodia Germaniei”. Este clar ca textul din armistitiu se refera la cele  93.536kg aur transportate de la Moscova la Berlin in septembrie (cantitate echivalenta cu cea a Tezaurului Romaniei trimis, spre pastrare, la Moscova). http://de.scribd.com/doc/207736453/Document-e-4

 5 decembrie 1918: potrivit documentelor aferente armistitiului din 29 noiembrie, o cantitate formata din doua transe de 42.866 kg aur, respectiv 50.676 kg aur (un total de 93.536kg aur) pornesc, in doua vagoane,  pe linia ferata Mainz – Saarbrücken catre caile ferate controlate de Aliati, pe riscul Guvernului francez. http://de.scribd.com/doc/207736445/Document-e-5

 ianuarie 1919: In memoriul delegatiei romane de la Conferinta de Pace de la Paris , se arata ca, in ce priveste chestiunea Tezaurului, „Poate n-ar fi de dorit sa i se ceara Germaniei, ca o categorie de despagubiri, dar dl. Danielopol considera ca faptul de a face Germania garanta a acestei restituiri ar putea avea ca efect prezervarea acestor bunuri si asigurarea lor”.

23 iunie 1919: I.I.C.Bratianu se intereseaza intr-un memoriu trimis d-lor Clemenceau (prim ministru al Frantei), ministrului francez de Finante Klotz si maresalului Foch daca aliatii au primit de la germani vreo cantitate de aur in contul Romaniei. Raspunsul ministrului francez de finante este negativ. http://de.scribd.com/doc/128701886/48980343-Tezaurul-Romaniei-de-La-Moscova-de-Andreea-Tutunaru

28 iunie 1919: se semneaza Tratatul de la Versailles, iar Rusia, desi NU participa la semnare, are conform art. 116 a acestui tratat posibilitatea de a solicita direct pretentii de despagubire Germaniei. Cu toate acestea, Rusia nu a cerut niciodata inapoi cantitatea de 93.540 kg aur transportate de la Moscova la Berlin in septembrie,in baza tratatului financiar ruso-german, anulat prin armistitiul din noiembrie 1918.

http://de.scribd.com/doc/207736444/Document-e-6.

16 aprilie 1922: prin semnarea Tratatului de la Rapallo, Germania recunoaste Rusia sovietica. Totodata Germania renunta conform art. 2 al tratatului la orice pretentie de despagubire impotriva Rusiei (Atentie: pretentii admise la Brest-Litowsk si anulate ulterior de Aliati) cu conditia ca nici Rusia sa nu despagubeasca tari terte pentru confiscarile si nationalizarile pe urma revolutiei din Rusia. Reamintim ca, initial, Romania a pierdut controlul asupra Tezaurului aflat initial la Moscova in urma sechestrarii acestuia de catre regimul instaurat de Lenin. Dupa ce tot Germania ar fi trebuit conform tratatelor in vigoare (Tratatul de la Versailles) sa despagubeasca Rusia cu aurul 93.540 kg aur primit dupa Brest-Litowsk, tot Germania indirect renunta conditionat la pretentii de despagubire din partea Rusiei pentru averile confiscate de catre Rusia tarista si bolsevica. Deoarece cele mai mari plasamente de capital din Rusia erau germane, firesc ca Rusia nu ar fi intentionat sa ne restituie tezaurul si sa se oblige din nou la plata fata de Germania cu sumele fabuloase stabilite la Brest-Litowsk . Mai multi delegati ai statelor participante, printre care si Bratianu, condamna acest tratat pentru ca favorizeaza Rusia. A platit cumva Lenin pentru prietenia ruso-germana cu aurul romanesc?

 http://de.scribd.com/doc/207736443/Document-e-7

Toamna lui 1941: Armata a 4-a a Maresalului Ion Antonescu, unul dintre cei mai inversunati adversari ai Sovietelor, ajunge dincolo de Nistru, pana la Odessa , insa nu scoate nici un cuvant despre restituirea Tezaurului de catre Moscova.

1956: Rusia a trimis catre autoritatile comuniste din Romania, aproximativ 33 kg aur, singura cantitate de aur returnata vreodata din Tezaurul care a luat drumul Moscovei in decembrie 1916. Si, cel mai probabil, singura care mai era depozitata, la acea, data, la Moscova. Daca scadem aceste 33 kg aur din totalul celor 93.570 kg aur care au ajuns initial la Moscova, in cele doua transporturi, obtinem exact cele 93.540 kg aur care au fost trimise de la Moscova la Berlin, conform cantitatii stipulate in Acordul financiar germano-rus si cele 93.540 kg aur care au plecat din Germania catre Franta, conform documentelor aferente armistitiului de la Compiegne ” .  Sursa: internetul. Daca aveti dubii in legatura cu cele sus postate, dati CLICK  pe LINK-urile sus mentionate, intrati va rog frumos acolo si-o sa va  documentati .In concluzie, AURUL ROMANIEI nu-i in RUSIA  !!!  Nu intamplator la data de 02 octombrie 2012 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a  hotarat spunand raspicat:-„Romania NU va primi Tezaurul inapoi de la Rusia!”STIAU ei occidentalii DE CE ! 

In speranta ca nu voi fi acuzat ca PRORUS  sau ANTIOCCIDENTAL va doresc o ZI buna si COMENTARII la aprecierea domniilor voastre !

Aliosa.

 

 

 

 

21 comentarii »


 1. Wünsche dir schöne sonnige Ostertage lieber Gruß und Umarmung Gislinde

  Comentariu de giselzitrone — 24/03/2016 @ 1:50 pm | Răspunde

  • Buna seara Gislinde !
   Ca o buna gospodina catolica ce esti, la fel ca si buna gospodina ortodoxa,
   ai VOPSIT OUA in chia ziua de JOI , asa cum e si pe la noi ! 🙂
   Sunt foarte frumoase de parca ar fi vopsite manual in BUCOVINA noastra seculara !! 🙂 🙂
   Spre deosebire de anul trecut, cand catolicii si ortodocsii au serbat PASTELE in acelasi timp 🙂
   anul acesta, TU serbezi PASTELE pe 27-29 martie 🙂 iar EU, pe 1 – 3 mai 🙂 🙂
   Inca de pe acum iti urez ca Sarbatorile Pascale sa-ti aduca doar bucurii iar lumina Invierii Domnului IISUS HRISTOS ,
   sa-ti umple inima si sufletul de sentimente binecuvantate ! 🙂
   Cu stima si respect,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 6:34 pm | Răspunde

 2. Bună ziua, Alioșa !
  Aproape că nu mai știi ce să crezi, în cine să mai ai încredere?!
  Oricare ar fi adevărul, un lucru e cert: tezaurul n-o să-l mai primim niciodată.
  Dar e de apreciat rabdarea ta de-a ne explica lucruri pe care recunosc, nu le știam.
  Mulțumesc pentru o lecție specială de istorie.
  Cu stimă, Mariana.

  Comentariu de zapadalbastra — 24/03/2016 @ 2:10 pm | Răspunde

  • Asa este Mariana, ai pus punctul pe „I” ! 🙂
   Din pacate,TEZAURUL ROMANIEI, nu o sa mai RECUPERAT NICIODATA !!! 😦 😦 😦

   STATUL roman prin ANAF-ul condus de mafia pedelisto-basista din 2004 incoace,
   NU este in stare sa RECUPEREZE banii FURATI 😦
   de smecherii postdecembristi prin tot felul de inginerii financiare si operatiuni ilegale,
   BANI stabiliti a fi RECUPERATI de JUSTITIE de la mafiotii CONDAMNATI deja , toti apropiati de-ai lui Traian Basescu,

   ( recent Gheorghe Stefan , 3 ani de inchisoare cu executare + 4 MILIOANE euro CONFISCATI,
   Dorin Cocos , 3 ani de inchisoare cu executare + 4 MILIOANE euro CONFISCATI,
   Gabriel Sandu, 2 ani de inchisoare cu executare+ 2,2 MILIOANE de euro CONFISCATI ) 🙂 🙂 🙂
   DARAMITE sa recupereze TEZAURUL ROMANIEI ………………………
   Din pacate, toata VINA in NERECUPERAREA TEZAURULUI ROMANIEI o au politicienii
   care s-au perindat la CONDUCEREA ROMANIEI dupa inlaturarea lui NICOLAE CEAUSESCU in 25 decembrie 1989 ,TRADATORI de NEAM si TARA , dintre acestia, cel mai vinovat fiind fostul ministru de externe in guvernarea basisto-boccista,actualul sef al Serviciului de Informatii Externe ,
   omul lui T.Basescu si Klaus Werner Iohannis,
   nimeni altul decat cel poreclit ” UNGUENT” 🙂
   ( dupa cheltuirea UNUI MILION de lei ca premier al Romaniei pentru igiena personala , bauturi alcoolice sa),
   care, din motive NEELUCIDATE pana acum,a RENUNTAT cand era seful delegatiei Romaniei sa continue tratativele cu omologul sau rus pe tema TEZAURULUI ROMANIEI !!! 😦 😦 😦

   Daca coroboram cele hotarate de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in 2 oct.2012( vezi ultimele fraze din postarea de baza) 🙂
   cu RENUNTAREA lui MRU vs.continuarea TRATATIVELOR subit incheiate, LUCRURILE incep sa se desluseasca .Multumesc pentru vizita si comentariu ! 🙂
   O seara cat mai frumoasa chiar daca la tine este mai frig ca la mine ! 🙂
   Aliosa.
   PS ! 🙂
   Daca vrei mai multe INFORMATII despre ISTORIA recuperarii TEZAURULUI ROMANIEI , intra pe :
   http://www.certitudinea.ro/articole/tema-de-gandire/view/afacerea-tezaurul-rusii-vor-sa-ni-l-dea-iar-noi-il-refuzam-de-ce

   Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 5:42 pm | Răspunde

 3. Precum bine zici, subiectul despre tezaurul României e foarte delicat și nici măcar istoricii nu sunt cu toții de acord întru totul.
  Cert este că noi am făcut o mare greșeală atunci când l-am dat în păstrare Rusiei,
  altfel îl recuperam mai ușor.
  Așadar, să nu ne plăngem de milă, ci să fim mai deștepți de acum înainte!
  Ceea ce nu se prea vede.
  Te salut și îți doresc o seară divină, Sandule! 🙂

  Comentariu de racoltapetru6 — 24/03/2016 @ 4:22 pm | Răspunde

  • Dupa cum a spus si Stalin, ISTORICII scriu ISTORIA cum le dicteaza PUTEREA la vremea scrierii ! 😦
   Cei care conduceau ROMANIA in perioada 1916-1917 cand TEZAURUL ROMANIEI a fost TRIMIS in RUSIA spre PASTRARE,
   ” nu au facut o mare greseala ” 🙂 ci au ales SINGURA varianta posibila,
   LOGICA si RAPIDA 🙂 🙂 🙂
   daca avem in vedere situatia geostrategica , linia FRONTULUI dintre partile beligerante ( Marasesti, Marasti, Oituz, Siret) 😦
   pericolul de a cadea in mainile nemtilor&co. si NU in ultimul rand ca eram ALIATII rusilor impotriva nemtilor ………..
   Cui ar fi trebuit TRIMIS spre PASTRARE TEZAURUL dupa tine ,
   daca nu ALIATULUI cu care luptau romanii impotriva celui care era sa-l CAPTUREZE si-atunci,
   era un simplu TROFEU de razboi ? 😦
   In concluzie Petru , cei care au TRIMIS in 1917 TEZAURUL ROMANIEI la rusi,
   au actionat corect, logic si in virtutea SITUATIEI politico-militare de la acea vreme ! 🙂
   O mare greseala a facut fostul ministru de externe al Romaniei in guvernarea base&boc care, din motive doar de el si cei care l-au numit seful delegatiei romane pentru tratativele cu rusii ,a INTRERUPT discutiile vs.recuperarea tezaurului romanesc ! 😦
   Cat priveste indemnul ” sa fim mai destepti de acum inainte ” 😦 , cu conducatori de teapa AGRAMATILOR si TRADATORILOR de NEAM si TARA pe care trebui sa-i suportam ca altfel, tante ANGELA lu’nea Traian , il urecheste pe cel adus la putere de ONG-urile SOROSISTE si mafia pedelisto-penelista , mi-e tare TEAMA ca indemnul tau a venit prea TARZIU ca tot ce era VALOROS in ROMANIA, a fost VANDUT pe nimic, FURAT ca fier vechi, RETROCEDAT mafiotilor di falsilor propietari ( printi) 😦
   Multumesc pentru comentariu iar cele scrise de mine mai sus,
   sper sa nu fie rastalmacite……………
   Seara frumoasa si tie ,Petru ! 🙂
   Sandu.

   Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 6:22 pm | Răspunde

   • Totuși, eu cred că existau și alte variante de a încerca să salvăm tezaurul național. Una ar fi fost să se ascundă în munți, unde chiar se zvonește că ar mai exista comoara lui Decebal. La urma urmei, chiar dacă era găsit și luat de nemți, mai repede l-am fi primit acum de la Germania, decât de la ruși. Așa cum au fost despăgubite și alte țări. E drept că după război, mulți viteji se arată, iar pe atunci nu puteam știi care va fi cursul istoriei.
    O zi cu multe bucurii, Sandule! 🙂

    Comentariu de racoltapetru6 — 25/03/2016 @ 7:52 am | Răspunde

   • Buna dimineata prietene PETRU !
    Inainte de-ati raspunde pertinentului tau comentariu,
    da-mi voie din inima sa-ti multumesc cu toata sinceritatea,
    ca sunt bucuros ca ai trecut din nou pe aici si putem astfel continua dialogul,
    asupra unui subiect delicat si controversat ce NU va fi EPUIZAT niciodata !!! 🙂 😦 🙂
    Varianta cu ascunderea TEZAURULUI NATIONAL in MUNTI,
    NU numai car ar fi fost IMPOSIBILA dar si neproductiva ca sa nu spun ” moarte sigura” ! 😦
    Sa ma explic :
    – era IMPOSIBILA din cauza faptului ca MUNTII nostri la acea vreme (1917 ) erau sub stapanirea militara DUSMANULUI care se rostogolea dinspre NORD-VEST,SUD- VEST si SUD spre capitala MOLDOVEI bantuita de fortele rusesti TARISTE in retragere NECONTROLATA spre EST
    chemate de spinonii lui LENIN care planuise deja RASTURNAREA TARULUI de la putere ;
    – era NEPRODUCTIVA si pentru faptul ca, MIILE de documente oficiale, inclusiv CERTIFICATELE de TREZORERIE ale TARII,
    SUTELE de TABLOURI si INSCRISURI cu mare valoare patrimoniala si istorica samd erau expuse DISTRUGERII ,INCENDIERII, CAPTURARII sau ABANDONARII pe timpul TRANSPORTULUI din BUCURESTI spre locul de DEPOZITARE apropiat LINIEI FRONTULUI,
    adica, MUNTII ! 😦
    DA, daca ne luam dupa marele POET :
    „…….Muntii nostri AUR poarta,…”
    metaforic se putea dar, tot POETUL a continuat :
    NOI, cersim din poarta-n poarta”
    Cat priveste ipoteza GASIRII de catre nemti si RETURNAREA lui dupa RAZBOI,
    avand in vedere ADEVARUL istoric ( infrangerea GERMANIEI si PLATA unor uriase DESPAGUBIRI invingatorilor) ,
    TEZAURUL ROMANIEI, tot la RUSI ar fi AJUNS !!! 🙂 😦 🙂
    Cu toata dragostea, NEMTII nici ACUM NU ne-au ACHITAT DATORIA ENORMA acumulata in al Doilea Razboi Mondial in urma schimburilor comerciale LEGALE , pentru sustinerea eforturilor de razboi ale armatelor nemtesti ( fascisto-hitleriste) ce se intretineau SI cu produse alimentare si petroliere din ROMANIA maresalului ION ANTONESCU, daramite sa ne fi RETURNAT tezaurul supus PRIBEGIEI in 1917…….
    DA, Germania a DESPAGUBIT multe tari dar printre acele tari,
    ROMANIA nu s-a regasit 😦 😦 😦
    din mai multe considerente dar cel mai puternic a fost SPRIJINUL pe care cancelarul Angela Merkel
    i l-a dat SUSPENDATULUI Basescu Traian din functia de presedinte de DOUA ori ( 2007 si 2012) 😦 ca sa RAMANA la Cotroceni pana la finele legale ale mandatului sau NENOROCIT NEAM si TARA !!! 😦 😦 😦
    Culmea IRONIEI, SPRIJINUL cancelarului Angela Merkel continua si pentru urmasul basistului la Cotroceni,
    Klaus Werner Iohannis, care, a bagat in PPE, cel mai vechi partid istoric din Romania, PNL, care avea o DOCTRINA diametral OPUSA popularilor europeni si ai nemtoaicei……………………….
    Dar asa dupa cum bine ai afirmat mai sus :
    ” …………pe atunci , NU puteam sti care va fi cursul ISTORIEI” 😦 asa ca,
    SANATATE sa avem ca ea e mai buna decat toate 🙂 🙂 🙂
    chiar si fata de TEZAURUL ROMANIEI care, de-ar fi fost RETURNAT in totalitate de la rusi sau de pe unde a ajus dupa IMPARTEALA,
    tot NU ne folosea noua la nimic ca ar fi fost FURAT tot in totalitate 😦 😦 😦
    de MAFIA politico-securista 😦
    aflata la carma ROMANIEI din seara zilei de 25 decembrie 1989 cand,
    cel care SCAPASE TARA de datoriile fata de FMI si BANCA MONDIALA,
    a fost ASASINAT ( impuscat) in Sfanta Zi de CRACIUN, ca o fiara !!! 😦 😦 😦
    Inca odata iti multumesc pentru ca ai revenit si ai facilitat continuarea dialogului virtual pe aceasta delicata si dureroasa tema 😦
    numita TEZAURUL ROMANIEI………….
    Si chiar daca la mine inca PLOUA,
    iar CEATA e rece si densa,
    mi-am fiert DOUA oua
    cu-o bucurie imensa ,
    sa le mananc la micul dejun
    cu-o felie de paine unsa cu magiun !!! 🙂 🙂 🙂
    Weekend placut Petru ! 🙂
    Sandu.

    Comentariu de Aliosa — 25/03/2016 @ 10:35 am | Răspunde

 4. Un subiect foarte delicat și încâlcit rău. Nu știam aceste amănunte, care ne fac să înțelegem de ce o chestiune simplă în esență, este atât de „imposibil” de rezolvat. Problema e că nici nu avem oameni care să lupte pentru vreo rezolvare. Dacă aurul nu-l mai vedem, ar trebui să fie alte compensații, ca să ne alegem cu ceva din atâta pagubă, dar se pare că nimeni nu-i interesat!
  Sănătate și numai bine! 🙂

  Comentariu de Alex — 24/03/2016 @ 5:20 pm | Răspunde

  • Buna seara Alex !
   Ma bucur ca ai trecut pe aici dar si pentru scurta dar corecta analiza a situatiei tezaurului nostru ! 🙂
   Asa este, ” NU AVEM OAMENI CARE SA LUPTE ” pentru NEAM si TARA 😦
   ci politicieni slugarnici ajunsi vremelnic la carma ROMANIEI si cu ajutorul celor de afara
   pe care, nu-i intreseaza soarta romanilor in general ci a lor si-a clanurilor mafioto-politico-securiste care i-au ajutat sa ajunga la PUTERE ! 😦
   Si cum in ROMANIA coruptia incepe de la cel mai inalt nivel, cei ajunsi la carma TARII,
   pentru o DIPLOMA, MEDALIE, TITLU sau chiar ” un pumn nenorocit de ARGINTI ” 😦 ,
   sunt in stare de orice, inclusiv de TRADAREA INTERESELOR NATIONALE PATRIMONIALE 😦
   cum a facut Mihai Razvan Ungureanu vs. MOSTENIREA GOJDU oferita GRATUIT ungurilor desi
   TESTAMENTUL proprietarului Gojdu a fost clar si fara echivoc,in favoarea ROMANILOR ……………………………..
   Ai nostri politicieni si conducatori sunt INTERESATI doar de ei , progeniturile , rudele, prietenii si clanurile lor mafioto-interlope !!! 😦 😦 😦
   in sensul IMBOGATIRII rapide si cu orice pret si prin orice metode legale sau ilegale…………………
   Sanatate si numai bine si familiei domniei tale ! 🙂
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 7:28 pm | Răspunde

   • Of, of! Așa este, din păcate! Când văd în fiecare zi la știri numai politicieni acuzați/arestați/anchetați/suspectați de acte grave de corupție, mă întreb ce șanse mai are poporul ăsta să-i fie bine vreodată. Nu doar că este furată și jefuită la greu țara asta, dar am impresia că unii ar vrea să o vadă distrusă de tot! Nici să nu mai fie pe fața pământului!. Trebuie neapărat făcut ceva, iar poporul ăsta să se trezească, precum ne îndeamnă și imnul național! Cât se mai poate face ceva!
    Multă sănătate și numai gânduri bune! 🙂

    Comentariu de Alex — 26/03/2016 @ 2:11 pm | Răspunde

   • Buna seara Alex !
    Ce vedem acum la televizor este urmarea a ceea ce s-a FURAT in ROMANIA din 1989 si pana acum din cauza LEGILOR special facute de parlamentarii INTERESATI doar de BINELE lor si nu al ALEGATORILOR ! 🙂
    Au fost INITIATE , DEZBATUTE si VOTATE legi anume pentr ca EI, politicienii prin mafiotii lor, sa puna mana pe AVUTIA TARII adunata cu SANGE si SUDOARE de cei care acum , BATRANI pensionarii fiind , sunt UMILITI si BATJOCORITI de
    parlamentari agramati, profitori, oportunisti si MANJITI din CAPA pana-n PICIOARE de HOTII care au DEVALIZAT si DESFIINTAT economia TARII, avutia TARII, bogatiile TARII !!! 😦 😦 😦
    Daca nu se aproba LEGEA DESPAGUBIRILOR, smenarii ” cumparatori ai drepturilor litigioase ” NU PRIMEAU zeci si sute de MILIOANE de euro de la statul roman prin ANRP-ul condus de Crinuta Dumitrean pupila lui Ioan Oltean din MAFIA pedelisto-basista ,
    iar acum , NU ne mai vedeal la tv. PARLAMENTARI, PRIMARI, MINISTRI, presedinti de Consilii Judetene PLIMBATI cu CATUSE la maini pentru infractiuni ce tin de RETROCEDARI ilegale, DESPAGUBIRI supraevaluate de mafiotii basisti ca sa-si IMPARTA intre EI banii.
    Din pacate, foarte multi ROMANI ( peste 5 milioane ) 😦 au fost MANIPULATI si PROSTITI atat de tare in regimul basescu ( 2004-2014) de politrucii pedelisto-basisto-securisti incat, la ora actuala, NU mai stiu cu cine sa VOTEZE avand in vedere ca din vechiul PDL,
    unii au trecut cu tot cu Blaga in PNL iar altii l-au urmat pe Basescu in miscarea populara ……………..
    Familia romaneasca este atat de DEZBINATA si INRAITA de propaganda portocalie 😦 din cei zece ani de basism 😦
    incat,de cele mai multe ori, o familie formata din 4 persoane, iese odata din casa si-apoi,
    se imparte luand-o in directii diferite spre sectiile de votare:
    – SOTUL voteaza cu miscarea lui Basescu,
    – SOTIA cu PNL lui Iohannis,
    – FIUL cu cine da mai multa bautura ,
    – FIICA cu cine da parfumuri
    si-n final, cand ajung acasa, toti patru se iau la cearta si-apoi la bataie……………………….
    La cum se misca azi ” tinerii frumosi si liberi” ………………………………,slabe sperante sa se schimbe ceva in bine ! 😦
    Cand satana si-a trimis adeptii sa-i scoata in strada, ” tinerii frumosi si liberi ” au iesit imediat
    dar cand PARINTII si BUNICII lor sunt batjocoriti si umiliti cu SALARII si PENSII de mizerie,
    stau in baruri si discoteci consumand alcool pana-si pierd mintile 😦
    si se trezesc numai cand betia si viteza masinii ii opresc intr-un pom sau stalp de pe marginea drumului….
    Poate doar dupa ce-or disparea din viata politica cei care acum conduc TARA sa se schimbe ceva …….POATE…………………….,
    daca cei care vor veni nu vor fi PROGENITURILE lor agramate, arogante , ipocriite si invatate deja sa FURE , MINTA, MANIPULEZE……..
    Multumesc pentru noua vizita si mai ales pentru cele spuse ! 🙂
    O seara placuta intregii familii ! 🙂
    Aliosa.

    Comentariu de Aliosa — 26/03/2016 @ 10:12 pm | Răspunde

 5. Comentariu de malaklove — 24/03/2016 @ 6:02 pm | Răspunde

  • Bine ai revenit ” Malaklove” ! 🙂
   Minunata felicitare
   dar de nu-i cu suparare
   anul asta PASTELE la noi
   nu-i ca si la voi………………
   Noi serbam PASTELE in zilele de 1-2-3 MAI !!! 🙂 🙂 🙂
   Asta nu inseamna ca nu-ti multumesc frumos
   pentru sufletul tau generos
   care m-a felicitat anticipat
   de PASTELE ortodox la fel de BINECUVANTAT ,
   ca si cel catolic ! 🙂
   Paste Fericit !!! 🙂 🙂 🙂

   Cu stima si prietenie,
   Aliosa.

   Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 6:58 pm | Răspunde

 6. @ ALLL !!!
  Duna seara !

  La mine este foarte frig,
  ploua-ntruna de dimineata,
  mai am in casa un covrig
  luat de ieri de pe la piata .
  De frig si ploaie n-am iesit
  deloc astazi din casa
  caci sunt un pic si cam tacit
  si-o tuse seaca, nu ma lasa .
  Acuma mi-am facut un CEAI
  si-n timp ce voi urmari clipul
  voi bea din el in timp ce tai
  furia versus anotimpul .
  Seara placuta celor care au trecut si-or mai trece pe-aici !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 24/03/2016 @ 7:02 pm | Răspunde

 7. Saraca tara bogata 😦

  Comentariu de Cristina Chifu — 24/03/2016 @ 11:05 pm | Răspunde

 8. Da, bine ai spus : ” Saraca tara bogata ” 😦
  Eu chiar am publicat in 2014 un articol cu titlul :
  ” Saraca TARA bogata ” !!! 🙂 😦 🙂
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2014/11/23/
  La sfarsitul anului 1989, ROMANIA avea de PRIMIT de la TARILE AFRICANE, ARABE si URSS, MILIARDE de lei…
  si nici o DATORIE fata de FMI si Banca Mondiala 🙂 iar acum este plina de datorii…………….
  ( 20 de miliarde de euro imprumutati numai de mafia pedelisto-basista doar in 2010 ) 😦
  MAFIE care este acum plimbata cu CATUSELE la MANI prin fata camerelor de luat vederi ,
  pentru BANII FURATI in cei ZECE ani de regiom bsist…………
  Da, ROMANIA a fost BOGATA iar acum este SARACA
  din cauza nenorocitilor din toate partidele aflate la putere care au facut ce-au vrut cu BUGETUL TARII ! 😦
  Seara buna Cristina ! 🙂
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 25/03/2016 @ 12:14 am | Răspunde

 9. @ ALL !!!

  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 25/03/2016 @ 12:16 am | Răspunde

 10. Frumoasă „lecția” de istorie. Chiar dacă nu am prea avut tangențe cu această materie, întotdeauna e bine venită o astfel de „lecție”, atât de bine documentată. 🙂

  Îți urez să ai o zi superbă, însorită și plină de bucurii.

  Cu drag,

  Cristina

  Comentariu de TinaC — 25/03/2016 @ 12:34 am | Răspunde

 11. Buna dimineata Cristina !
  Multumesc frumos pentru vizita si minunatul videoclip postat care,
  ascultat in timp ce-mi sorbem incet CAFEAUA rece si amara 🙂
  m-a transpuns in pelegrinul de anii trecuti prin frumoasa dar SARACA noastra TARA
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23/
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2012/09/14/
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2012/08/27/

  Te mai astept prin casuta-mi virtuala unde, nu e ca AFARA ! 🙂
  Weekend placut ! 🙂
  Cu drag,
  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 25/03/2016 @ 10:46 am | Răspunde

 12. @ ALLL !!!
  Pentru PRIETENELE si PRIETENII mei virtuali,
  o saptamana frumoasa ca si
  ” Jarden Secret” !!! 🙂 🙂 🙂

  Aliosa.

  Comentariu de Aliosa — 04/04/2016 @ 10:10 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: