Alioşa ” File de Jurnal ”

14/01/2020

Au trecut 170 de ani de la nașterea ” LUCEAFĂRULUI ” poeziei românești,Mihai EMINESCU, dar președintele României, Klaus WERNER Johannis, încă NU a AFLAT! A aflat însă că ” PANDEMIA de CORONAVIRUS este un fel de GRIPĂ ușoară ” !!!

Filed under: generale — Aliosa @ 7:18 am

În loc de motto:

Într-o ȚARĂ condusă de o minoritate,
plină de frustrări, răzbunări și falsitate,
VERSURILE poetului Mihai EMINESCU din păcate,
sunt de foarte mare actualitate !!! 🙂 🙂 🙂

” Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară! ”
 ” LUCEAFĂRUL” poeziei ROMÂNEȘTI,Mihai Eminescu  s-a născut la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850 și a început școala direct în clasa a III-a. Scria poezii pe ascuns, asta pentru că tatălui său nu-i plăceau poeții. Era un mare patriot . Cu oricine se întâlnea pe stradă , cenacluri literare sau  cafenele Mihai EMINESCU îl saluta cu

„Trăiască naţia!” 🙂 🙂 🙂

     IATĂ câteva CITATE  de EMINESCU posterității LĂSATE ! 🙂

1.Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.

2.De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.

3.Egalitatea nu există decât în matematică

4.Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.

5.Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.

6.Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.

7.Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are.

8.Geniul, în zdreanţă sau în veşminte aurite, tot geniu rămâne!

9.Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.

10.Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ; Dumnezeu e în inima noastră.

Despre IUBIREA nemărginită dintre  Veronica MICLE și Mihai EMINESCU  78814200_770927896717575_5184313456584556544_n

foarte puțini români știu că……………….,

doar 50( cincizeci) de zile i-a supraviețuit Veronica Micle lui Mihai Eminescu ! 😦

” După ce a așezat la capul iubitului său mort o cunună de nu-mă-uita, s-a retras la Mănăstirea Văratec și a așteptat a cincizecea zi de la decesul „Eminului iubit” pentru a-și pune capăt zilelor, bând o sticluță întreagă de arsenic. Așa a ales Veronica Micle să încheie tulburătoarea și controversata povestea de dragoste pe care a trăit-o cu autorul Luceafărului.
Au fost uniți și în același timp despărțiți într-o dragoste imposibilă, vreme de aproape două decenii. Pe Eminescu, Veronica l-a cunoscut la Viena, în 1872, într-o perioadă în care era femeie căsătorită cu doi copii. L-a revăzut pe poet în 1874 la Iași, când s-a înfiripat relația amoroasă, o relație ascunsă, contestată, bârfită și privită cu ochi răi. Când soțul Veronicăi a murit în 1879, povestea de dragoste a continuat. Nu s-au mai ascuns, însă sorții le-au fost în continuare potrivnici. S-au logodit de două ori, dar n-au reușit să aibă o viață liniștită de cuplu niciodată. Drama oamenilor care se iubeau, dar sufereau pentru că nu puteau fi împreună, a ajuns la apogeu când Veronica a dat naștere unui copil mort. Au vrut să se căsătorească în 1880. Toți cei din jurul lui Eminescu s-au opus, considerând că adorata poetului nu este potrivită pentru el. Junimiștii au denigrat-o în fața lui Eminescu și l-au oprit să facă „imprudența” de a se căsători cu femeia de moravuri ușoare, așa cum era considerată Veronica. Au urmat intrigi, infidelități, acuzații, suferințe și multe epistole de dragoste. Și-au scris sute de rânduri de iubire, unele cu pasiune și dor, altele cu reproșuri și remușcări. Eminescu s-a refugiat în brațele altor femei, iar Veronica, femeia trădată care încă îl iubea, s-a răzbunat. Dragostea a rămas.
„Te vei convinge că din mii de ființe, abia una poate iubi cum te iubesc eu pe tine; și dacă m-ai ucide, te-aș iubi și în minutele agoniei”, îi scria Veronica lui Eminescu.
În 1887, când Veronicăi i-a apărut un volum de poezie, primul exemplar i-a fost trimis poetului cu dedicația: „Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o mărturisire de neștearsă dragoste, București, 6 februarie 1887”.
Bolnav fiind, Eminescu o implora să-l uite. „Dă-mă uitării precum te-am mai rugat, căci numai uitarea face viața suportabilă.”
Finalul vieții lui Eminescu i-a prins așa cum au trăit: despărțiți. Eminescu, ținut departe de Veronica de sora lui Henrietta, a murit pe 15 iunie 1889 într-un sanatoriu din București. La slujba de înmormântare de la biserica Sf Gheorghe din capitală, Veronica și-a luat adio de la iubirea vieții ei cu un buchet de flori de nu-mă-uita. A fost acuzată că ea a fost adevăratul motiv pentru care Eminescu și-ar fi pierdut mințile și mulți au considerat-o vinovata morală a dramei poetului. S-a refugiat la mănăstirea Văratec. La 50 de zile de la moartea lui Eminescu, în noaptea dinspre 3 spre 4 august 1889 și-a pus capăt zilelor cu o sticluță de arsenic, procurată din timp. Douăzeci de ore a zăcut în agonie, până când a trecut în neființă în dimineața zilei de 4 august cu gândul la ”Eminul ei iubit”. Ultimele versuri le-a scris pe 1 august cu gândul la gestul extrem pe care avea să-l facă.
„O! Moarte vin de treci Pe inima-mi pustie și curmă a mele gânduri S-aud cum uraganul mugind în grele cânturi, Se plimba în pustie mânat de aspre vânturi, Mi-e dor de-un lung repaos… Să dorm,să dorm pe veci.”

IMAGINILE și CITATELE sus postate ,

sunt de pe internet adunate !  🙂
Ele apar de-a lungul timpului și pe blogul personal  🙂  🙂  🙂   în preajma sau chiar în ziua de NAȘTERE a ” POETULUI NEPERECHE ” , Mihai EMINESCU !!! 🙂 🙂 🙂
https://aliosapopovici.wordpress.com/2010/01/15/
………………………………………..
https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/01/15/
Deși SLOGANUL meu este :
OMUL cât TRĂIEȘTE învață , EU trăind ÎNVĂȚ mereu ” 🙂
despre MIHAI EMINESCU

știam foarte multe lucruri 🙂 🙂 🙂
dar AMĂNUNTE despre ” SINDROMUL BIPOLAR ”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tulburare_bipolar%C4%83
prea multe nu știam  😦   iar pentru asta,
numai EMINESCU poate să mă JUDECE ……..

– Știi tu dragă cititoare și stimat cititor,
cu ce POEZIE a DEBUTAT Mihai EMINESCU ,
” GENIUL ” din CARPAȚI ??? 🙂 🙂 🙂

descc483rcare
Dacă ȘTII, sincere FELICITĂRI !!!  🙂  🙂  🙂
Dacă NU ȘTII, află ACUM !!!  🙂  🙂  🙂

„De-aş avea”

De-aş avea şi eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare,
Ca şi florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,

Plai râzând cu iarba verde,
Ce se leagănă se pierde,
Undoind încetişor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o floricică
Gingaşă şi tinerică,
Ca şi floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,

Amalgam de-o roz-albie
Şi de una purpurie,
Cântând vesel şi usor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o porumbiţă
Cu chip alb de copiliţă,
Copiliţă blândişoară
Ca o zi de primăvară,

Câtu-ţi ţine ziulit
I-aş cânta doina, doiniţa,
I-aş cânta-o-ncetişor,
Şoptind şoapte de amor.

Sursa :
https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/pe-25-februarie-1866-mihai-eminescu-debuta-in-poezie-in-revista-familiar-kipling

”  LUCRURI mai puțin CUNOSCUTE despre EMINESCU ”

” Cum era, cu adevărat, Mihai Eminescu.40381-xl
Secretele geniului: sindromul bipolar, mania, depresia şi vocea care cucerea
Autor Cosmin Zamfirache .

Tulburător de frumos, cuceritor, cântăreţ cu o voce de aur, fumător înrăit, mare amator de cafea şi petrecăreţ fără margine, dar şi un patriot pentru care „Trăiască naţia!” era singurul salut.
Aşa l-au redescoperit cercetătorii pe Mihai Eminescu-omul.
Puţini sunt cei care ştiu că geniul creativ al Luceafărului era în strânsă legătură
cu o tulburare afectivă cumplită:
sindrom bipolar.

„Luceafărul poeziei româneşti“ sau „poetul nepereche“.
Aşa a fost numit, de-a lungul vremii, Mihai Eminescu (1850-1889),
cel care a stârnit o adevărată revoluţie în literatura română.
Acum, la 125 de ani de la moartea sa, există centre de studii eminesciene, dar şi profesia de eminescolog. Amorurile sale, ca şi picanteriile vieţii boeme au fost, de asemenea, subiectul unor ample polemici în mediul public, încă din timpul vieţii poetului.

Eminescu a fost aproape sanctificat.
Dincolo de efervescenţa creată de opera şi de viaţa lui, în spatele geniului s-a ascuns omul, adevăratul Mihai Eminescu, cel care s-a lăsat cunoscut cu adevărat doar de apropiaţi.
Istoricii, dar şi pasionaţii de literatură din Botoşani au făcut o incursiune în spatele imaginii Luceafărului, pe care istoria literaturii, dar şi presa de scandal au scos-o la vedere de-a lungul vremurilor.
Şi, totuşi, cum era cu adevărat Mihai Eminescu?

„Era izbitor de frumos. Chipul lui ne minuna“

„Eminescu era un om obişnuit, ce-i drept, foarte plăcut şi charismatic, dar om era.
Şi era şi foarte discret.
Nu era nici «sifiliticul» sau «nebunul», aşa cum de multe ori a fost numit.
Nu era nici omul pus pe harţă în versuri şi înnebunit din dragoste, aşa cum îl prezintă eronat unii, dar nici sfânt cum îl vor alţii.
Era un om cu defectele, calităţile şi patimile lui”, îşi începe discursul, pentru „Adevărul”, Gheorghe Median, un istoric botoşănean care a cercetat, ani la rând, numeroase mărturii ale contemporanilor marelui poet.

În opinia istoricului, Mihai Eminescu impresiona la prima vedere, avea o charismă extraordinară şi un fizic foarte plăcut.
Gheorghe Median a găsit, în cercetările sale, mărturia unui văr al lui Eminescu, Mihai Mavrodin, care, printr-un articol din presa vremii, vine să susţină această părere. „Şi astăzi, chipul lui minunat îmi stă în minte.
L-am văzut şi eu…. era izbitor de frumos.
Era imposibil să apară într-o sală, fără ca fiinţa sa să atragă privirile chiar ale celor ce nu-l cunoşteau. Chipul lui ne minuna şi pe noi, copiii”, scria Mihai Mavrodin într-un articol din anul 1929, din ziarul botoşănean „Ştirea“.

Despre imaginea Luceafărului, dincolo de singurele fotografii cunoscute, apare şi o descriere a unui bun prieten a lui Eminescu, fost coleg de clasă la şcoala din Cernăuţi,
şi, mai apoi, la Universitatea din Viena, Teodor Ştefanelli.
„Avea statură mijlocie, era cam lat în spate, dar totul era proporţionat. Avea ochii negri şi adânci.
Purta mustaţă, rar o rădea”, spune Ştefanelli în cartea sa „Amintiri despre Eminescu”.

„Avea o voce de aur, îi acompania pe lăutari”

Istoricul botoşănean Gheorghe Median mai spune că ceea ce impresiona, însă, cu adevărat la poet era vocea sa. „Eminescu avea o voce blândă, calină şi un zâmbet liniştitor, molipsitor.
Asta o spun toţi cei care l-au cunoscut.
În ciuda tonului de revoltă din poezia sa, era un om foarte blând, care degaja multă căldură în jurul lui.
Avea o voce de aur.
Cânta foarte frumos.
Se ştie puţin despre acest talent al lui Eminescu.
Ar fi putut fi oricând un bun solist vocal.
De multe ori îi acompania pe lăutari la câte un chef, dar şi rudele îl rugau să le cânte”, spune Median.

Despre vocea lui Eminescu a rămas de pomină o întâmplare povestită chiar de lăutari.
Este vorba despre celebrul bard botoşănean din secolul al XIX-lea, Toma Micheru (n.r. – Toma Micheri, aşa cum se prezenta public lăutarul).
Acesta spune că a fost dat gata de vocea poetului, la o petrecere. Lăutarul, împreună cu Eminescu, care avea atunci 25 de ani şi venise la Botoşani pentru o vară, au petrecut o noapte într-o cameră a fostului hotel Moldavia din oraş.
Alături de ei au mai fost şi sora lui Micheri, frumoasa Nataliţa, dar şi bogatul armean Adronic Ţăranu.

Eminescu ar fi cântat întreaga noapte cu lăutarii, fără să răguşească, Toma Micheri exprimându-şi regretul că este poet şi nu cântăreţ.
Mavrodin, vărul său, îşi aducea aminte că Eminescu cânta uşor şi pe stradă.
„Era extrem de vesel şi îi plăcea la nebunie muzica.
Fredona când venea din plimbările sale în parc.
Avea o voce cristalină, spune Mavrodin (n.r.-mărturie preluată din acelaşi articol publicat în ziarul „Ştirea”, în 1929), de întorcea toată lumea capul”, susţine scriitoarea Lucia Olaru Nenati, din Botoşani, expertă în opera şi viaţa lui Eminescu.

Scriitoarea Lucia Olaru Nenati a explicat, pentru „Adevărul”:
„Sunt cercetări pe care le-am făcut personal şi care reprezintă obiectul unor lucrări cu adevărat ştiinţifice privind muzicalitate poeziei lui Eminescu şi mai ales modul special în care poetul înţelegea muzica.
Era un meloman, iubea muzica şi ştia să o asculte. Avea şi o voce de aur.
Contemporanii lui spun că îţi dădeai cămaşa de pe tine numai să îl auzi cântând. În lucrarea mea privind această calitate a lui Eminescu am ataşat şi 11 bucăţi muzicale cântate de Eminescu.
A fost un efort extraordinar de documentare, dar am reuşit.
Printre bucăţile lui muzicale preferate erau melodii din folclorul tradiţional, foarte vechi.
Piesa lui favorită era Barbu Lăutarul şi o doină. Din păcate nu ştim care doină”.

„Îi plăcea să piardă nopţile şi să fumeze”

„Eminescu nu era răzvrătit, aşa cum le place multora să creadă. Era un individ plăcut în societatea.
Avea duşmani şi stârnea antipatii pentru ceea ce scria, nu pentru modul cum se comporta în societate.
Nu era un revoluţionar, în fapt.
El se răzvrătea în poezie şi publicistică.
Rareori ridica tonul, prefera să asculte pentru a înţelege cât mai bine discuţia decât să îşi dea cu părerea. Într-un fel, era retras, dar când era cazul era un interlocutor foarte plăcut.
Multor contemporani le-a lăsat impresia că este tăcut şi gânditor.
Nu se putea, însă, abţine când era vorba de politicieni.
Îi ura, mai ales pe parveniţi”, a spus, pentru „Adevărul”, Lucia Olaru Nenati.

Totodată, Eminescu, din ceea ce spun contemporanii săi, avea doar un singur viciu major, fumatul.
„S-a dus vestea că era băutor.
Paradoxal pentru cei care şi-au format imaginea asta cu petrecerile lui Eminescu, poetul nu era un băutor înrăit.
Bea puţin.
Dar îi plăcea, în schimb, să piardă nopţile şi să fumeze.
Fuma enorm.
De fapt, atunci când vorbea, fuma ţigară după ţigară şi bea cafele”, precizează Median.

Spusele istoricului botoşănean sunt confirmate şi de fostul coleg de la Viena al poetului, Ştefanelli, care povestea în scrierile sale că lui Eminescu, îi plăcea să „vorbească” băutura.
„Eminescu nu bea mult.
La un sfert de litru de vin sau la o halbă de bere era în stare să petreacă o noapte întreagă, dar, în schimb, lua mai multe cafele negre şi fuma mult”, precizează Ştefanelli.
Totodată contemporanii îşi aduc aminte de Eminescu ca de un personaj glumeţ cu cei apropiaţi.
„Mi-a vândut pantalonii şi m-a lăsat doar în lenjerie când m-am trezit dimineaţa”, spune Ştefanelli.
Tot fostul coleg al poetului mărturiseşte că Eminescu era glumeţ şi cu femeile, pe care le atrăgea ca un magnet. „Le vorbea dulce, le făcea complimente şi, lucrul principal, conversa cu ele totdeauna potrivit cu individualitatea lor.
Câştiga uşor simpatia damelor”, spunea acelaşi Ştefanelli.

Un patriot adevărat:„Trăiască naţia!”

Printre lucrurile mai puţin cunoscute despre Eminescu se numără şi formula sa originală de salut, dar şi modul cum ştia să le răspundă prietenilor.
Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”.
„Poetul era cunoscut ca fiind un patriot adevărat.
Acest salut al său strârnea, de obicei, simpatia.
Prietenii, când îl zăreau, obişnuiau să i-o ia înainte şi îi spuneau ei «Trăiască naţia!».
El răspundea atunci răspicat:«Sus cu dânsa!».
De altfel era un personaj şi cu un umor fin”, spune istoricul Gheorghe Median.
Totodată, apropiaţii poetului povesteau că Eminescu avea şi un tic verbal.
Ştefanelli spune că, de când l-a cunoscut, de elev, obişnuia să folosească mereu expresia „pur şi simplu”, aproape în orice context.
Totodată se spune că Eminescu nu obişnuia să înjure.
Nici măcar când se ameţea de la băutură.
Singura lui înjurătură ar fi fost „Tu-i neamul nevoii!”.

Poetul era cunoscut ca fiind un patriot adevărat.
Acest salut al său strârnea, de obicei, simpatia.
Prietenii, când îl zăreau, obişnuiau să i-o ia înainte şi îi spuneau ei «Trăiască naţia!».
El răspundea atunci răspicat:«Sus cu dânsa!».
De altfel era un personaj şi cu un umor fin.

Sindromul bipolar îl ajuta la creaţie

Dincolo de amabilitate şi de glasul său de aur, se pare că, după vârsta de 25 de ani, poetul a început să se confrunte cu proprii demoni.
Focul creaţiei, viaţa de multe ori precară pe care o ducea, tulburările sufleteşti au făcut ca poetul să capete o tulburare psihică gravă:sindrom maniaco-depresiv.
Diagnosticul este susţinut de un medic psihiatru din Botoşani, doctor în medicină, care s-a aplecat, din pasiune pentru poezia lui Eminescu, şi asupra problemelor sale de sănătate.

„Din păcate, din simptomele pe care am reuşit să le văd în nişte documente medicale,
Eminescu suferea de tulburare afectivă bipolară.
Ea se manifesta în reprize.
Bineînţeles, geniul lui Eminescu nu a provocat această afecţiune şi nici boala nu a condiţionat geniul său.
Erau total independente.
Probabil a ajuns în această situaţie din cauza condiţiilor de trai dintr-o anumită perioadă, a zbuciumului interior.
În orice caz, creaţia îl transforma”, a explicat, pentru „Adevărul” doctorul Nicolae Vlad, fost director al Spitalului de Psihiatrie Botoşani.

Medicul botoşănean spune că Eminescu se comporta ciudat în diferitele stadii ale bolii.
„Propriu-zis, creaţia lui poetică se desfăşura în episoadele lui depresive.
Era trist, era adâncit în tristeţe.
Atunci reuşea să se descarce cel mai bine în literatură.
Sufletul lui era deosebit de încărcat de tristeţe în acele episoade.
Este ca şi cum ar fi ajuns pe marginea prăpastiei.
În acele perioade se pare că se şi însingura, nu comunica.
În contrast, în momentele de manie, Eminescu se comporta exuberant.
Se îmbrăca multicolor, dorea să şocheze, îşi atârna medalii de haine.
Se spune că, în episoadele de manie, fugeau şi prostituatele de Eminescu, atât era de exuberant, vorbea extrem de vulgar”, spune medicul botoşănean.

Totodată, din punctul de vedere al psihiatrului Nicolae Vlad, poetul nu a primit nici tratamentul adecvat.
„Nu erau tratamente eficiente în acea perioadă.
Şi medicii vienezi la care a fost dus au confirmat acest diagnostic.
În România era băgat în butoaie cu apă rece, atunci când stările se agravau”, mai spune Nicolae Vlad.
De altfel, şi medicul neuropatolog Ovidiu Vuia de la Bucureşti, într-un studiu dedicat bolii şi morţii lui Eminescu, confirmă diagnosticul de sindrom maniaco-depresiv şi condamnă tratamentul cu mercur pe care medicii i l-au aplicat poetului, pentru sifilis.

Din păcate, din simptomele pe care am reuşit să le văd în nişte documente medicale,
Eminescu suferea de tulburare afectivă bipolară.
Ea se manifesta în reprize.
Bineînţeles, geniul lui Eminescu nu a provocat această afecţiune şi nici boala nu a condiţionat geniul său.
Erau total independente.
Probabil a ajuns în această situaţie din cauza condiţiilor de trai dintr-o anumită perioadă, a zbuciumului interior.
În orice caz, creaţia îl transforma.
Doctorul Nicolae Vlad fost director al Spitalului de Psihiatrie Botoşani

Lacul cu nuferi, o invenţie a comuniştilor

Oameni de cultură din Botoşani, care au studiat în detaliu opera lui Eminescu, au argumente solide pentru o altă teorie din categoria „mituri spulberate despre poetul nepereche“.
Ei susţin că nu lacul cu nuferi din pădurea de la Ipoteşti a fost, de fapt, sursa de inspiraţie a poetului pentru cele mai celebre creaţii ale sale.
Adevăratul lac unde Eminescu îşi căuta liniştea ar fi situat la opt kilometri de oraşul Botoşani şi foarte aproape de casa căminarului Eminovici, tatăl lui Eminescu, de la Ipoteşti.
Balta din apropiere de Cucorăni, cum este întâlnită ca denumire în memorialistică, este de fapt astăzi iazul Loeşti, un luciu de apă aflat în proprietate privată, frecventat de pescari.

Iazul Loeşti, adevăratul ”lac al lui Eminescu”

„Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu.
Probabil a trecut şi pe acolo, sunt multe locuri legate de Eminescu în Botoşani.
Dar, ca loc de relaxare şi inspiraţie poetică, Eminescu alegea actualul iaz Loeşti, puţin mai la vale de cel prezentat în mod tradiţional turiştilor ca fiind lacul lui Eminescu.
Acest iaz este descris în multe mărturii ale cunoscuţilor poetului“, spune scriitorul Gellu Dorian, referent de specialitate la sectorul Literatură-Teatru al Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Botoşani.

Când venea Mihai vara, în vacanţă de la Wienna, mergeam amândoi la vânătoare de raţe la un iaz de pe moşia Cucoreni, el cu puşca pe care o luase tata la moartea lui Iuraşcu şi eu cu una mai mică, pe care o avea tata de la Balş.Fragment din scrisoarea trimisă de Matei Eminovici prietenului său, Corneliu Botez

Spusele scriitorului botoşănean sunt întărite de documente.
Este vorba, în primul rând, despre o scrisoare a lui Matei Eminovici, fratele lui Eminescu, adresată, în 1909, prietenului său, Corneliu Botez.
În document este descrisă cu nostalgie o vânătoare de raţe organizată de Matei cu fratele său mai mare, Mihai, pe iazul Loeşti.
„Când venea Mihai vara, în vacanţă de la Wienna, mergeam amândoi la vânătoare de raţe la un iaz de pe moşia Cucoreni, el cu puşca pe care o luase tata la moartea lui Iuraşcu şi eu cu una mai mică, pe care o avea tata de la Balş“, se arată în cuprinsul scrisorii trimise de Matei Eminovici prietenului său.

„Vedea zâne albe cu păr de aur roş“

Tot fratele marelui poet arată că iazul de la Loeşti era adevărata sursă de inspiraţie pentru poet, spunând în aceeaşi scrisoare către Corneliu Botez că acolo lângă iaz, sub sălcii, Eminescu „vedea zâne albe cu părul de aur roş“. Totodată, istoricii identifică în poezia lui Eminescu trăsături ale peisajului din zona Loeşti.

”Sunt poezii unde se vede că se inspira din natura locului.
Şi în «Luceafărul» sunt pasaje, cosmogoniile fiindu-i inspirate şi de cerul larg de deasupra lacului, plin de stele“, spune istoricul Gheorghe Median.
Una dintre poeziile inspirate de iazul Loeşti, ar fi
„Din străinătate“, unde poetul declamă:
„Aş vrea să văd acuma natala mea vâlcioară /Scăldată în cristalul pârăului de-argint“.

Iazul Loeşti, format dintr-un afluent al pârâului Dresleuca, se întinde pe 12 hectare şi aparţine astăzi fostului şef al Poliţiei Rutiere din Botoşani, Dumitru Zmău.
Poliţistul a reuşit să-l cumpere de la urmaşii familiei Goilav, cărora le-a fost retrocedat după 1995.
„Sunt un om norocos că deţin acest iaz.
Am citit mai multe documente unde se arată că Eminescu venea aici să se scalde şi să se relaxeze.
Îl curăţ doar, nu intervin să modific peisajul.
Încerc să-l las aşa cum era pe vremea lui Eminescu“, spune Dumitru Zmău.

Iazul de la Loeşti a fost uitat în regimul comunist.
Făcând parte din moşia boierilor Goilav, trecută în fondul CAP, lacul lui Eminescu a devenit loc de adăpat vitele.
Diriguitorii comunişti au considerat că pot vinde mai bine povestea lacului cu nuferi din pădure, împrejurul căruia au fost amenajate drumuri şi alei.
Lacul de la Ipoteşti, aflat încă în proprietatea statului, este lăsat în paragină şi s-a umplut de gunoaie.

Psihiatrul mutat la Botoşani din dragoste pentru Eminescu

Medicul psihiatru Nicolae Vlad este considerat unul dintre cei mai buni specialişti din Botoşani.
S-a născut pe 19 aprilie 1946 în localitatea prahoveană Valea Doamnei, dar a profesat peste trei decenii în Moldova, alegând expres Botoşaniul.
După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi, cu specializarea Psihiatrie, Nicolae Vlad a cerut insistent să fie detaşat la Botoşani.
Medicul a dorit să lucreze şi să trăiască în oraşul unde s-a născut şi a trăit Mihai Eminescu.

„I-am iubit poezia de mic.
Ştiam pe de rost mare parte din creaţia lui.
Mă fascina şi încă mă fascinează acest geniu al literaturii.
Voiam neapărat să trăiesc unde a trăit el“, spune acum psihiatrul Nicolae Vlad.
Medicul care s-a remarcat în psihiatrie la Botoşani, reuşind să obţină doctoratul în domeniu şi să publice peste 60 de lucrări şi articole de specialitate, s-a făcut cunoscut şi în literatură, publicând deja trei volume de poezii, inspirat spune el, de locurile natale ale lui Eminescu” !!! 🙂 🙂 🙂
Sursa :
https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/cum-era-cu-adevarat-mihai-eminescu-secretele-geniului-sindromul-bipolar-mania-depresia-si-vocea-care-cucerea

Asa cum VOCEA Maestrului  Tudor Gheorghe , îmi bucură AUZUL
tot așa  și VERSURILE  poetului  Mihai EMINESCU  îmi oxigenează zi de zi și ceas de ceas CREIERUL atacat virtual din cele patru colțuri zări ale internetului accesibil tuturor, inclusiv DETRACTORILOR mei ȘTIUȚI și NEȘTIUȚI !!! 🙂 🙂 🙂
Ne-ai dat ,DOAMNE , înțelepciunea și noblețea Lui ,
dar NU ne-ai SPUS și CE SĂ FACEM cu ELE,
și uite cum le RISIPESC vânturile, valurile ,frunzele și ramurile ………..
” Sara pe deal buciumul suna cu jale,
Turmele-l urc, stele le scapara-n cale,
Apele plâng, clar izvorind în fintine;
Sub un salcim, draga, m-astepti tu pe mine.
Luna pe cer trece-asa sfinta si clara,
Ochii tai mari cauta-n frunza cea rara,
Stelele nasc umezi pe bolta senina,
Pieptul de dor, fruntea de ginduri ti-e plina.
Nourii curg, raze-a lor siruri despica,
Stresine vechi cesele-n luna ridica,
Scirtiie-n vint cumpana de fintina,
Valea-i în fum, fluiere murmura-n stina.
Si osteniti oameni cu coasa-n spinare
Vin de la cimp; toaca rasuna mai tare,
Clopotul vechi imple cu glasul lui sara,
Sufletul meu arde-n iubire ca para.
Ah! în curând satul în vale-amuteste;
Ah! în curând pasul-mi spre tine grabeste:
Linga salcim sta-vom noi noaptea intreaga,
Ore intregi spune-ti-voi cât îmi esti de draga.
Ne-om razima capetele-unul de altul
Si surizind vom adormi sub inaltul,
Vechiul salcim. – Astfel de noapte bogata,
Cine pe ea n-ar da viata lui toata?”  !!!  🙂 😦 🙂
Iar în final,
tare îmi este teamă că în  mesajul președintelui Klaus WERNER Johannis de
  ” ZIUA CULTURII NAȚIONALE ”
 locatarul de la Cotroceni, STRĂIN de NEAM și ȚARĂ  😦 
va spune ” vrute și nevrute  ” 😦
și  NIMIC despre EMINESCU,
că de era POETUL neamț, spunea ceva ,
dar așa………………………
Alioșa !

25 comentarii »

 1. @ ALLL !!!

  1) De ASTĂZI, începe bătălia pentru șefia marilor parchete.
  O comisie condusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu,
  îi va intervieva în următoarele patru zile pe cei 17 procurori care candidează la șefia marilor parchete:
  Parchetul General,
  Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)
  si Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

  Fiecare candidat are la dispozitie 30 de minute pentru sustinerea proiectului managerial,
  iar apoi trebuie sa raspunda la o sesiune de intrebari care poate dura pana la o ora.

  Din comisia condusă de Cătălin Predoiu mai fac parte 6 membri:
  – un consilier al ministrului Justitiei,
  – un secretar de stat din MJ,
  – un procuror desemnat de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii,
  – un reprezentant al Institutului National al Magistraturii (INM),
  – un specialist in management, organizare institutionala si comunicare,
  – desemnat de Academia de Studii Economice (ASE) – Facultatea de management, Bucuresti
  – si un psiholog, desemnat dintre psihologii CSM.

  Apoi, potrivit procedurii, Catalin Predoiu trimite propunerile pentru cele trei functii la Sectia pentru procurori din CSM,
  pentru obtinerea unui aviz care are caracter consultativ.
  DAR ,NUMIREA viitorilor PROCURORI -ȘEFI pentru un mandat de TREI ani ,
  va fi făcută de presedintele Romaniei,
  Klaus WERNER Iohannis,
  cel care ,
  după
  ” guvernul meu-2 ”
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/11/05/
  după
  ” chirurgul meu”
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/11/05/
  vrea și
  ” procurorul meu ” !!! 😦 🙂 😦

  2) Iar ca ” tacâmul să fie complet ” 🙂
  și DOCTRINA liberalo-aldistă la VEDERE 😦
  vă INDIC să accesați un LINK recent ,
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/primarul-din-targu-mures-vrea-sa-selecteze-cuplurile-care-vor-sa-aiba-copii-tiganii-sunt-o-problema-serioasa-a-romaniei-1244824
  în care se vorbește despre PROCREERE !!! 😦 🙂 😦

  Alioșa .

  Comentariu de Aliosa — 14/01/2020 @ 7:15 am | Răspunde

 2. Bună dimineața, Alioșa! 🙂
  Frumoasă postarea ta! Mulțumim!
  O zi de marți binecuvântată! 🙂

  Comentariu de AureliaAlbAtros — 14/01/2020 @ 7:26 am | Răspunde

  • Bună dimineața, Aurelia ! 🙂
   Dacă postarea mea ți se pare FRUMOASĂ ,
   să știi că foarte puțin este meritul meu ,
   căci,n-am făcut decât să merg din casă-n casă,
   îndrumat de bunul DUMNEZEU 🙂

   s-adun IMAGINI, CITATE și ÎNSCRISURI pe măsură ,
   despre poetul EMINESCU, după mine, un fel de PROMETEU !!! 🙂 🙂 🙂
   O zi de marți binecuvântată și Domniei Tale ! 🙂
   Alioșa ! 🙂

   Comentariu de Aliosa — 14/01/2020 @ 8:18 am | Răspunde

  • PS ! 🙂
   Videoclipul
   ”La Țărmul Meu” 🙂

   mi-a plăcut atât de tare 🙂
   dar numai bunul DUMNEZEU ,
   știe cât INIMA mă DOARE ! 😦
   Alioșa .

   Comentariu de Aliosa — 14/01/2020 @ 8:30 am | Răspunde

 3. sereno martedì

  Comentariu de newwhitebear — 14/01/2020 @ 7:10 pm | Răspunde

 4. @ ALLL !!! 🙂 🙂 🙂

  Mulțumesc frumos persoanelor virtuale care au trecut pe aici 🙂
  dovada supremă fiind imortalizată la LIKE !!! 🙂 🙂 🙂

  Cum n-am a RĂSPUNDE nici unui COMENTARIU 😦 🙂 😦
  c-așa vru lumea virtuală 🙂
  o să SCHIMB APA din ACVARIU 🙂
  să RESPIRE aer curat, PEȘTIȘORUL MEU !!! 🙂 🙂 🙂

  Apoi, comod în scaunul directorial din fața LAPTOPULUI performant ,
  voi urmări și asculta o minunată LECȚIE de ISTORIE despre DACI 🙂

  sorbind încet un VIN SPUMANT 🙂 🙂 🙂
  din struguri atârnați pe ARACI !!! 🙂 🙂 🙂

  Alioșa !!! 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de Aliosa — 14/01/2020 @ 8:33 pm | Răspunde

 5. @ ALLL !!! 🙂 🙂 🙂
  În chiar ZIUA nașterii POETULUI Mihai EMINESCU în urmă cu 170 de ani ( 15 IANUARIE 1850) 🙂
  imi face o deosebită plăcere și bucurie să postez INEGALABILA și PATRIOTICA poezie,
  ” Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” !!! 🙂 🙂 🙂

  Cum lângă un TITAN al POEZIEI 🙂
  nu poate sta alături decât un TITAN a MUZICII culte ,
  postez cu enormă BUCURIE 🙂
  magistrala SIMFONIE compusă de TITANUL Beethoven ,
  ” ODA BUCURIEI ” !!! 🙂 🙂 🙂

  Alioșa !!! 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de Aliosa — 15/01/2020 @ 7:55 am | Răspunde

 6. A republicat asta pe My Blog.

  Comentariu de Aliosa — 16/01/2020 @ 7:34 am | Răspunde

 7. @ ALLL !!!

  Șeful ” guvernului meu-2” ,Ludovic Orban,ca să-i facă pe PLAC lui Klaus WERNER JOHANNIS în primul rând și în al doilea rând
  ca să-i MULȚUMEASCĂ pe liderii partidelor care au CONDIȚIONAT
  votarea MOȚIUNII de CENZURĂ introdusă de PNL(PDL) pentru CĂDEREA GUVERNULUI PSD ,
  cu ALEGEREA PRIMARILOR și a președinților consiliilor județene în DOUĂ TURURI ,
  ar putea lua astăzi o decizie privind condiționarea sus postată .
  Ludovic Orban
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/10/18/
  a precizat că ” guvernul meu-2” analizează toate cele trei variante pentru adoptarea acestei măsuri:
  dezbaterea parlamentară, angajarea răspunderii sau ordonanţă de urgenţă……………
  După mine, mai mult ca sigur că va da o OUG ………………
  Despre IPOCRIZIA și DEMAGOGIA lui Klaus WERNER Johannis , Ludovic Orban, Rareș Bogdan și ceilalți PNL-iști care de fapt sunt foștii PEDELIȘTI , PD-iști șamd aș avea MULTE de SPUS dar îi las pe ALȚII să VORBEASCĂ :
  În primul rând pe fostul JURNALIST la REALITATEA Tv ,actualmente EURODEPUTAT PNL(PDL)
  Rareș Bogdan
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/10/06/

  https://www.romaniadeazi.info/2019/05/rares-bogdan-milionar-in-euro-din-bani-publici-noi-dezvaluiri-sorinei-matei.html?m=1&fbclid=IwAR30sVFSdcvU8xA9bXrzVEhur_U_Vubd1vBOjIEUH5o50g5fBpvB3a_F5mM
  și-apoi, pe PROFESIONIȘTII jurnalismului LIBER !!! 🙂 🙂 🙂

  https://gandeste.org/adevaruri/luminita-arhire-investitura-unuia-in-care-populatia-romaniei-a-investit-6609-incredere-si-speranta/97863

  https://gandeste.org/adevaruri/ilie-serbanescu-iadul-marii-coruptii-romania-apare-prin-comparatie-cu-situatia-din-raiul-ue-o-biata-diversiune-spre-a-justifica-statutul-de-colonie-al-romaniei-si-explica-discriminarile-in/98184?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+gandeste-org+%28gandeste.org%29

  https://gandeste.org/adevaruri/dan-diaconu-ce-va-rezulta-din-guvernarea-dreptei-poate-intui-si-un-copil-o-tara-care-nu-mai-detine-nimic-dar-cu-datorii-de-peste-80-din-pib/98178?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+gandeste-org+%28gandeste.org%29

  https://gandeste.org/adevaruri/luminita-arhire-adevaratii-penelisti-sunt-pedelistii/98175?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+gandeste-org+%28gandeste.org%29

  și în final pe :

  https://www.art-emis.ro/analize/traim-intr-o-romanie-nici-mare-nici-tare-nici-verticala

  Alioșa .

  Comentariu de Aliosa — 16/01/2020 @ 8:51 am | Răspunde

 8. Este bine ca noi ne amintim de Eminescu si de multe alte valori romanesti , guvernantii si politicienii cauta doar sa le faca pe plac ticalosilor care ne mulg tara si-n ideea ca a fost interzis nici macar nu mai pomenesc unii de el. Frumoasa postarea. Nu stiu daca ai citit la stiri pe net magaria si imbecialitatea scrisa de Patapievici, un nemernic si nimeni nu a luat pozitie. Oare ce se intampla cu poporul nostru ❓ 😢😢

  Comentariu de Beta — 16/01/2020 @ 4:37 pm | Răspunde

  • Bună dimineața, Anda ! 🙂
   Pentru mine, EMINESCU este UNIC și NEMURITOR ! 🙂
   Indiferent de VREME sau de VREMURI,
   OPERA lui EMINESCU mă ÎMBĂRBĂTEAZĂ 🙂
   iar primăvara când FLORILE apar pe RAMURI 🙂
   de EMOȚIE și BUCURIE,toată ființa-mi VIBREAZĂ !!! 🙂 🙂 🙂
   După încheierea PRIMULUI AN ȘCOLAR din VIAȚA MEA 😦
   împreună cu o CORONIȚĂ de FLORI de CÂMP pentru PREMIUL ÎNTÂI, Doamna ÎNVĂȚĂTOARE , mi-a dat și o CARTE despre POETUL Mihai EMINESCU pe care am CITIT-O din ” scoarță-n scarță” în VACANȚA de VARĂ !!! 🙂 🙂 🙂
   De-atunci, l-am CITIT pe EMINESCU ca mulți alți ROMÂNI -români,
   pentru BUCURIA SUFLETULUI MEU !!! 🙂 🙂 🙂

   https://foaienationala.ro/pe-eminescu-il-citim-mereu-pentru-bucuria-spiritului-nostru.html

   Cât despre cei care ASTĂZI, vremenic conduc destinele ROMÂNIEI,
   bag cu groază seama că au ajuns în pragul PARANOIEI !!! 😦 😦 😦

   În loc să încropească cât de cât PROGRAM de GUVERNARE ,IPOCRIȚII și DEMAGOGII din ” guvernul meu-2 ” care anterior au VOTAT alături de PSD alegerea PRIMARILOR într-un SINGUR TUR 🙂
   IERI, UITÂND subit TRECUTUL ,și-au ASUMAT RĂSPUNDEREA pe legea privind alegerea primarilor în DOUĂ tururi.

   Asta înseamnă că papagalul de Ludovic Orban va merge cu miniștrii săi în faţa Parlamentului,

   iar legea va fi adoptată fără dezbateri şi fără un vot propriu-zis.

   UDMR care NU vrea ALEGEREA primarilor în DOUĂ TURURI iar MOTIVUL este clar ,
   ( CULMEA IRONIEI : UDMR care a VOTAT în 4 noiembrie 2019 căderea GUVERNULUI PSD , acum , este din NOU alături de PSD ) și împreună cu PSD
   va depune o moţiune de cenzură în termen de trei zile.

   Dacă moţiunea de cenzură trece, Guvernul Orban pică, la pachet cu alegerea primarilor în două tururi.

   Dacă PSD nu reuşeşte să strângă o majoritate pentru a trece moţiunea de cenzură, legea electorală modificată de Guvern se consideră adoptată.
   Ulterior, PSD o poate contesta la Curtea Constituţională (CCR).
   Dacă trece şi de Curte, merge la Cotroceni pentru promulgare, pe urmă intră în vigoare.

   Aşadar, premierul Ludovic Orban are de ales:

   dacă vrea alegeri anticipate, parlamentarii liberali trebuie să pună umărul la moţiunea de cenzură a PSD, astfel încât Guvernul PNL(PDL)să pice.

   PSD şi UDMR, singurele partide care au anunţat că susţin moţiunea, nu reuşesc să atingă 233 de voturi, borna necesară pentru căderea Guvernului. E drept, le lipsesc mai puţin de 10 voturi.

   Dacă moţiunea ar trece, următorul pas ar fi ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier şi aşa s-ar ajunge la anticipate.
   Însă, pe de altă parte, adoptarea moţiunii de cenzură ar însemană ca alegerea primarilor în două tururi să fie respinsă automat.

   În schimb, dacă prioritatea PNL e alegerea primarilor în două tururi, nu alegerile anticipate,
   PNL ( PDL)ar putea privi pasiv cum PSD şi UDMR nu reuşesc să strângă o majoritate pentru moţiunea de cenzură.
   Asta ar însemna că legea electorală e adoptată, însă nu s-ar mai face primul pas spre anticipate.

   Cât despre IMBECILUL care a scris acea IMBECILITATE despre LUCEAFĂRUL poeziei românești, poetul MIHAI EMINESCU ,
   silă fiindu-mi să -i pronunț numele , îi spun doar atât :

   – Iartă-l DOAMNE , că imbecilul NU știe ce spune !!! 😦 😦 😦

   Un sfârșit de săptămână BINECUVÂNTAT, Anda ! 🙂
   Alioșa ! 🙂

   Comentariu de Aliosa — 17/01/2020 @ 8:33 am | Răspunde

 9. @ ALLL !!! 😦 😦 😦

  Cu mare durere în suflet , cele postate în ULTIMA FRAZĂ a articolului de fond ,
  s-au ADEVERIT nu ODATĂ 😦 cum am spus mai SUS ,
  ci și a DOUA OARĂ !!! 😦 😦 😦
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/01/17/in-mesajul-sau-public-de-ziua-culturii-nationale-presedintele-klaus-iohannis-a-evitat-sa-mentioneze-numele-lui-eminescu-desi-aceasta-zi-coincide-cu-ziua-de-nastere-a-marelui-nostru-poet/
  Alioșa .

  Comentariu de Aliosa — 18/01/2020 @ 9:08 am | Răspunde

 10. @ ALLL !!!

  Zi de zi, ceas cu ceas și ” pas cu pas” IES la VEDERE ipocriziile, demagogiile , manipulările și MÂRLĂNIILE liderilor PNL(PDL) ,
  care înainte de a provoca CĂDEREA GUVERNULUI PSD la ordinul expres al lui Klaus WERNER Johannis,
  spuneau prin papagalul de Ludovic Orban
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2019/11/05/

  ” PSD și-a numit în funcții publice FINII, FINELE, COPIII,AMANTELE, rudele și oamenii partidului ” !!! 🙂 😦 🙂

  INCREDIBIL dar ADEVĂRAT,
  boala IPOCRIZIEI penelisto-pedelisto-johannistă s-a arătat IMEDIAT !!! 😦 😦 😦
  Astăzi, doar despre Ministerul Muncii :

  La Ministerul Muncii au fost ANGAJAȚI , doar OAMENI” NEIMPLICAȚI ” 🙂 🙂 🙂 în susținerea ” ciumei galbeni-portocalii ” !!! 🙂 😦 🙂
  Pentru lămuriri,accesați sitte-ul :
  http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/minister-2019/conducere

  Iar AICI și ACUM voi da doar câteva EXEMPLE
  a) Ion Alin Dan Ignat, 33 de ani, un CÂNTĂREȚ de baruri și paranghelii

  vicepreședinte PNL(PDL) ALBA ,a fost NUMIT de tandemul Violeta Alexandru&Ludovic Orban ,
  secretar de stat la Miniseul Muncii !!! 😦 😦 😦
  IATĂ DOVADA OFICIALĂ ! 😦

  ” Având în vedere Adresa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 701/VVA din 28.11.2019,
  în temeiul art. 29 şi art. 31 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ,
  cu completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.
  ARTICOL UNIC
  Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ion Alin Dan Ignat se numeşte în funcţia de
  secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
  PRIM-MINISTRU, LUDOVIC ORBAN
  Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului , Antonel Tănase
  Bucureşti, 3 decembrie 2019. Nr. 477.
  Pentru mai multe DETALII , intrați pe
  https://www.realitatea.net/stiri/politica/cantaretul-secretar-de-stta-la-ministehrul-muncii_5de8f940dd5c424f3814ed4c

  Iar ca ”
  CIUMA PORTOCALIE ”
  acum
  ” CIUMA GALBENĂ ”
  să fie în ” față ca PĂDUCHELE pe fruntea NESPĂLAȚILOR ” 🙂 😦 🙂
  a fost NUMITĂ ca secretar de stat și o individă de la PMP, partidul IPOCRITULUI de Traian Băsescu ………….
  b ) Secretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin, a fost numită secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
  Decizia a fost semnată de premierul Ludovic Orban.
  „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Ioana Felicia Constantin se numeşte în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”.
  Cine a fost respectiva persoană? 😦
  Ioana Constantin, una dintre cei mai vocali lideri ai PMP cu poziţii dure anti-PSD,
  a devenit astfel primul reprezentant al partidului fondat de Traian Băsescu care intră în Guvernul Orban.

  http://epochtimes-romania.com/news/pmp-a-dat-lovitura-ioana-constantin-devine-secretar-de-stat-in-ministerul-muncii–295092

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23530618-secretarul-general-adjunct-pmp-numit-secretar-stat-ministerul-muncii-protectiei-sociale.htm

  În CONCLUZIE:
  Ministrul Muncii, numita Violeta Alexandru ,PNL(PDL) care ANUL TRECUT chiar pe timpul acesta ” le PLÂNGEA de MILĂ” pensionarilor pe motiv că PSD NU le INDEXASE PENSIA cu RATA INFLAȚIEI , acum, cu o IPOCRIZIE demnă de CARTEA RECORDURILOR, s-a OPUS
  – MĂRIRII PENSIEI MINIME de la 704 lei la 750 lei 😦 ,
  – DUBLĂRII ALOCAȚIILOR pentru COPII 😦 😦
  iar pentru MAJORAREA cu 40% a PENSIILOR așa cum este prevăzut în LEGEA inițiată de PSD și VOTATĂ și de PNL(PDL)
  a spus că NU SUNT BANI ……………………………
  De unde se vede că PNL(PDL) una a PROMIS înaintea ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE și PREZIDENȚIALE 🙂 😦 🙂
  și ALTA face acum când este la guvernare !!! 😦 😦 😦

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23530070-oamenii-guvernului-orban-functiile-secretari-stat-sunt-impartite-pmp-alde-numirile-fac-taraita.htm

  Pentru ” iubiții mei DELATORI ” care mă cataloghează în fel și chip că DEMASC ipocriziile, demagogiile , minciunile și nesimțirea FANILOR lor de culoare GALBEN-PORTOCALIE , adică PNL(PDL) le sugerez să INTRE pe :
  https://tmeraru.wordpress.com/2020/01/18/domnului-eminescu/
  și poate, poate , se vor LĂMURI ……………………………

  Mă OPRESC aici căci altfel , TENSIUNEA ARTERIALĂ o ia razna !!! 🙂 😦 🙂

  Alioșa .

  Comentariu de Aliosa — 19/01/2020 @ 9:07 am | Răspunde

 11. Bonjour Mon Amie, Ami ALIOSA
  Ce jour un petit bonheur passe chez toi

  Un petit bonheur c’est dès le réveil
  de pouvoir se lever et de pouvoir marcher
  C’est d’entendre le chant mélodieux des oiseaux
  qui expriment leur joie pour ce jour nouveau
  C’est de voir le soleil pointer à l’horizon
  dont les chauds rayons feront bientôt éclore les bourgeons
  Un petit bonheur c’est le rire d’un enfant
  qui nous transmet sa joie d’être là
  Un petit bonheur oui un petit bonheur
  C’est d’avoir un ami avec qui partager
  les joies et les soucis quelquefois rencontrés
  C’est aussi d’admirer un joli paysage
  et savoir apprécier le rythme des saisons
  Tous ces petits bonheurs qui croisent notre chemin
  il faut les attraper, savoir en profiter
  car en leur compagnie la vie est si jolie !
  un petit bonheur un petit bonheur pour toi pour toujours
  Amitié , belle journée ou soirée
  Bisous Bernard

  Comentariu de bernard25 — 19/01/2020 @ 11:27 am | Răspunde

  • Mersi, mon AMI, ” Bernard25” ! 🙂
   Alioșa ! 🙂

   Comentariu de Aliosa — 26/01/2020 @ 7:35 am | Răspunde

 12. HAPPY NEW YEAR 🙋

  Comentariu de gianmarco groppelli, *J&J* — 19/01/2020 @ 7:32 pm | Răspunde

 13. 🙂 Acum, când am intrat de pe laptop, pot să văd link-ul pe care l-ați atașat articolului meu
  https://aurablupu.com/2020/08/04/eminescu-si-veronica/
  M-a adus aici, am lăsat urma trecerii mele, așa cum mi-ați sugerat.
  Duminică frumoasă vă doresc și eu.

  Comentariu de Aura B. Lupu — 23/08/2020 @ 11:13 am | Răspunde

  • Mulțumesc pentru vizită și urări ! 🙂
   O seară de duminică cât mai răcoroasă și-o noapte cu somn odihnitor ! 🙂
   Alioșa ! 🙂

   Comentariu de Aliosa — 23/08/2020 @ 9:39 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: