Alioşa ” File de Jurnal ”

09/01/2021

Punctul pe ”I”/50 ! Ciucă ” al nostru” ( Partea a doua) !!!

Filed under: generale — Aliosa @ 12:55 am
 • În plină campanie de VACCINARE ca urmare a ravagiilor făcute în România de COVID-19 ” https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-8-ianuarie-ora-13-00/ guwernerul” coaliției PNL(PDL)&USRPLUS&UDMR scoate pe bandă rulantă seară de seară ,ORDONANȚE după ORDONANȚE ce vor AFECTA GRAV nu numai pe MILITARII activi, în rezervă, retragere , veterani de război ( mai sunt vreo 4000 de persoane) și urmași lor ,de la femeia de serviciu de la spital la ciobanul de pe vârf de munte , de la fermierul adus în pragul falimentului din cauza SECETEI și a PANDEMIEI de CORONAVIRUS la cadru sanitar și , ca să nu-i mai înșir toate categoriile sociale la , pe TOȚI ROMÂNII mai puțin pe CEI cu PENSII SPECIALE ( primari, președinți de consilii județene, parlamentari, miniștri,foști președinți de țară, magistrați de la CCR, ÎCCJ, tribunale, curți de apel, foști aviatori și șefi de PENITENCIARE) !!! 😦 😦 😦
 • Articolul ce urmează a fi mai jos REPUBLICAT prin ” copy paste” este o COMPLETARE a articolului de pe :

https://aliosapopovici.wordpress.com/2021/01/03/pandemia-pas-cu-pas-cu-ipocrizia-si-demagogia-celor-ce-conduc-azi-romania-ciuca-al-nostru-una/

” Derogarea indexării pensiilor militare. O bătălie ne-eroică

de Pan Themis miercuri, 6 ianuarie 2021

Motto:
„Nimeni nu se atinge de drepturile militarilor.
Cel puţin, nu pe mandatul meu. Armata trebuie să rămână întotdeauna în afara jocului politic”,
Nicolae Ciucă, 5 nov 20.
Pensiile speciale fac deliciul schimburilor de păreri, între analiști, habarniști și fripturiști, la intervale care țin de agenda politică.
Pensiile militarilor sunt amestecate în acest malaxor al inepțiilor despre cât de just este să beneficiezi de o pensie decentă dacă ai jurat să-ți aperi țara „chiar cu prețul vieții”.

OPINIE

Imagine articol

Nicio altă categorie socio-profesională nu jură să-și apere țara „cu prețul vieții” cum niciuna, absolut niciuna, nu este supusă atâtor privațiuni și restrângeri ale libertăților fundamentale, cum sunt militarii. Despre pensiile de serviciu și speranța de viață a cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, despre cum își onorează societatea și mai ales clasa politică angajamentele față de militari, de la care așteaptă să-și respecte jurământul „chiar cu prețul vieții”, despre cum judecătorii CCR au ridicat magistrații deasupra tuturor doar pentru că pot, dar ignoră tocmai garantul independenței și suveranității României, Armata, vom discuta într-un alt articol. 

Termene pentru ce?

Astăzi e bine să ne amintim despre (dez)onoarea celor care și-au făcut din cariera militară trambulină către prosperitatea personală și ascensiunea politică.

De ce nu aveți bani pentru indexarea pensiilor militare, domnule general (rz.) Ciucă? Ministerul Apărării va beneficia din nou de 2% din PIB.  De ce există bani pentru actualizarea pensiilor magistraților, dar pentru a militarilor nu? De ce tolerați o Casă de pensii sectorială care mutilează drepturile militarilor și vă subordonați jocului politic când ar trebui să acționati în virtutea codului onoarei militare având permanent printre obiective cresterea calității vieții militarilor, fie ei activi, în rezervă sau în retragere?

Mai întâi ați cauționat un text care aduce în discuție „derogarea indexării pensiilor militare”, deși, prin definiție, aceasta ar trebui să fie o excepţie de la dispoziţiile actului normativ, dar care trebuie prevăzută în cuprinsul acestuia sau într-un alt act normativ de acelaşi nivel sau de nivel superior. Apoi ați prezentat pe timpul unei întâlniri cu unii rezerviști un orizont de așteptare cel puțin ciudat, luna septembrie, cănd militarii în rezervă și retragere ar putea beneficia de aplicarea legii în litera și spiritul ei. De ce septembrie? Nu e greu de înțeles, nouă luni este un termen rezonabil pentru finalizarea unei „sarcini”. În cele din urmă nu ați susținut cauza militarilor deși pensiile rezerviștilor sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), pe care îl construiți în calitate de ordonator principal. Refuzarea aplicării unei indexări, și așa indecente în comparație cu creșterea prețurilor, pare a fi doar un joc politic ieftin, o plecăciune făcută USR-ului care vă ține la putere. 

Surse de bani. Pentru unii

Domnule ministru, sunt convins că știți foarte bine cele câteva surse din bugetul MApN pe care le puteți  accesa cu lejeritate și din care ați  avea bani pentru o indexare dublă față de cea pe care mulți militari o așteptau. Am reținut impertinența unor politicieni din „arcul guvernamental” care opinau că „se tot plâng pentru o sută de lei, ce pot face cu ea?”. Aveți dreptate! Pentru mulți pensionari militari suta aceea de lei nu înseamnă nicidecum acoperirea creșterilor de prețuri, dar ar fi fost o gură de aer pe care o așteptau în mod îndreptățit, pentru că așa prevede legea,  așa cum militarii sunt așteptați să facă sacrificii, uneori chiar pe cel suprem!  În cele din urmă, militarii au înțeles că trebuie să își coboare nivelul așteptărilor la adresa dvs. și nu vă mai solicită decât  să vă opriți  din a-i umili cu fiecare ocazie.

Câte milioane de euro alocă bugetul MApN pentru funcționarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București? Sau mai bine spus, câte zeci de milioane de euro? Și pentru ce? De ce plătește MApN salarii pentru sportivi veniți din toate colțurile lumii? Sunt ei oare militari? Sunt reprezentativi pentru Armata Română? De ce are nevoie Armata de echipe profesioniste de handbal, polo, volei, fotbal (și lista poate continua) pentru a intra în competiție cu investitori privați care nu au acces la bugetul national?  CSA Steaua este nu doar o „gaură neagră” în care bugetul Armatei pompează de mulți ani sume  colosale, dar și un cuib în care corupția și frauda sunt acoperite cu consecvență. De la Victor Ponta și dragostea lui pentru baschet, până la exploatarea echipei de baschet a CSA Steaua de către un amic al fostului politician, de la PSD până la PNL, toți au avut și continuă să manifeste interese oculte pentru un club de tradiție, dar care ar trebui deconectat de la accesul către banul public. Pentru simplul motiv că Armata are alte priorități și alte misiuni, nu salarizarea jucătorilor de fotbal din Camerun sau jucătoarelor de polo din Ucraina. Fără să exagerăm, aveați la dispoziție mai mult de 20 mil euro doar din ceea ce „cotizează” Armata către Nigeria și alte țări cu palmares sportiv fabulous. Procentul de 2% ar trebui să meargă către apărare, către pregătirea forțelor, înzestrarea acestora cu echipamente moderne, crearea unor capabilități robuste, precum și către susținerea personalului activ și în rezervă, nu către ambiții sportive inepte.    

Academia „tocării” banilor    

Câți bani “intră” în sistemul de învățământ superior militar, domnule general (rz.) dr. Ciucă? MApN, pe care cu onoare îl conduceți de peste un an de zile, are în compunere, și a trecut în subordinea Statului Major al Apărării, aproape 10% din instituțiile de învățământ superior acreditate în sistemul bugetar. Asta desi pregătește doar 1% din studenți la nivel national.

Doar Universitatea Națională de Apărare (UNAp) are în organigramă peste 200 de posturi didactice asigurând un raport de 1/5 între cadre și studenți în timp ce media națională este de 1/80.

Ca să nu mai amintim că foarte curând va școlariza mai mulți civili decât militari. Academiile categoriilor de forte au dezvoltat programe de pregătire de nivel superior, unele și-au înființat școli doctorale sau programe de studii post universitare pentru care nici măcar nu există cerință sau posturi în MApN.

Dacă în cadrul UNAp se vehiculează un tip de CAR (cu denumire pasibilă de discriminare) în care contribuția lunară este de 10000 (zece mii) lei, cât încasează profesorii dumneavoastră, domnule general (rz.) dr. Ciucă? Dacă veți avea  timp să aruncați o privire către statele de plată ale celor care încadrează funcții în învățământul superior militar, al numeroșilor ofițeri „profesori” (unii cu o vechime de peste 20 ani în cazul UNAp) sau funcționari publici care sunt „asociați” sau plătiți „cu ora” sau dacă veți  avea curiozitatea unei analize cost-beneficii a celor 6 instituții de învățământ superior  militar, s-ar putea să vă minunați. Asta dacă nu cumva știți deja. Fără să exagerăm și doar din zvonuri (bată-le-ar vina!) mai adunați vreo 5 milioane de euro și din zona asta, domnule general în rezervă.

Și să nu trecem rapid peste învățământ. Câte școli doctorale are MApN, domnule general (rz.) dr. Ciucă?

Sunt convins că dumneavoastră, absolvent al uneia dintre ele, ca dovadă a onestității, veți pune la dispoziția publicului teza de doctorat

„Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale „a locotenent-colonelului Nicolae Ionel Ciucă.

Câți „doctori” are Armata domnule ministru? Si ce plus-valoare aduc aceștia organsimului militar? Până vom primi un răspuns oficial, pe care sunt convins că îl veți oferi din proprie inițiativă, vă spun ceea ce știți, plătiți sute de mii de lei lunar pe sporuri de doctorat către persoane care n-ar trebui să beneficieze de acestea, dar cine să verifice? Că doar printre cei care sunt puși să controleze sunt mulți dintre cei care primesc astfel de sporuri. La o simplă verificare a celor care se află astăzi în școlile doctorale ați observa că nici măcar nu se mai au în vedere condițiile minime ca să fie acceptați, iar unii, cu tot respectul, au mari probleme de comunicare în limba română, ce să mai așteptăm articole sau lucrări științifice. Mai grav și mai dureros este că drepturile încasate necuvenit pentru astfel de doctorate, obținute ilegal prin „fabricile de diplome” ale MApN sau ale unor universități cvasi-necunoscute din învățământul civil, se cumulează la calculul pensiei. Mai adăugați, așadar, și de aici vreo 5 milioane de euro, anual, irosite ca sporuri abuzive și nemeritate pe care ați putea să le economisiți foarte ușor. 

Onestitate și echilibru. Nu azi, altădată

Câte sporuri pentru lucrări speciale plătește  MApN angajaților aflați în structurile centrale?

Acolo unde salariile fiind cele mai mari, evident că și valoarea acestor sporuri este mult mai mare.

Ați păstrat procentul de 5% pentru întreg ministerul, dar ați distribuit cu mărinimie doar 0,5% celor de la baza carierei și 50% către „elita” din jurul ministrului. Astfel, structuri centrale cu trecere la ministru sau șeful Direcției generale financiar contabile oferă la peste 50% din personal asemenea  „bonusuri”.

O distribuire onestă și echilibrată ar fi oferit astfel de sporuri și celor care le merită, nu doar celor care „vă merită”. Mai asigurați și de aici 2-3 milioane euro pentru cei care așteptau o majorare de 100 de lei la soldă sau o indexare meschin de mică a pensiilor. Câte penalități a ales MApN să nu solicite sau câte asemenea demersuri au fost stopate înainte de a fi fost finalizate  pentru a le încasa de la furnizori de bunuri și servicii care nu au onorat corect relațiile contractuale cu ministerul?

Sau câte penalități plătește la rândul său MApN pentru că nu a reușit după ani de zile să finalizeze elemente de infrastructură pentru care s-a angajat să fie disponibile încă de acum 5 ani? Cât s-a plătit în ultimii ani pentru militarii din Afganistan și, mai ales, cu ce ne-am ales după aproape 20 de ani de prezență acolo?

Cât plătește Armata pentru susținerea celor două căpușe înființate în subordinea ROMTEHNICA (Roarmy Catering și Roarmy Security) de înaintașii dumneavoastră, dar pentru care v-ați dat concursul sau nu ați făcut nimic concret să le desființați? Câte milioane de euro se duc aiurea doar pentru că mențineți în funcții personaje dubioase, incompetente, dar loiale și obediente?   

Sunt aproximativ 65.000 de pensionari militari, iar pensia medie a unui militar este de 4.000 de lei, potrivit datelor Ministerului Apărării Naționale, comunicate la mijlocul anului trecut.

La un calcul simplu, pentru un procent de 3,8% ați fi avut nevoie de puțin peste 24 mil euro pentru a susține indexarea pentru tot anul 2021.

Adică mai puțin decât totalul sporurilor numeroase și oneroase pe care le acordați cu dărnicie doar unor categorii de militari, care culmea, nici măcar nu sunt dintre cei care vor plăti „cu prețul vieții”. 

În cele din urmă, ar fi corect să le spuneți militarilor în rezervă și în retragere,

domnule general (rz.) dr. Ciucă,

despre proiectul la care lucrează, împreună cu grupul doamnei Raluca Turcan,

o echipă a Direcției generale financiar contabile pentru

eliminarea Legii 223/2015 și includerea militarilor în sistemul public de pensii.

Aducerea în susținere a declarației din 05.01.2021 a ministrului Lucian Bode

„la nivelul MAI nu a fost susținută, nu este în elaborare și nu se intenționează promovarea ori susținerea vreunui demers legislativ prin care să fie modificate condițiile privind accesarea drepturilor de pensie ale categoriilor profesionale de la nivelul instituției ori cuantumul acestor drepturi”

este cu atât mai îngrijorătoare.

Are dreptate domnul ministru Bode, „demersul legislativ” nu se derulează la MAI ci la Ministerul muncii și protecției sociale, dar este real și se întâmplă!” .

Sursa :

https://politica-dezastrului.ro/articol/derogarea-indexarii-pensiilor-militare-1091

Alioșa .

10 comentarii »

 1. @ ALLL !!!
  Bună Dimineața, Lume Virtuală , din ȚARĂ și din AFARĂ ! 🙂
  La prima oră a dimineții de WEEKEND plin de INCERITUDINI și ZĂPADĂ ,
  am luat la rând BLOGURILE Doamnelor, Domnișoarelor și Domnilor care au dat un LIKE 🙂
  pentru a le da la rândul meu tot un LIKE ! 🙂
  Pentru persoanele virtuale care-mi vizitează BLOGUL , deviza mea este :
  – dă LIKE , îi dau LIKE ;
  – dă LIKE și LASĂ un COMENTARIU , dau și eu LIKE și LAS un COMENTARIU !!! 🙂 🙂 🙂
  Și totuși, astăzi , ajungând la prietenul meu virtual PETRU
  http://racoltapetru6.wordpress.com/
  am CTIT o postare
  în care el vorbea de IZOLARE
  în mijlocul naturii care ,
  după el este o RELAXARE ………….

  EU, chiar de m-aș IZOLA ” undeva în mijlocul NATURII ”
  sincer , NU aș putea UITA că unii, în colțul GURII ,
  au zâmbetul generat de furia URII ,
  și-a ÎNVRĂJBIRII ” pas cu pas” a ROMÂNIMII ,
  la dimensiunile IPOCRIZIEI și FRUSTRĂRII ! 😦

  Cum COVID-19 a pus stăpânire atât la propriu
  https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-8-ianuarie-ora-13-00/
  cât și la figurat pe mentalul OMULUI 😦

  nu ne rămân decât să ne rugăm zi de zi și ceas de ceas DOMNULUI ,
  să ne SCAPE de COVID-19 dar și de ” covizii” ce UMILESC ROMÂNII ,
  că altfel, ” pas cu pas” , de DINCOLO ,ne vor BLESTEMA STRĂBUNII !!! 😦 😦 😦
  Alioșa ! 🙂

  Comentariu de Aliosa — 09/01/2021 @ 9:40 am | Răspunde

 2. Buna dimineata , Aliosa ! 😉
  Sunt ORIPILATA de tot ce se intampla in tara, imi este LEHAMINTE de cei ce ne conduc ( IN INTERESUL LOR SI AL FAMILIILOR ) !!! 😏😒😒
  Iti doresc un sfarsit de saptamana binecuvantat ! 🙏

  Comentariu de lacrimaroua — 09/01/2021 @ 11:46 am | Răspunde

  • Bună seara , Lăcrimioara ! 🙂
   Dacă Domnia Ta ești ” ORIPILATĂ de tot ce se întâmplă în țară” 😦
   eu, care de la 16 ani la 51 de ani am SLUJIT ȚARA 24 de ore din 24 de ore, inclusiv SÂMBĂTA și DUMINICA ,
   pe terenurile de INSTRUCȚIE ,
   pe ȘANTIERELE PATRIEI precum CANALUL DUNĂRE MAREA NEAGRĂ
   sau la STRÂNSUL RECOLTEI de pe ogoarele IAS-urilor din SUDUL ROMÂMIEI ,
   la SALVAREA oamenilor, animalelor și materialelor din timpul MARILOR INUNDAȚII din ANII ” 70 și mai ales după producerea
   CUTREMURULUI din 4 MARTIE 1977 când ,
   timp de 6 ( șase) LUNI de zile am lucrat cot la cot cu MILITARII pe care-i COMANDAM la ÎNLĂTURAREA EFECTELLOR cutremurului și la RECONSTRUCȚIA din temelii a orașului ZIMNICEA distrus de CUTREMUR în proporție de 85 % 😦 😦 😦
   SUNT pur și simplu ÎNGROZIT 😦 😦 😦
   și ÎI DAU DREPTATE 100% 🙂 🙂 🙂
   colegului de breaslă pe care NU l-am ÎNTÂLNIT NICIODATĂ când SPUNE ce SPUNE :

   Mulțumesc pentru vizită și comentariul postat ! 🙂
   O noapte LINIȘTITĂ și-o duminică BINECUVÂNTATĂ , Lăcrimioara ! 🙂
   Cu deosebită stimă,
   Alioșa .

   Comentariu de Aliosa — 09/01/2021 @ 10:12 pm | Răspunde

 3. Serena serata

  Comentariu de newwhitebear — 09/01/2021 @ 10:59 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: