Alioşa ” File de Jurnal ”

23/02/2022

Punctul pe ” I ” /125 ! La 90 de ani de la masacrul sovieticilor asupra românilor transnistreni de pe Nistru , se prefigurează un alt masacru produs de ruși asupra ucrainenilor .

Filed under: generale — Aliosa @ 4:21 pm

Motto:

” Cine UITĂ, nu MERITĂ” ( Nicolae Iorga) .

  • Despre holocaustul evreilor vorbesc toți ”de la vlădică la opincă ” , dar despre masacrul românilor transnistreni de la 23 februarie 1932 de pe Nistru , cu excepția autorului materialului ce urmează a fi mai jos REPUBLICAT prin ” copy paste” 🙂 de la președintele țării la ultimul politician , nimeni nu a scos o vorbă !!! 😦 😦 😦

” Unul dintre cele mai cumplite masacre carora le-au cazut victime români s-a produs la 23 februarie 1932, pe Nistru

MOTTO:

“Cui ne lăsaţi pe noi, moldovenii? De ce suntem rupţi din coasta Moldovei şi trăim pe celălalt mal al Nistrului? Fraţii noştri! Nu ne lăsaţi, nu ne lepădaţi şi nu ne uitaţi! Şi dacă ne veţi uita, noi malul Nistrului îl vom săpa şi vom îndrepta apa pe dincolo de pământul nostru!”

Toma Jalbă,

reprezentant al românilor transnistreni la Congresul ostaşilor moldoveni din octombrie 1917.

 

Foto: Grup de refugiați din Transnistria, adăpostiți în căminele din Chișinău.

Un genocid antiromânesc prea puţin cunoscut a avut loc încă înaintea ocupării Basarabiei în 1940, asupra dimensiunii crimelor avem parte doar de informaţii fragmentare şi incomplete.

Românii transnistreni erau arestaţi, schingiuiţi, executaţi, sau deportaţi în lagărele Siberiei pentru vina de a fi români.

La început zeci, apoi sute dintre aceştia îşi lăsau tot ce aveau şi încercau să treacă apa Nistrului în România, înfruntând curenţii şi gloanţele grănicerilor sovietici.

Câţi au murit în Nistru sau sub gloanţe nu vom putea ştii niciodată, dar putem veni cu date şi exemple cutremurătoare despre masacrele de la Nistru.

Ziariştii occidentali spuneau în 1932 că ceea ce se petrece la graniţa sovieto-română este cu desăvârşire necunoscut lumii.

În fiecare noapte, la această graniţă se aud împuşcături, zilnic se găsesc morţi şi răniţi, dintre cei care nu au reuşit să treacă.

La început, refugiaţii erau în mare parte intelectualii români urmăriţi şi pentru activitatea lor proromânească dar câţiva ani mai târziu, după epurarea intelectualilor, teroarea s-a mutat asupra populaţiei rămasă fără îndrumători şi care se opunea colhozurilor.

De atunci, şi mai ales de la declanşarea foametei din Ucraina, exodul a luat amploare. Părintele îşi lăsa familia în voia soartei, ascunzându-se prin păduri până prindea momentul prielnic să treacă Nistrul în România.

Autorităţile sovietice, pentru a stăvili această fugă generalizată, detaşează în Republica Moldovenească Sovietică agenţi GPU şi trupe speciale menite să zăvorească frontiera.

Detaşamentele de grăniceri sunt întărite în aşa fel încât nimic să nu mai poată trece. Totuşi, românii, dar nu numai ei, ci şi ruşi sau ucraineni, încearcă şi uneori reuşesc imposibilul, mai ales în nopţile geroase de iarnă, când puteau păcăli mai uşor vigilenţa grănicerilor şi traversarea se putea face pe gheaţă.

Dar victimele erau nenumărate, grănicerii sovietici folosind mitralierele pentru a-i opri.

Refugiat român împuşcat de sovietici la trecerea Nistrului.

Santinela română şi soţia încearcă să-l ridice

Astfel, corespondentul ziarului Cuvântul menţiona la 19 ianuarie 1932 faptul că în ultimele zile au trecut Nistrul peste 80 de familii din Moldova Sovietică, bărbaţi, femei, unele însărcinate, bătrâni, copii.

Datorită acestor treceri şi faptului că refugiaţii nu aveau nimic şi nici posibilităţi de întreţinere, se organizează „Comitetul pentru ajutorarea refugiaţilor moldoveni de dincolo de Nistru” condus de Pantelimon Halippa, care preia donaţiile pentru refugiaţi şi se ocupă de cazarea, hrana, îmbrăcarea lor, face eforturi pentru găsirea rudelor, caută locuri de muncă pentru adulţi şi se ocupă cu şcolarizarea copiilor refugiaţi.

Între timp, rândurile refugiaţilor se îngroaşă din ce în ce mai mult, dar şi ale victimelor, iar poveştile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare: foamea, frigul, ameninţările deportărilor şi comportamentul bestial al autorităţilor i-a făcut să rişte ce le-a mai rămas, viaţa, în încercarea de a trece Nistrul în România.

Dar unul dintre cele mai cumplite masacre de pe Nistru s-a produs la 23 februarie 1932.

La ora 12 noaptea, în dreptul comunei Olăneşti, de pe malul sovietic unde era o pădure, se aude o canonadă prelungă de mitraliere şi bubuituri de grenadă.

Canonada durează vreo douăzeci de minute, după care încetează cu totul.

După un timp pe malul românesc îşi face apariţia un grup de douăzeci de refugiaţi moldoveni îngroziţi, cu privirile rătăcite.

Opt dintre ei sunt răniţi de gloanţe.

Foto: Doi refugiaţi români transnistreni răniţi grav la spitalul din Tighina

Tremurând de spaimă, povestesc că au fost mai bine de şaizeci de români care au pornit spre malul Nistrului prin pădurea Olăneşti, dar au fost surprinşi de grănicerii sovietici şi agenţii GPU care au deschis focul fără somaţie.

Mai bine de patruzeci de români transnistreni din grupul lor au plătit cu viaţa încercarea lor de a trăi în libertate alături de fraţii lor din România.

Nimeni nu era înarmat, doreau doar să fugă din „paradisul muncitorilor şi ţăranilor”, dar la ieşirea din pădurea de lângă Purcari, cerul s-a luminat de rachetele sovietice şi s-a dezlănţuit măcelul.

Prinşi în focul mitralierelor care secerau vieţi omeneşti, supravieţuitorii au luat-o la fugă, urmăriţi de o unitate GPU care trăgea continuu după ei, fără să le pese de ţipetele victimelor, printre care erau femei şi copii.

Români transnistreni împuşcaţi de sovietici la trecerea Nistrului. Fotografii publicate de Geo London în presa occidentală, aprilie 1932

Acest masacru a ajuns şi în discuţia Parlamentului României în şedinţa de la 26 februarie 1932, dar măsuri concrete nu s-au putut lua, din moment ce sovieticii tratau toate aceste acuze drept propagandă capitalistă.

Orfani ai căror părinţi au fost ucişi la trecerea Nistrului de către grănicerii sovietici

Ziaristul „Geo London” a publicat un amplu reportaj despre acest masacru în ziarul francez „Le Journal”, atrăgându-şi invectivele oficiosului partidului comunist francez „L’Humanite” şi protestele ambasadei sovietice care calificau cele scrise ca şi atacuri incalificabile la realităţile din Uniunea Sovietică.
Societatea Naţiunilor, nici ea nu a făcut nimic.

Dar toate acestea vor fi făcute uitate de intensitatea masacrelor şi atrocităţilor comise faţă de români după cedarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord la 26 iunie 1940. Tragedia basarabenilor şi bucovinenilor, mult mai apropiată şi mai mediatizată, a făcut uitată tragedia românilor transnistreni.”

Bibliografie :

N. P. Smochină, Moldova Nouă, Revistă de studii şi cercetări transnistrene, an VI, 1941
Ştefan Ciobanu, Unirea Basarbiei, Editura Alfa, Iaşi, 2001
Pantelimon Halipa, Anatolie Moraru – Testament pentru urmaşi, Editura Hyperion, Chişinău, 1991
Vasile Harea, Basarabia pe drumul unirii, editura Eminescu, 1995
Alexandru Boldur, Imperialismul sovietic şi România, Editura Militară, Bucureşti, 2000
Alexandru Boldur, Istoria Basarabiei, ediţia a doua, Editura Victor Frunză, Bucureşti, 1992

 cristiannegrea.blogspot.ro/2011/12/zdrobiti-si-uitati-romanii

Sursa foto: cristiannegrea.blogspot.com” .

  • Din păcate , la orizont se prefigurează apariția de noi MASACRE 😦 cu alți actori 😦 😦 dar aceeași mentalitate !!! 😦 😦 😦

https://www.bursa.ro/cale-de-intoarcere-nu-mai-este-28937546

  • MASACRUL de la 23 februarie 1932 de pe Nistru , împotriva ROMÂNILOR transnistreni ,în curând se va REPETA ” pas cu pas ” dar de data aceasta împotriva UCRAINENILOR !!! 😦 😦 😦
  • Din păcate , NU vor avea de SUFERIT numai ucrainenii , ci și ROMÂNII care locuiesc în ținuturile românești luate cu japca în august 1940 de bolșevicii dictatorului Stalin !!! 😦 😦 😦 https://www.wall-street.ro/articol/International/170508/romanii-din-ucraina-suntem-intre-asimilarea-promovata-de-ucraina-si-ofensiva-facuta-de-rusia.html
  • Oare , și de data aceasta mai marii lumii și mai ales ALEȘII noștri , iarăși vor TACE ??? 😦 😦 😦
  • Iar în final de postare-republicare , o constatare dar nu aruncată la întâmplare , ci în strânsă legătură cu GRIJA autorităților din România versus pregătirea infrastructurii pentru GĂZDUIREA a 500.000 de REFUGIAȚI ucraineni , în cazul declanșării războiului ruso-ucrainean 😦 față de grija autorităților ucrainene versus MINORITATEA ROMÂNĂ din Ucraina care nici măcar nu este RECUNOSCUTĂ oficial deși ca număr de oameni, este a TREIA ca mărime !!! 🙂 😦 😦

https://www.activenews.ro/opinii/Adrian-Severin-si-Tratatul-cu-Ucraina.-Tradare-a-fost%E2%80%A6-si-o-stim-si-noi-165686

https://www.activenews.ro/cultura-istorie/7-iulie-1997-Ratificarea-Tratatului-cu-Ucraina.-Prof.-Florin-Constantiniu-Pentru-prima-data-de-la-constituirea-Romaniei-Mari-un-guvern-roman-a-cedat-parti-ale-teritoriului-national-fara-a-fi-amenintat-cu-agresiunea-144496

  • Iar în final de postare , ca OM care mai bine de 32 de ani am lucrat în ARMATĂ ca fost OFIȚER activ de COMANDĂ și STAT MAJOR și știu ce implicații are RĂZBOIUL asupra VIEȚII pe PĂMÂNT, doresc din toată inima să fie

pe PĂMÂNT !!! 🙂 🙂 🙂

  • Alioșa .

10 comentarii »

  1. @ ALLL !!! 🙂 😦 🙂

    Bună Dimineața, Lume Virtuală !

    1) ” O, tempora” ! ” O , more” ! 🙂
    În urmă cu 35 de ani, mai exact la 24 februarie 1987 , echipa Armatei României Socialiste , STEAUA BUCUREȘTI , i-a ÎNVINS pe
    fotbaliștii echipei ucrainene , Dinamo Kiev , în SUPERCUPA EUROPEI la FOTBAL , cu scorul de cu 1-0 , prin golul marcat de Gică HAGI !!! 🙂 🙂 🙂

    Din păcate , SUPERCUPA EUROPEI la FOTBAL câștigat de STEAUA BUCUREȘTI la 24 februarie 1987 , a fost și este ULTIMUL TROFEU câștigat la FOTBAL de către o ECHIPĂ ROMÂNEASCĂ !!! 😦 😦 😦

    2) În timp ce LUMEA ÎNTREAGĂ este cu OCHII pe războiul pornit împotriva UCRAINEI
    de președintele Rusiei, Vladimir Putin care vrea să-și vadă împlinit visul din 2016 ,
    acela de a făuri ” NOVAIA RASIA” 😦 😦 😦

    https://cursdeguvernare.ro/invazia-ruseasca-despre-care-nimeni-nu-vorbeste.html

    https://cursdeguvernare.ro/live-text-ucraina-mobilizeaza-rezerva-de-230-000-de-rezervisti-trei-semnale-ca-rusia-nu-se-va-opri.html

    https://pressone.ro/live-text-rusia-a-atacat-ucraina-explozii-la-kiev-harcov-mariupol

    parlamentarii PNL(PDL) conduși de penalul Florin Vasile Cîțu ,

    https://www.zf.ro/politica/exclusiv-mediafax-intreg-dosarul-penal-al-premierului-florin-citu-20230193

    aducându-și aminte că în 2019 DNA a încasat-o juridic ,

    https://romania.europalibera.org/a/e%C8%99ec-al-dna-dan-motreanu-%C8%99i-george-scutaru-achita%C8%9Bi-definitiv-de-%C3%AEnalta-curte/29991239.html

    fac SCUT în jurul unui parlamentar PNL(PDL) trimis în judecată de același DNA dar populat de alți procurori :

    https://romania.europalibera.org/a/pnl-scut-in-jurul-unui-politician-trimis-in-judecata-de-dna/31718799.html

    3) Declarația președintelui Republicii Moldova ( BASARABIA) !!! 🙂 🙂 🙂

    4) La Mulți Ani , românilor din ȚARĂ și din DIASPORA care astăzi,
    24 februarie , sărbătoresc ” DRAGOBETELE ” ! 🙂

    Alioșa .

    Apreciază

    Comentariu de Aliosa — 24/02/2022 @ 7:50 am | Răspunde

  2. @ ALLL !!! 😦 😦 😦

    Președintele Rusiei, Vladimir Putin , a anunțat, într-un discurs dat publicității joi dimineață la ora 5.30 (ora 4.30 la București),
    că a început o operațiune militară specială contra Ucrainei și a cerut armatei ucrainene să depună armele.
    La scurt timp după acest discurs Rusia a început să bombardeze mai multe orașe ucrainene, precum și centre de comandă, depozite și unități militare.
    Ucraina a fost invadată din nord, est și sud, ținta fiind nu doar cucerirea integrală a teritoriilor republicilor separatiste, DONEȚK și LUGANSK ,
    ci distrugerea completă a capacității de apărare a Ucrainei 😦
    și schimbarea regimului democratic cu unul marionetă !!! 😦 😦 😦
    Cum BOMBELE lansate din AVIOANELE MORȚII distrug pe lângă OBIECTIVELE riguros planificate
    și TOT ceea ce mișcă în jurul acelor OBIECTIVE ,deja au fost UCIȘI pe lângă MILITARI UCRAINENI, și CIVILI NEVINOVAȚI !!! 😦 😦 😦

    Și uite așa,
    dacă în urmă cu 90 de ani SOVIETICII lui Stalin i- au MASACRAT pe ROMÂNII transnistreni 😦 😦 😦
    astăzi, 24 februarie 2022 ,
    militarii ruși ai lui Putin au început MASACRUL împotriva poporului UCRAINEAN doar pentru faptul că UCRAINA urma să ADERE în viitorul apropiat la NATO !!! 😦 😦 😦

    Mult mai grav,
    tancurile rusești au ocupat Centrala Nucleară de la CERNOBÂL care ,
    în urma EXPLOZIEI din 1986 pe vremea când UCRAINA făcea parte din URSS ,
    a ÎNGROZIT LUMEA și IRADIAT totul în jurul ei pe sute de kilometri !!! 😦 😦 😦

    https://cursdeguvernare.ro/armata-rusa-incearca-sa-cucereasca-cernobil.html

    Alioșa .

    Apreciază

    Comentariu de Aliosa — 24/02/2022 @ 8:53 pm | Răspunde

    • @ ALLL !!! 😦 😦 😦

      Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas.
      Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina.
      Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European,
      a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7.
      Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”.
      Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala.
      Merită accesat și lecturat și :
      https://www.catavencii.ro/editorial/unde-bagam-rusia/
      Alioșa .

      Apreciază

      Comentariu de Aliosa — 25/02/2022 @ 7:59 am | Răspunde

  3. @ ALLL !!!

    Navigând cu drag pe NET ,
    am dat peste un articol postat ca CITAT ,
    și chiar de am subiecte de postat berechet ,
    constatând că era ” Punct OCHIT, punct LOVIT”
    deîndată l-am REPUBLICAT

    ” Punct OCHIT, punct LOVIT” !!!


    pe My Blog
    un fel de catalog ,
    unde dau ” reblog”
    celor mai TARI POSTĂRI ,
    din lumea virtuală a celor patru zări !!! 🙂 🙂 🙂
    Lecturare plăcută ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

    Apreciază

    Comentariu de Aliosa — 25/02/2022 @ 7:04 am | Răspunde

  4. @ ALLL !!! 😦 😦 😦
    După prima zi de război în Ucraina , ucrainenii sunt din ce în ce mai îngroziți 😦
    iar președintele Ucrainei , este dispus să negocieze cu Putin, AGRESORUL , neutralitatea țării sale ! 😦

    https://cursdeguvernare.ro/prima-zi-de-razboi-amploarea-atacurilor-rusesti-rezumat.htm

    https://r3media.ro/presedintele-ucrainei-zelenski-spune-ca-e-gata-sa-discute-cu-rusia-despre-neutralitate-dupa-ce-i-a-intrebat-pe-liderii-europeni-daca-vor-primi-tara-in-nato-am-fost-lasati-singuri/

    Agresiunea Rusiei asupra UCRAINEI , continuă ” pas cu pas” ! 😦
    În a doua zi de agresiune , în toată UCRAINA s-au auzit explozii puternice iar capitala Kiev și împrejurările ei nu au fost ocolite ! 😦
    Militarii rușii au preluat controlul centralei de la Cernobîl


    și , după ce au bombardat de pe navele marinei militare agresoare ucigând cei 13 GRĂNICERI ucraineni ,
    au capturat și Insula Șerpilor ! 😦

    Mai multe pe :
    https://www.bursa.ro/consilier-ucrainean-treisprezece-graniceri-de-pe-insula-serpilor-capturata-de-rusi-au-fost-ucisi-89867549

    Trebuie menționat că NU toți rușii sunt de acord cu AGRESIUNEA Rusiei lui Putin împotriva UCRAINEI
    iar PROTESTELE din Moscova și Sankt Petersburg din prima zi de război încheiate cu sute de persoane arestate ,
    sunt dovada supremă ! 😦

    Alioșa .

    Apreciază

    Comentariu de Aliosa — 25/02/2022 @ 8:11 am | Răspunde

  5. @ ALLL !!!

    ” Cine UITĂ, nu MERITĂ” ( Nicolae Iorga) ! 🙂

    În urmă cu o lună de zile , președintele Ucrainei , Volodimir Zelenski , din neștiință sau șovinism ,
    într-un discurs televizat spunea cu subiect și predicat că
    ” Bucovina de Nord a fost OCUPATĂ de ROMÂNIA ”
    Detalii pe :

    Volodimir Zelenski: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

    Cum ROMÂNUL are o vorbă
    ” PRIETENUL la nevoie se cunoaște”
    ROMÂNII au UITAT de NEADEVĂRUL spus de președintele Ucrainei în urmă cu o lună de zile și ,
    după cum se va vedea și auzi din videoclipurile de mai jos ,

    i-a ajutat cum au știut ei mai bine pe REFUGIAȚII ucraineni nevoiți a pleca în PRIBEGIE din cauza ATACĂRII Ucrainei de către armata agresoare a lui Putin ,
    Ca atare , toată stima și tot respectul pentru ROMÂNII din preajma Vămii SIRET și Sighetul Marmației care le-au oferit GRATUIT refugiaților ucraineni apă, mâncare și adăpost !!! 🙂 🙂 🙂

    Alioșa .

    Apreciază

    Comentariu de Aliosa — 25/02/2022 @ 10:00 pm | Răspunde

  6. sera

    Apreciază

    Comentariu de newwhitebear — 02/03/2022 @ 12:29 am | Răspunde

  7. […] Punctul pe ” I ” /125 ! La 90 de ani de la masacrul sovieticilor asupra românilor transnistreni… […]

    Apreciază

    Pingback de Punctul pe ”I”/127 ! Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei continuă , nenorocirile se țin lanț , iar tupeul și aroganța rușilor nu au limite . | Alioşa ” File de Jurnal ” — 03/03/2022 @ 10:30 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Mulțumesc WordPress.com/

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.